Avatar uživatele
anonym

Je u Měsice problém v tom, že jeho mikroskopické ostré částečky snadno proniknou i skrz ochranné pomůcky a skafandry?

https://pixaba­y.com/cs/p%C5­%99ist%C3%A1n%C3%­AD-na-m%C4%9Bs%C3%ADci-apollo-11-nasa-60582/

To způsobuje nezvratné poškození plic?

Podobně jako u azbestu bych tipoval, že to působení prachu může vést také k rozvoji rakoviny a dalších zdravotních problémů, jako je poškození kůže nebo zraku. Nějaká týdenní mise tedy zatím pro kosmonauty tedy nehrozí pokud nevzniknout dostatečně účinné obleky?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 2656 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Skafandry na Měsíci, ani kdykoliv jinde mimo atmosféru, nemají s ochranou plic nic společného. Ty slouží jenom k tomu, abys mohl dýchat i ve vakuu, je to vlastně nejmenší možná kosmická loď, která ti poskytuje nejen možnost dýchání, ale taky tepelnou pohodu. Měsíční prach přes skafandr nepronikne. Něco jiného je mikrometeorit z volného prostoru s rychlostí desítek km/s, který by dokázal i zabít ve vteřině.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Problematiku měsíčního prachu, zvaného regolit, popisuje výborně článek viz Zdroj. Může způsobit i nevratné poškození plic ve formě silikózy, ovšem ne působením skrz skafandr, ale až následně při návratu do pobytových prostor a manipulaci se svlečeným skafandrem. Do skafandru regolit nemůže proniknout, vždyť by musel překonávat takový nárůst cca 1 bar (z téměř vakua do dýchatelné atmosféry uvnitř skafandru o tlaku cca 1 bar), nehledě k tomu, že skafandr nepropouští opačným směrem ani molekuly kyslíku (molekula kyslíku má velikost asi 0,346 nm a záměrně teď nehovořím o molekule dusíku, která je větší), které jsou minimálně milionkrát menší než nejjemnější částice regolitu.

Existence dlouhodobější mise visí nejspíš na závažnějších problémech nežli přítomnost regolitu.

Zdroj: http://techne­t.idnes.cz/me­sicni-vozitko-blatniky-0ye-/tec_vesmir.as­px?c=A130510_151747_tec_­vesmir_mla

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

cochee: souhlas, ale: regolit není ani zdaleka tvořen jen měsíčním prachem. Sám jsem jeden kousek viděl na výstavě na vlastní oči a byl to docela pěkný černý šutr. A pak si nejsem jistý, co vlastně tvoří atmosféru uvnitř měsíčních modulů a skafandrů Apolla. Myslím, že je to jen čistý kyslík o pětinovém (parciálním tlaku). Kvůli tomu uhořela celá posádka Apolla 1. Vzduch pozemského složení a tlaku používají Rusové.

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

S regolitem máš pravdu. Pokud jde o atmosféru, mi nešlo vůbec o složení, ale o to, že molekula plynu se ven ze skafandru nedostane – tudíž se tím tuplem nedostane DO skafandru nějaký prach.

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

…mimochodem, dost by mě zajímalo, když už mluvíme o té atmosféře ve skafandru, jak je řešeno, aby flatulující kosmonaut nemusel několik desítek minut až hodin čichat své vlastní „produkty“ (Mami a prděj taky kosmonauti?)

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

🙂 No to je docela zajímavý postřeh, ale kosmonauti jsou odolní chlapi a nakonec svou vlastní atmosféru po chvíli ani já nevnímám. Jejich jídelníček určitě nadýmající složky moc neobsahují. Nicméně otevřít dekl Apolla, které právě přistálo ve svěžím Pacifiku, musí být strašná pecka.

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek