Avatar uživatele
tforro

Je užitečné kropení ulic v létě?

Dneska kropili ve městě ulici. Možná se pociťově v tom místě tak na 1minutu ochladilo, ale hned poté byly místí podmínky jako v prádelně. Vlhko a horko. Takže jsem se zpotil ještě víc.
Kde je nějaký smysl, když sotva minimální ochlazení trvá minutu, hned potom je hůř a města za to utrácejí šílené peníze?

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, Tw!st, atlas, postcd, marci1 před 2861 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ano, důvodů je vícero. 🙂
Důvodů je celá řada. Začněme třeba těmi fyzikálními. Teplota rozpáleného asfaltu může dosahovat klidně i kolem 50°C. Asfalt je amorfní látka, která sice nemá určitou teplotu tání, ale postupně měkne a na prudkém sluníčku se začne měnit i na kapalinu. Při automobilovém provozu tak také dochází k jeho odtrhávání z vozovky a jejímu následnému ničení. A to už nemluvím o potřísnění pneumatik či celých karoserií aut asfaltem.
Pokropením silnice vodou dojde k jejímu odpařování. Voda se na velkém povrchu silnice snadno vypařuje a tím odebírá teplo (skupenské teplo vypařování) silnici, kterou tak nárazově ochlazuje. Okolní ovzduší se při této činnosti příliš neochladí, jak si mnozí lidé myslí a s kropením ulic si to tak spojují. Spíše se dá hovořit o krátkodobém zvlhčení a pročištění vzduchu.
Přesto je kropení ulic pro kvalitu ovzduší prioritní. Dojde totiž ke smytí zvýšeného množství nahromaděného prachu z ulice do kanalizace. Tento prach obsahuje často karcinogenní a alergické látky, způsobující v létě lidem celou řadu zdravotních problémů a komplikací. Kropení zároveň pomáhá proti tvorbě přízemního ozonu.
Zdroj: http://fyzmatik­.pise.cz/1732-proc-a-cim-se-kropi-v-lete-ulice.html

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Tw!st

Spíš bych řekl že je to aby se zchladil asfalt a nelepil se lidem na podrážky, ale netuším je to jen můj osobní názor.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

Marci: naprosto vyčerpávající odpověď. Myslím, že tím hlavním důvodem je ten prach. Novější povrchy vozovek jen tak neměknou.

před 2861 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek