Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je skutečně lepší kvalitní technologie LCD?

Porovnával jsem mnoho LCD různých značek. Na kvalitních S-IPS, xVA pozoruji jakési moaré (nejvíce viditelné bylo na FS P19-2 a HP2065). Vypadá to jako ty pohlednice, na kterých se mění obrázek podle úhlu pohledu. Na TN-FILM nic takového není a obraz je jakoby blíže uživateli. Osobně mě více vadí to moaré, než horší úly pohledu a barevné podání.

Předmět Autor Datum
I výběr monitoru může být někdy spíše subjektivní záležitostí ... Kvalita technologií LCD se pořád z…
VN 17.06.2007 11:31
VN
moaré či co to je: připoj si panel přes dvi vstup. pokud je k dispozici jen analogový vga, seřiď si…
lední brtník 17.06.2007 17:56
lední brtník
No právě, jenže to není analogovým připojením. Dělá to i na DVI. Vypadá to opravdu jako ta pohlednic…
cc 17.06.2007 22:53
cc
Tomuto sráčovému efektu říkám "měňavost", ještě jsem neviděl LCD který by to nedělalo (zase jsem nev… poslední
gro 17.06.2007 23:32
gro

I výběr monitoru může být někdy spíše subjektivní záležitostí ...
Kvalita technologií LCD se pořád zlepšuje a někdy i "obyčejný" lepší nový TN panel vůbec neztrácí (v podání barev) např. za MVA/PVA typem.
I když třeba grafici používají převážně "stále" CRT (převážně obrazovky trinitron), není dnes již kvalitativní důvod nekoupit špičkové LCD pro tento účel. Jediný problém může být relativně vysoká cena za kousek s vysokým rozlišením/úhlopříčkou/např. S-IPS, který se pohybuje v řádech mnoha desítek tisíc Kč.
Ano ... u S-IPS při pohledu na tmavé oblasti býval (možná stále je ...) namodralý nádech.
Každá technologie výroby LCD má své přednosti a slabší stránky - je lépe (pokud je možnost) se přesvědčit na vlastní oči a zvážit i vlastní pocit z kvality panelu na účel ke kterému bude využíván.
Opravdu každému může vyhovovat něco jiného/má jiný vkus/představu/požadavek/zdravotní hledisko (menší zatížení očí u LCD)/spotřeba/velikost atd. Názorů je mnoho.
Je spousta žen, které jsou všeobecně považovány za velice krásné - přesto se často stává, že dáte přednost i jiným kvalitám/kompromisům/kombinacím ... málokdy se stane, aby vše bylo opravdu ideální ... (pokud by nějaká žena protestovala - podotýkám - obdobné je to jistě i u mužů ...).
S pozdravem

moaré či co to je: připoj si panel přes dvi vstup. pokud je k dispozici jen analogový vga, seřiď si v osd menu hodnotu phase clock stačí nechat default). různých generátorů lcd testovacích obrazců je hafo, můj oblíbený je fuj.-siemens lcdadj.exe verze s 380kb, protože zvládá i více monitorů (používám dualview doma i v práci).

konkrétní kvalita pva a spol: pro vyšší nároky na kvalitu barevného zobrazení jsou furt nejlepší skleněné monitory, a přitom za kolik jdou dneska koupit...
osobně jsem kvůli papírovým parametrů kupoval pva panel ze stejné "rodiny" hp lp1965 - od té doby hewlett packard newer more! nic od nich mi už nesmí do bytu. seřízení je katastrofa - nejhorší zobrazení (gamut) je přímo z čelního pohledu, jakkýkoli boční nebo horní pohled má lepší zobrazení barev. něco se dá dohonit změnou gammy u grafiky - jenže trotlovladač notebukové integrované grafiky si nedokáže pamatovat nastavení.
dodnes věřím, že ty monitory mají lepší obraz. jen ta praxe... :(

Tomuto sráčovému efektu říkám "měňavost", ještě jsem neviděl LCD který by to nedělalo (zase jsem neviděl profi LCD za statisíce ale ty se stejně pro běžný použití nepočítaj). Jsou s tím neskutečný problémy při ladění barev při tvorbě i nenáročné grafiky (na LCD).
Jediný co trochu pomáhá je dát LCD co nejdál od sebe aby celý obraz spadnul do úhlu kdy jsou barvy co nejblíž své 100% aktuální nastavené hodnotě (na jednotlivých pixelech).
No ale když by monitor měl nejvíc mršil barvy při kolmým pohledu tak to je ovšem v řiti. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru