Avatar uživatele
hapiky

Je to symbol vyspělosti, když se skoro nic neopravuje a vše se raději vyhodí?

Vzpomínám na časy, kdy se nejen vše opravovalo, ale sháněním starých dílů se vyráběly nové věci. Tehdy ještě platilo: Zlaté české ručičky. Samozřejmě že se stále opravují nějaké např.historicky cenné věci, ale to je spíše záliba nebo i byznys, jen mě překvapuje když někdo „věnuje za odvoz“ nebo čokoládu sekačku na trávu jen pro její nutnou banální opravu.

Upravil/a: annas

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, marci1, aliendrone před 2308 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Bohužel, stále větší množství spotřebičů se vyrábí tak, aby fungovaly jen určitou dobu. Nebo firma, která vyrábí spotřebiče, zanikne, nebo změní název, výrobky se přestanou vyrábět a nejsou náhradní díly na opravu.

Občas se najde někdo šikovný, ale oprava bývá někdy dražší než si koupit nový výrobek. Jenže se objevuje stále víc plastu, ten nejde opravit.

Uvedu příklad. Loni v prosinci jsem si koupila podsvícenou klávesnici. Používala jsem ji asi měsíc. Koncem ledna na ni praskla klávesa SHIFT. Reklamovala jsem ji, bohužel, vada materiálu, neuspěla jsem. Musela jsem si koupit novou, tudíž jsem Kč 1000 vyhodila ok­nem.

Symbol vyspělosti? Jistým způsobem to ukazuje na to, že si lidé mohou koupit nové, modernější věci vee stylu „já na to mám“… Ale je tedy pokrok vždy cesta vpřed?

Zlaté české ručičky se objevují hodně u sběratelů, restaurátorů, kteří si váží předmětů atd. a mají radost, že stará věc bude opět dál sloužit, nebo připomene, že řemeslníci byli zruční a tzv. na kolenou dovedli vyrobit krásné věci.

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj, vagra Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
magorvkleci

Je to otázka nákladů. Kvůli automatizaci výroby byly zjednodušeny výrobní postupy a při návrhu se už neuvažuje o možnosti výrobek rozebrat a opět sestavit. Individuální opravy jsou proto dražší než hromadně automaticky vyráběný nový výrobek, pokud tedy vůbec oprava možná je. Je to snad známka technické vyspělosti návrhářů, ale zároveň známka úpadku technické zdatnosti jednotlivců a sociálního a ekologického úpadku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Spíš to svědčí o primitivním přístupu. Jak jinak nazvat takové mrhání materiálem a lidskou prací? Hlavně že se točí peníze.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Neni to symbol vyspělosti je to jen známka toho, že ve společnosti vítězí peníze nad věším ostatním. Ekologie je v tomto případě nahrazena větším ziskem

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klumprt

Žádá si to současná ekonomika orientovaná na růst. Je vyvíjen obrovský tlak na spotřebitele, aby si kupoval nové věci, aby spotřebovával. A pro ekonomický růst je výhodnější, aby si koupil úplně nový krám, než aby si starý nechal opravit. Zvěsti o kurvítkách přidávaných do různých přístrojů (spíš jde o velice důkladně propočítanou životnost citlivých součástek) nabývají tak reálných obrysů, že i ctihodná EU se prý rozhodla je zakazovat.
Mimochodem, tlak na spotřebitele lze pozorovat i v tom, jak jsou tlačeni k tomu, aby utráceli víc peněz než aktuálně mají, aby si půjčili.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Je to jeden z nejmarkantnějších symbolů pokročilého úpadku současného společenského zřízení. Podobně jako kdysi v dobách úpadku římské říše byl zaváděn nucený kolonát, dnes si systém vynucuje nákupy. Jednak přímé donucení ze zákona (z titulu „je to pro vaše dobro“ např. nesmyslná expirace autolékárniček – klidně by vydržely 2× déle), druhak výrobně-technologicky (konstrukcí výrobku tak, aby DOŠLO co nejdříve po předem stanoveném limitu k neopravitelnmu selhání výrobku. (tím je myšleno takové selhání, které vylučuje opravu v přijatelných nákladech)

BTW – nejde o žádnou konspirační teorii, návodů jak opravit např. oficiálně (ekonomicky) „neopravitelnou“ tiskárnu (či jiná zařízení) na koleně za pár haléřů jsou na youtube mraky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Ne.
Je to symbol úpadku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… vono tehdá to byla nutnost, jinak člověk nic neměl …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Třeba se blýská na lepší časy. EU chce zakázat „kazítka“, u nás se říká „k.rvítka“.
https://ekono­mika.idnes.cz/ka­zitka-spotrebice-zakaz-evropska-unie-fcm-/eko_euro.aspx?c=A171110­_091856_eko_e­uro_pas
🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
plebs

Hapíku, dyť by nebyl pořádný odbyt a kapitalista by možná měl menší konto. Na př. výrobce žárovek má zvláštní výzkumné oddělení, kde se vyvíjí a uvede do prodeje, aby žárovka včas odešla do sběrného dvora

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

ne, je to spíš vedlejší efekt specializace která je nutná pro rychlejší vývoj civilizace. Díky úzké specializaci dokážeme dotahovat výrobky a služby takřka k dokonalosti, na druhou stranu ale zcela ztrácíme schopnost je netriviálním způsobem udržovat či dokonce opravovat protože je to prostě buď příliš složité nebo jsme v dané oblasti příliš neschopní, protože se zaměřujeme výhradně na svou vlastní úzkou specializaci 🙂 Výsledkem je že se vyplácí věci vyhazovat a kupovat nové než ztrácet čas získáváním dovedností které do okruhu naší vlastní specializace nezapadají …

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
aliendrone

ge0rge>>>
Není to o nějaké specializaci, ta s námi jde už od starověku. Je to o kurvítkách (viz odpověď „marci1“) a vynuceném nakupování, protože nelze opravit poškozenou věc (tudíž se MUSÍ vyhodit a koupit nová). – A neopravitelná je z jediného důvodu >> protože je jako neopravitelná záměrně navržena!

A co na to ekologičtí teroristé a životněprostře­ďováčtí aktivisté? Radši se poutají k silnici před Temelínem a řvou „Dejte nám 100 miliard“ a my zavřeme Temelín. (ne že by to s tou částku dokázali, to ani omylem) Kkti zelení vymaštění darmožrouti zločinní!!!

před 2296 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Mc Merkurion: Jistě, z nouze ctnost, ale to nebyl jen jediný důvod. Bylo to např.i pro potěšení.

před 2308 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… tak si kup stavebnici … já mám teda furt co dělat a rozebírat, ale ne vždy mám na to náladu …

před 2308 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek