Avatar uživatele
cizrna

Je skutečnost opravdu reálná?

Pes vidí černobíle, člověk barevně, atd. Atd… Každý musí vnímat realitu jinak. Pak ale taky musí existovat nějaký základ, nějaká jednotná realita, kterou si pak každý druh přizpůsobí svým smyslům. Dá se ale nějak zjistit, jaká je ta skutečná realita? Může tady s námi něco být a my to jen nedokážeme rozpoznat pomocí našich smyslů?

Co si o tom myslíte?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? JájsemRaibek, Kepler před 2802 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Skutečnost a realita jsou téměř synonyma. Každý pozná svou realitu jen do té míry, jakou mu dovolí vlastní smysly. Kdyby někdo viděl svět i v jiném oboru spektra, než tomu viditelném pro člověka, pak by byla jeho realita trochu jiná. Nic s náma není, to co dokážeme rozpoznat sami, nebo pomocí přístrojů, nám úplně stačí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Tw!st

realita je skutečná pro všechny, odlišuje se jen způsob jejího chápání, tudíž pes ikdyž vidí černobíle, tak realita je pořád barevná i přesto, že pes nemá natolik vyvinutý zrak aby to vnímal jako my (můj osobní názor)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

To je otázka, která zaměstnává filozofy tisíce let a dosud není definitivně rozřešena. Historicky např. Platón a jeho Podobenství o jeskyni. Moderně např. film Matrix.

Upravil/a: dubraro

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek