Avatar uživatele
Leunka

Bolest břicha po nezdravém jídle, zkažený žaludek?

Ahoj, mám na vás menší otázku, už asi dva měsíce se stravuju zdravě (zelenina/ovoce v každém jídle, menší porce, pravidelně 5–6 krát denně) nedělalo mi to žádné problémy, ani jsem neměla nic moc na něco chutě, když jsem měla chuť na palačinku tak jsem si prostě jednu dala, když na chipsy pět jsem jich snědla a tak.. ale včera a dneska jsem byla na oslavě, dala jsem si na oběd knedlo vepřo, zelo, úplně v pohodě takové jídla jim, jednou týdně mám i třeba rýžový nákyp atd. Ale potom jsem si dala dva kousky pecaku, pár kousků cukroví, přišla jsem domů a řekla jsem si že když měsíc jim zdravě že mi ten jeden den nic neudělá – takže doma jsem si dala pár kousků toffife, fidorku, chipsy, Joe limonádu, a trochu bramborového salátu (jídlo od 12:00) je mi těžko, vím že to mám z toho že jsem se prejedla, nikdy mi nedelalo dobře hodně jídla naráz – i proto jsem se rozhodla takhle jíst, ale moji rodiče tvrdí že jsem si s tou mojí stravou pokazila žaludek že mám jíst normálně (ale já jím, 5–6 denně, ráno pečivo s nějakým ovocem zeleninou, na svačinu ovoce, zelenina, bílý jogurt, když mám ve škole víc hodin tak i nějaký kus celozrneho pečiva, na oběd mám to co vaří ve školní jídelně (máme často saláty, kuřecí, ryby, hovězí, rýží, bulgur… Někdy nějakou omáčku s knedlíkem, každý druhý pátek nějaké sladké jídlo, myslím si že ve škole vaří relativně dobře, a zas jednou za týden-dva si to sladké přece dám.., na svačinu ovoce, zeleninu, kefír.. jak kdy, večeři mám většinou pečivo, s nějakou pomazánkou, nebo třeba si udělám míchaná vajíčka k tomu si dám hodně zeleniny, sýry, salámy (jen kvalitní ale na ty jsem fakt ulítlá).. přijde mi že jim správně, nejím vůbec třeba čokolády, tyčinky typu kit kat, Mars, slazené nápoje (piju jen vodu, různé druhy čajů…) Tak nevím, podle mě jim normálně, a nic mi v jídelníčku nechybí, vyhýbám se bílému pečivu, místo tři knedlíků si dám dva a celozrnne.. tak nevím, můžu mít tímto zkažený žaludek?? Jinak se omlouvám za pravopis, určitě mám spoustu chyb 😁 zrovna teď se svojí výbornou z češtiny chlubit nebudu 😉 předem moc děkuju za odpovědi a názory (nepotřebuju posouzení výživového poradce, stačí mi i názor obyčejných lidí) 🙂

Zajímavá 0 před 2379 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

Tak si ještě jednou projdi, co všechno jsi snědla, a pak se nediv, že je ti špatně.
https://globe24­.cz/revue/41671-muze-vam-ublizit-den-plny-jidla-a-piti-vedci-donutili-zdrave-lidi-jit-nezdrave-nestacili-se-divit?utm_sou­rce=www.seznam­.cz&utm_medium=sek­ce-z-internetu

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Stláskala jsi páté, přes deváté (slané, sladké, mastné), to by bylo těžko/špatně kdekomu
🙂

K tomu co píšeš, bych poznamenala, že máš snahu, ale zdravá strava to není…
Potřebuješ dostatek bílkovin (v jogurtu nebo kefíru toho moc není). Přidej maso, dušenou šunku s vysokým podílem masa, místo salámů (kvalitní jsou jen fermentované a ty jsou tučné a je to velmi slaná uzenina….). Ryby, vejce – to je správně, minimálně 1× v týdnu. Tvrdé sýry, tvaroh (tvrdý, měkký a pomazánky či ochutit), dopoledne nasladko s medem, ovocem , čerstvým i sušeným. Slané pomazánky se zeleninou.
Sladké, tedy i ovoce jez dopoledne. Odpoledne a večer zeleninu. Pozor, zelenina není jídlo, ale vhodný doplněk (vláknina, trochu živin) několika porcí denně.
Chybou, která působí zažívací potíže (těžký žaludek nadýmání, říhání), je kombinace ovoce a zeleniny v jedné porci! To je nevhodné a nezdravé, pokud tak činíš pravidelně. Na podzim a v zimě se má jíst zelenina spíše tepelně upravená, syrovou omezit. Tedy grilovaná, třeba na speciálni pánvi, pečená, dušená vařená (kořenová, květák, brokolice, červená řepa, cukety, papriky, rajčata. Stačí krátce a podle chuti okořenit i kupovanou směsí, třeba grilovacího kořen). Stačí krátce.
Někteří lidé nemohou konzumovat syrovou zeleninu (okurky, papriky, rajčata, cibuki, ředkvičky, kedluben), je pro ně těžká, hůře stravitelná.
Zelenina se ideálně nesladí (saláty) a nemíchá tedy hlavně ani s ovocem.
Současně s masem se nejí ovoce!
Takže rodiče mají asi částečně pravdu, že si „kazíš žaludek“ ;).
To, že omezuješ příjem bílého pečiva a mouky je dobře. 5 – 6 menších porcí denně je též ideální.
Nic se nemá přehánět a strava má být pestrá.
Méně tuků a cukrů (bez nich to však nejde, např. některé vitamíny se rozpouštějí v tucích, ty vybrat zdravější).
Cukr bílý můžeš zásadně omezit.
Časem doplň informace, máš dobře našlápnuto 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Je dobře, že se snažíš jíst zdravě, to ti určitě neuškodí, ale neměla bys dělat výjimky. Není divu, že taková různorodá nakládačka na oslavě a po ní ti dělá problém se žaludkem. Až to všechno strávíš, bude ti líp.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orestez

No teda, Leunko? Tak bych se chtěl mít. Žil bych do 120 let. Z čeho ti bylo zle? Z té tvrdé, nestravitelné zeleniny? Plynatost? Limo před jídlem, nebo po? Ke strávení živin v žaludku se vytváří kyselina chlorovodíková. Když se napiješ dřív než asi 1,5 hod., ředíš trávicí kyseliny a nestrávená kaše jde do střeva. Víc se o tom psát nedá. Máš si jít na chvíli lehnout, prdnout. Po mastném sytém jídle horkou a hořkou kávu. Nebo si na trávení dát loka kyselého láku z čalamády, okurek a podobně.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Nezdravé jídlo, co to je? To je z hytlermarketu, nebo snědeno v noci?

před 2379 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek