Avatar uživatele
autacek

Je třeba platit poplatek za zábor veřejného prostranství ve vlastní nemovitosti ?

Například za kavárenskou či restaurační zahrádku v obchodní pasáži, reklamní stojan, příležitostný prodejní stánek, skákací hrad, apod.
Doplňuji:
Obávám se, že ve vlastní nemovitosti veřejné prostranství mít lze, stejně tak jako na soukromém pozemku, kde je zřízeno věcné břemeno užívání resp. povinnost vlastníka strpět užívání jeho pozemku obcí prostřednictvím jejích občanů, apod..

Dotaz tedy zněl, zda-li za toto užívání musíš, či nemusíš městu/obci platit ?!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Hakunamatata před 3925 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Jako obvykle samé chybné a poškozující odpovědi.
Stručné shrnutí – povolení je potřeba vždy, poplatky se soukromého pozemku nikoliv.
Dosud některé místní vyhlášky protizákonně duplicitní platbu aplikují. Tento právní rozpor má být odstraněn v navrhované novelizaci v legislativním výboru poslanecké sněmovny.

Právní výklad níže:

  1. V českém právním řádu je definice veřejného prostranství uvedena v § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) – dále jen „zákon o obcích“ – bylo uvedeno, že „veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru“.
  2. Konkrétní místní vymezení stanoví vyhláška o místních poplatcích příslušného MÚ.

    V nálezu sp. zn. Pl. ÚS 50/03) považuje Ústavní soud ČR za nutné, z hlediska ochrany právní jistoty ob-čanů, „aby … veřejné prostranství bylo v obecně závazné vyhlášce určeno co možná nejpřesněji“.

  3. Veřejné prostranství je možné užívat na základě rozhodnutí příslušného správního orgánu o povolení užívání (záboru) veřejného prostranství, tedy individuálního správního aktu.
  4. Poplatek za užívání veřejného prostranství neplatí vlastník pozemku nebo jeho nájemce, který má s vlastníkem pozemku uzavřenou smlouvu o pronájmu. Poplatku za užívání veřejného prostranství spočívajícímu ve vyhrazení trvalého parkovacího místa nepodléhají osoby zdravotně postižené a příslušná obec."
  5. Ústava garantuje rovnost vlastnického práva a jeho ochrany. Soukromí vlastníci se proti neoprávněným zásahům do svého vlastnického práva mohou bránit soukromoprávní (typicky negatorní) žalobou, obec může určité neoprávněné zásahy do svého vlastnického práva (např. stanování a táboření na jejích pozemcích) zakázat vlastní obecně závaznou vyhláškou a vlastním systémem kontroly a sankcionování.)
  6. Nájemní smlouva mezi subjektem a vlastníkem pozemku nemá žádný vliv na výměr poplatku za užívání veřejného prostranství, který subjektu vyměří obec.

    Obsáhlý právní výklad – viz odkaz ve zdroji:

Zdroj: http://pravni­radce.ihned.cz/c1-26786380-zpoplatneni-verejneho-prostranstvi

3 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, www, quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Ve vlastní nemovitosti nemůžeš mít „veřejné prostranství“ . Soukromý majetek je prostě soukromý majetek, ať už se jedná o budovu, nádvoří, parkovací plochu, pozemek atd.
Za umístění reklamní tabule na veřejném prostranství se platí poplatek městu a souhlas musí vydat policie. (Měla jsem takto poutač na kancelář ČSOB Pojišťovny v Bílovci na pěší zóně a na kancelář stavební spořitelny ve vestibulu kulturního domu v Ostravě-Porubě).
Doplňuji:
Řekla bych, že Dr.Axl se v uvedené záležitosti netrefil zcela přesně do problematiky zde nastíněné. Je otázkou, zda v tomto případě tazatele vědomě nepoškozuje sám.

V § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) – dále jen „zákon o obcích“- bylo uvedeno, že „veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru“.

Až do nabytí účinnosti zákona č. 229/2003 Sb.5) tak právní řád obsahoval dvě definice veřejného prostranství (definice uvedená v § 34 zákona o obcích byla bezpochyby přesnější). Zákonem č. 229/2003 Sb. byl § 4 odst. 2 zákona o místních poplatcích vypuštěn; jedinou legální definicí veřejného prostranství zůstává citovaný § 34 zákona o obcích.6)

VYMEZENÍ V OBECNĚ ZÁVAZNÉ VYHLÁŠCE MUSÍ BÝT PŘESNÉ

K tomu, aby bylo možné vybírat místní poplatek za užívání veřejného prostranství, musí být toto obecně závaznou vyhláškou obce určeno za místo, ze kterého se tento poplatek vybírá (viz § 14 zákona o místních poplatcích).

Z toho tedy vyplývá, že má-li jít o osobní majetek užívaný jako „veřejné prostranství“, tak obec může poplatek z tohoto prostranství vybírat pouze za předpokladu, že je k tomu oprávněna na základě obecní vyhlášky.

viz „Právní rádce“

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Tom20

Hm,bez povolení majitele,tedy i města,kterému to patří to nelze zabrat(tedy dokud se o to nezačne někdo zajímat :D ).Zdarma to lze pokud za to nebude město nic požadovat.Lepší je mít písemné povolení namísto jen „ústního souhlasu“,protože bez něho si město může vymyslet,že jste na to neměl povolení a účtovat pokutu.
I když na druhou stranu se o zabrání malého prostoru skoro nikdo nezajímá a snad to není ani trestné,když je to přímo u vaší nemovitosti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek