Avatar uživatele
Dismas

Je tento člověk římským i řeckým katolíkem zároveň?

Teofil žije je Řek z Tesaloniky a hlasí se k římskému ritu katolické církve. Je Teofil římským a řeckým katolíkem zároveň?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2922 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Záleží na významu slova katolík – viz níž.

"Řeckokatolická církev (katolická církev byzantského obřadu, uniaté) je společné, souhrnné označení autokefálních (samosprávných) východních katolických církví, které mají liturgií byzantského obřadu. Římskokatolická církev s nimi úzce spolupracuje a považuje je za součást jediné katolické církve ve smyslu rovnosti příslušnosti k církvi – společenství křesťanů. Řeckokatolické církve uznávají autoritu papeže a sdílejí s římskokatolickou církví dogmatickou nauku. Liturgie je však sloužena a slavena nikoli v latinském ritu, ale v ritu byzantském.

Uniaté – příslušníci východních církví, které si po východním – schizmatu zachovaly spojení s římskokatolickou církví, nebo se k ní později připojili.
Autokefální – svébytná, nezávislá církev."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/%C5%98ecko­katolick%C3%A1_c%C3­%ADrkev

Domnívám se, že Řek Teofil je katolík ve smyslu "rovnosti příslušenství k církvi, tedy společenství, původního významu katolické církve, která je největší organizovanou skupinou v křesťanství. Za svou hlavu považuje Ježíše Krista a v jejím čele stojí římský papež.

Jinak bude spíš patřit k řeckokatolické církvi.
Může se účastnít římskokatolických bohoslužeb, ale nemůže být členem řecké i římské církve . – z jedné se musí odhlásit, do druhé přihlásit – viz odkaz.
http://www.vi­ra.cz/otazky/Pres­tup-v-ramci-Katolicke-cirkve.html

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek