Avatar uživatele
hadačí

Je třeba doplatit zdravotní pojištění při sankčním vyřazení z Úřadu práce?

Je třeba zpětně doplatit zdravotní pojištění při sankčním vyřazení z ÚP (z důvodu odmítnutí místa z doporučenky)? Pokud ano, které datum je rozhodující (který měsíc už je třeba zaplatit) – datum vydání doporučenky, nebo jejího odmítnutí, či snad dokonce datum zahájení správního řízení?

EDIT: Díky za odpověď. Rád bych věřil, že je pojištění zaplaceno Úřadem práce i za měsíc kdy proběhlo vyřazení, a platit se má až další měsíc. K jakému datu, ale budu vyřazen? Zpětně k datu, kdy jsem dostal doporučenku (tedy vznikla mi povinnost, kterou jsem „nesplnil“), nebo ve chvíli, kdy se ukončí správní řízení?

(Musím doplnit, že v tuto chvíli NEJSEM vyřazen, pouze mi přišlo „Oznámení o zahájení správního řízení“, které vlastně jen vyjmenovává datum vystavení doporučenky a datum kdy byla práce odmítnuta, a upozorňuje na zahájení řízení ve věci vyřazení. Úřednice mi řekla, že ASI budu muset zaplatit zdravotní pojištění od měsíce (včetně), kdy jsem dostal doporučenku – tedy sama nevěděla. Na Pojišťovnu chci jít zítra, ovšem pokud nejsem vyřazen a nemájí to v systému, bude taková návštěva zbytečná.)

Ještě jednou díky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3048 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
briketka10

Ano do osmi dnů, jinak budete platit penále od VZP.
Bylo dobré zeptat na pobočce VZP :
https://www.vzp­.cz/platci/in­formace/povin­nosti-platcu-metodika/2-2-platba-pojistneho

Upravil/a: briketka10

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Sepište důvody, pro něž jste zaměstnání odmítl a doručte je (nejlépe osobně) právnímu oddělení úřadu práce. Po celou dobu správního řízení můžete do řízení vstupovat, dokládat a doplňovat informace. [Nastudujte si tzv. „vážné důvody“
v zákoně o zaměstnanosti: ( http://www.za­konyprolidi.cz/cs/2004-435#p5-1-c ) v zákoně najdete i přesné informace o „vhodném zaměstnání“ – obojí Vám může posloužit k argumentaci.]

Podle mých zkušeností může být jednání s právním oddělením „schůdnější“ než se zprostředkova­telkou, takže se Vám může podařit dosáhnout ukončení správního řízení bez vyřazení z evidence.
_____

Pokud byste byl sankčně vyřazen, pak podle mne k datu, kdy
jste porušil povinnosti uchazeče (podle mne by mělo jít o den,
kdy jste odmítl vhodné zaměstnání).

_____

Úřad práce za nikoho zdravotní pojištění nehradí,
za uchazeče o zaměstnání je hradí stát.

Stát hradí zdravotní pojištění vždy jen za dobu evidence na ÚP.
Budete-li v evidenci ÚP jen poměrnou část měsíce, uhradí stát
pojistné jen za tuto část. [Arachis odpovídá nepřesně.]

Pokud Vás ÚP vyřadí, budete muset zdravotní
pojištění hradit od následujícího měsíce.

Do zdravotní pojišťovny stačí zajít do 8 kalendářních
dnů od ukončení správního řízení. Dříve to podle mne
nemá smysl, protože až do ukončení řízení, nebude
zřejmé, od kdy máte pojistné hradit sám.
______

Kdy jste obdržel doporučenku a kdy jste odmítl zaměstnání?

Zdroj: Vlastní zkušenosti

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
arachis

Stačí jeden den být na ÚP a už je zaplacený celý měsíc.Ale pokud vás vyřadili ke konci měsíce,tak následující měsíc je třeba uhradit a čím dříve,tím lépe,pak naskakují úroky z prodlení a ty jsou šílené.Ale úplně nejlepší je skočit přímo na pobočku pojišťovny. Dokonce se to musí do určitých dnů učinit i s ukončovacím papírem z ÚP.
Tak to musíte počkat,až Vám přijde papír s datem ukončení,ale sám musíte alespoň orientačně vědět,kdy jste práci odmítl,nebo se nedostavil na schůzku,kterou sjednal ÚP. To bude ten den vyřazení,možná den po té.Možná,že má vaše pojišťovna infolinku zdarma (800 xxx…),tak tam zavolat a máte jistotu,to budou vědět,nejste první ani poslední.

Upravil/a: arachis

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Také si myslím, že nemá smysl něco řešit dokud nedostaneš finální rozhodnutí. Zahájení správního řízení není nic na čem by se dala zakládat nějaká další povinnost k dalším úřadům.

A nešlo na ÚP to odmítnutí nějak zdůvodnit?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek