Avatar uživatele
bolak

Je síla magnetu nevyčerpatelná a nebo se časem snižuje?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, johana 56, anonym, gagaga před 3947 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
arygnoc

znižuje sa.
záleží na koercitívnej sile magnetu, teplote a jeho zaťažení.
pri vyššej teplote bežné magnety strácajú „silu“ veľmi rýchlo (už od 80°C).

prírodné magnety v prírodnom prostredí sa „domagnetizovavájú“ pôsobením zemského magnetizmu, priemyselné magnety (trvalé magnety) sa vymieňajú, pretože proces opätovnej magnetizácie je nerentabilný (popúšťanie, kalenie, magnetizovanie).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ted_sg

Snad jsem to dobře pochopil:

Není nevyčerpatelná ani se nesnižuje. Samozřejmě v praxi se může látka demagnetizovat – tím ale nedochází k zániku elementárních magnetických dipólů, ale k jejich chaotickému uspořádání – takže se navzájem vyruší.

To, co máš asi na mysli, je, že magnet působí na okolní předměty neustále silou, takže by se mohlo zdát, že je v něj nějaká „nekonečná energie“ nebo tak něco.

To ale není pravda. Magnetické siločáry jsou uzavřené a celková práce vykaná po uzavřené křivce v magnetickém poli je nulová.

Jinak řečeno, můžu magnet (mluvím o permanentním) použít např. ke zvednutí jiného magnetu. Tady se žádná energie nevyrobila – zvedaný magnet už měl potenciální energii v poli druhého magnetu, ta se jen přemění na kinetickou. Jakmile se magnety přiblíží, kinetickou energii můžu přeměnit na užitečnou práci a potenciální je v minimu.

Abych mohl „čerpat další energii“, musím zase působením síly magnety oddělit do původní polohy a postup opakovat. Jenže na to potřebuju právě tolik energie, kolik jsem získal z kinetické energie.

Jediná energie, kterou z toho tedy dostanu, je potenciální energie kterou měl jeden magnet v poli druhého. Abych tuto obnovil, potřebuju minimálně stejně energie.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek