Avatar uživatele
anonym

Je třeba u častěji používané motorové pilu čas od času sundat řetěz a namazat jej? Měl by se i nabrousit?

Nebo když je tupý, tak se dá koupit nový řetěz nějaký univerzální do motorových pil?

Zajímavá 0 před 2688 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mzm

Odpoveď byla označena jako užitečná

Osobně to dělám tak, že po „akci“ list sundám, řetěz a list aspoň otřu, piliny kolem pohonu řetězu vysypu a celý prostor se snažím aspoň do rozumné míry vyčistit. Listu je dobré vyškrabat nepořádky ze škvírky, co vede řetěz, aby se někde nenahromadil a nebrzdil/nezasekl to kolečko vpředu.

Řetěz se koupit dá, je to takový trochu „spotřebák“. Asi je potřeba koupit na konkrétní typ pily (délka řetězu, šířka a hloubka vodících prvků, tvar poháněcích čudlíků).

Jak píše Arne 1, řetěz se maže sám – pokud je v nádržce na olej vůbec olej – a pokud je cesta v listu neucpaná. Profíci – kámoš lesník – aby ušetřil, za relativně drahý olej to dělají tak, že pokud ví, že olej celý vyjede, tak lije řepkový potravinářský (je taky eko jak ty orig, ale vysychá a neměl by se v pile nechávat dlouho) a na závěr nalijí ten „orig“, aby jim tam olej nezaschl..

Broušení zas tak hrozné není. Když není řetěz vyloženě tupý po střetu s něčím tvrdým, tak do 10-ti minut nemám co dělat (40 cm list). A že ostrý řetěz je poznat a je z toho větší radost. :)

Upravil/a: mzm

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

Nabrousit. Je to ale piplačka. Mazání se přece dělá průběžně při řezání.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek