Avatar uživatele
aliendrone

Je toto důkazem zastaralosti/prohry demokracie? (viz popis otázky)

Jak vysvětlíte podivný fakt, že NEJLEPŠÍ KAPITALISTÉ jsou čínští KOMUNISTÉ? (hosp. výsledky mluví za všechno!!)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2333 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vše souvisí s něčím. Anglický autor Frank Holmes, US Global Investors, to vidí takto.

Čínská lidová republika, založená v roce 1949 jako pevná socialistická země, začala „přijímat kapitalismus“, a to zejména poté, co byly v roce 1978 zavedeny ekonomické reformy.

Mao si představoval společnost, ve které by všichni měli rovnou podíl na prosperitě. Za tímto účelem začal převádět t farmy, továrny a další podniky pod vládní vlastnictví.
Mezi rokem 1959 a 1961 došlo k poklesu výroby potravin kvůli nedostatku růýných plodin a průmyslové zpracování . Nastal veliký hladomor, který způsobil miliony úmrtí. Ztráta soukromě provozovaných sektorů značně ublížila zemi.
V roce 1978 Deng Xiaoping, čínský revolucionář a veterán Komunistické strany, toužil přijmout kapitalistické metody a reformy, aby stimuloval hospodářský růst a obnovil důvěru ve stranu. On a americký prezident Jimmy Carter podepsali v roce 1979 historickou dohodu, která zrušila desetiletí napětí mezi Čínou a USA.
Deng zahájil několik ekonomických reforem, které umožnily soukromému sektoru opětovně začít a provozovat své vlastní podniky. Založil také čtyři speciální ekonomické zóny podél pobřeží Číny s úmyslem přilákat zahraniční investice.
Vzhledem k tomu, že Deng zavedl reformy, Čína už nebránila pronikání kapitalismu, upravila majetková práva, zisky a uplatnila hospodářskou soutěž na volném trhu.

http://www.bu­sinessinsider­.com/how-china-went-from-communist-to-capitalist-2015-10

Zřejmě k tomu přispělo i to, že Číňané jsou pracovití, poslušní, disciplinovaní, zkrátka „makají“.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Čínský komunismus je takový podivný kočkopes, připustili soukromé vlastnictví výrobních prostředků, proto tak prosperují. Myslím že tajemství úspěchu je ve velmi levné pracovní síle. Často pracují i děti v neúnosných podmínkách a něco jako odbory a sociální péče tam neexistuje.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… kdyby museli dodržovat všechny bezpečnostní předpisy a nařízení, no, ono by stačilo jen ty, co velí zdravý rozum, tak budou na chvostě … o dětské práci atd už ani nemluvím

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
magorvkleci

Komunisté podle mne musejí prosazovat společné vlastnictví výrobních prostředků, jinak to nejsou komunisté. (Ná)silné působení státu – nebo strany, i kdyby sama sebe nazývala komunistickou – patří i k fašismu. Neznám podrobnosti, ale v tomto případě bych spíše řekl, že jde o státní fašismus. A fašismus – státní nebo korporátní – má nejlepší předpoklady, aby fungoval jako velká dokonale organizovaná fabrika. Bez ohledu na individuální lidské osudy, na udržitelný rozvoj a životní prostředí.

Upravil/a: magorvkleci

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Obyčejný čínský dělník pracuje 14–16 hodin denně, 7 dnů v týdnu, jsou placeni od kusu, když neplní normu, nedostane zaplaceno. Např. před vánoci, aby Evropané, Amíci a další měli pro děti hračky, tak se šroubuje ještě více, poté se začne propouštět. Plat je asi 1800 na naše měsíčně, takže český vězeň, ať je to menší zlodějíček nebo vrah, se dle odhadu má lépe.
Takže všichni obdivovatelé čínského komunistického-kapitalismu po měsíčním zaměstnání v srdci potomků Mao Ce Tunga by velmi rádi juchali zpět a bez remcání by rubali dlouhá léta spokojeni v české kotlině.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek