Avatar uživatele
tforro

Je trestné namířit maketu kamery na ulici či na protější dům?

Když dám na svůj dům maketu kamery a tam bude „sledovat“ dění na ulici, případně bude sledovat dění před protějším (cizím) domem, mohu být za to nějak popotahován, nebo trestán?

Např. pokud si někdo bude stěžovat, přijde mi někdo z moci úřední zkontrolovat, zda a co ta kamera natáčí a tím se proflákne že je to maketa? Nebo když obyvatelé z protějšího domu mě vyzvou, abych namířil kameru jinam (budou si myslet že míří třeba na dveře) a já to neudělám, není to přestupek?

EDIT: Jestli bych tím porušil zákon se ptám já. Osobně mě napadá Zákon o přestupcích – přestupek proti občanskému soužití.

Přestupku se dopustí ten, kdo:

  1. úmyslně naruší občanské soužití vyhrožováním újmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obviněním z přestupku, schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním.

Dá se na mě svalit přestupek jako že „schválně“ někoho údajně provokuji maketama kamer a odmítám je natočit jiným směrem?

Zajímavá 0 před 2835 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Rozhodně nejde o trestný čin ani o přestupek. Nenaplňuje to formální znaky trestného činu. A u přestupku materiální.
Česky to znamená, že popis tohoto jednání neodpovídá popisu jakéhokoli trestného činu uvedeného v trestním zákoníku a dále, že nejde o jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti, jak vyžaduje zákon o přestupcích.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Porušuješ tím nějaký zákon? Natáčet můžeš úplně kde chceš, pokud to není na určitých místech přímo zakázané, a navíc, pokud se jedná o maketu kamery, tak neporušuješ už vůbec nic.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Trestné je robiť záznam zo súkromia iných osôb, čo maketa nerobí, ale prítomnosť atrapy kamery pomáha veľakrát k pokoju v „sledovanom“ priestore. Viditeľná kamera je lepšia než skrytá.

Kontrole z moci úradnej možno ukázať kameru a vysvetliť dôvody takéhoto „sledovania“ okolia, bez „profláknutí“ ma­kety

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek