Avatar uživatele
MonkeyKing

Bojí se pastevští psi kontaktu s cizím člověkem ?

Setkal jsem se se Bernským salašnickým psem, který byl normání jako každý pes, až na to, že se mě a všech cizích lidí bál. Prý se každý pastevecký pec bojí nebo spíše nechce se seznamovat s novými cizími lidmy – proč ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? iceT před 4263 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Problém je už v zadané otázce. Bernský salašnický pes NENÍ pastevecké plemeno ! Jedná se o dogovité plemeno spíše typem bližší k bernardýnovi. Původně se tento pes používal jako tažné zvíře nebo nošení nákladů na trhy pro ty, kdo neměli koně. Používali ho tkalci, mlékaři,řezní­ci.Později když se rozvinula výroba sýrů (ve Švýcarsku) tak tito psi hlavně sváželi mléko z horských odlehlých salaší. Ještě dnes se ve Švýcarsku často setkáme s krojovaným doprovodem tradičního vozíku se zapřaženým psem při všech folklorních slavnostech. Od takových psů se neočekává jakýkoliv projev agrese nebo nepřátelství k lidem a to ani k cizím. Naopak pastevecká plemena byla používána často bez stálé přítomnosti majitele k ochraně stád hlavně před vlky a jinými šelmami. Jsou to plemena velmi samostatná, se silným teritoriálním pudem, s nepříliš úzkou vazbou k člověku.Taková plemena (kavkazan,čuvač,špa­nělský mastin,komondor…)mo­hou být k cizímu člověku být nedůvěřivá, ale pokud jim vetřelec neleze do rajónu, většinou neútočí. Jsou-li mimo svěřené území, nebývají útoční. U těchto plemen se dnes využívá jejich teritoriální pud a nezávislá povaha k ostraze různých rozlehlých ohraničených objektů. Tak tedy: Bernský salašnický pes není plemeno určené k ochraně nebo ostraze na rozdíl od pasteveckých plemen. Berňák má být dobrosrdečný, rodinný pes a ten, se kterým jste přišel do styku byl buď špatně v mládí socializován nebo později nevhodně vychováván v získávání sebedůvěry a jistoty. Není smutnější pohled než na psa velkého plemene, který se bojí. Pastevecká plemena jsou naopak většinou natolik přirozeně dominantní, že velmi záleží na socializaci a výchově aby tito psi byli v přítomnosti majitele ovladatelní.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Nikkol

Tak tomu nevěřím. My jsme mívali hodně let slovenského čuvače ( a ne jednoho) a tito psi se cizích lidí rozhodně nebáli. Hlídají si své teritorium a svou smečku a jsou připraveni ji kdykoliv bránit. A dokonce nikdy by si od cizích lidí nevzali ani pamlsek. Buďto je ignorovali nebo byli , nechci říct zlí, ale ostražití.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
baghira

Záleží na výcviku, nebo dotyčný pes mohl mít špatné dřívější zkušenosti. Pochybuju, že by se KAŽDÝ pastevecký pes choval stejně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Nedá se takto paušalizovat. Každý pes je osobnost a každý je jiný, stejně jako lidé. Dost velkou roli zde hraje i výchova a výcvik

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

Pastevečtí psi se naopak- nebojí,jsou velmi ostří vůči cizím lidem i zvířatům. Zmiňovaný BSP nebyl dostatečně socializován-evidentně špatná výchova už od štěněcího věku…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek