Avatar uživatele
anonym

Je v 21. století byznys bejt DJ?

Zajímalo by mě, jestli je v dnešní moderní době byznys bejt DJ, cestovat a hrát mix hudbu (techno, house..) a vydělávat luxusní peníze (€,$,£) po světě (Evropa, Amerika, Austrálie, Asie…). Děkuji

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Drap před 2469 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
orestez

Odpoveď byla označena jako užitečná

Je to dřina podobně jako u nočních směn. Jen s rozdílem, že nevyfasuje žádný vercajk. Sám si musí obstarat aparaturu nebo několik. Silné bedny. Zesilovače, mix, ekvalizér s úpravou dynamiky, bezdráťáky které nejsou rušeny ve městech hlavně na volném prostranství. Mít neustále kalendář, pořád dojednávat kdy a co. Mít aspoň 2 nebo víc aut do kterého se vejdou aspoň 2 celé aparatury. Mít někoho kdo pomůže s daněmi. Vracet se k ránu domů. Nemít několik roků dovolenou. Umět říct si o prachy. Dokonale synchronizovat následující track s dohrávanou skladbou. Mít kvalitní ovladače. Nakoupit case, to jsou pálky strašný. Mít vlastní zásoby nejlíp bedny kabeláží. Když to celé musí na place nechat aby přes to hrál další večer někdo jiný, tak se občas stane že spálí basové reproduktory. To se stane amatérským přístupem v mixování 2 treků. V onom časovém úseku se basy-bubny násobí. Je tedy nutné sjet basy dolů až do doby skončení dohravájiciho treku. Kvůli tomu musí mít 500 korun na namotání nové civky repráku. Mimo to ještě nakupovat světla. Mít midi ovladač na světla, jsou synchronizovány, mít v ovladači své programy – scény. Dokázat si vydělat na žárovky – výbojky. Sehnat zkušeného elektrotechnika který bude zjišťovat a opravovat chyby v přístrojích, brum, spálené koncáky. To znamená objednat součástky, IO, zaplatit opravy. Dále musí furt jezdit, odkecat nějakou tombolu, nebo třeba rozpis hráčů na fotbale. Mít celou konzoli s notebookem. Aby netahal kufry s CD jak to bývalo před 20 lety. Musí být občas doma, občas podělá nějakou práci na baráku který je na hypotéku. Občas bráchu rád vidím a 2× snad ročně zajdeme na pivo, loni 2×. Jako řidič se nemůže slít, jen až má v kalendáři volno. Takže somárum všeho snažení vidím v mravenčí práci a těžkého podnikání. Vlastně vše si vytvoří, postupně nakoupí, to trvá léta. Kdysi asi začal v 17? tak hrával skoro každou noc a ještě chodil makat. Zatímco já šel z práce odpoledne na pivo. A taky to každýmu patří. Celý svůj čas počítat, myslet na to kdy má čas, kdy pojede na hotel na Mušov, kdy bude rozmisťovat světla. No a tak dále a tak dále.
Pokud chce dj žít a nebýt hloupým honzou za 1500 korun, tak opravdu nestačí mít placatý kšilt s kulatou čepicí a se zlomeným sluchátkem posunovat gramodesky. Kdo by ho zaplatil aby žil? A kývat že „tak já vám to zahraji za tisíc a bedny si půjčím za 1000,–.“
Teď chci rozřešit dva pojmy. Dj a dj. Který je co? Jeden je kterému postačí 1 groovebox a midi klaviatura a to je vše. Nic nemá. Žije jen ze vstupného. Lidé si poslechnou nějaké techno nebo spíš downmix to je něco co není pro obvyklé publikum.
A pak je tady dj se vším. Kolikrát je naštvaný že lidi chtějí oldies, ačkoliv kupuje nové hity na CD, které ještě nezazněly v komerčních rádiích. Lidi chcou tancovat při oposlouchaných písních. Buď českých nebo zlatých 90' let. Disco. Vondráčková nebo dj Bobo s Matuškou. No jo.
Tak, jak jsem teď znázornil ten životní úděl nebo kouli na noze, která má přinášet nové radosti z vyššího výkonu aparatur, lepší světelné efekty, hrát si s tím, sehnat mixážní pult na 32 vstupů a naučit se to štelovat. Jako své poslání. Tam jsou taky paměti, některé mixy jsou motorizované. To s sebou nese větší opotřebení potenciometrických jezdců. Sehnat kabel mix = hudební nástroje kapely. A počkat až budou peníze na Wi-Fi přenos. Nezaostávat ale používat veškerou moderní techniku pro zábavu lidí. Umět jim dát to, za co dali peníze, aby se tam na diskotéce cítili dobře a bavili se.
Můj styl není poslech diska. Mám raději styl Music from heaven, hudba z nebes od Radka Mikulčíka, to jest „Roland Santé“. Tedy spíš klidný Ambient nebo relax. Brácha nejraději toho dj Tiësto s tím …club pořadem, který pravidelně vysílá na Soundcloud.com. Taky si rád poslechnu. On Tiësto je jeho vzor. Věnuje se tomu naplno. No, každý jsme nějaký.
Tak doufám, že jsem tě tímto dlouhým psaním neunavil. A doufám, že jsem ani v jedné větě nenaznačil kus jakési arogance nebo chlubení s něčím. Doufám že se mi trochu podařilo nastínit to podnikání, které má blízko k podobným činnostem. Třeba dovoz, pražení a prodej kávy. Což kdo neví kolik ty stroje stojí a že na to musí mít i prostory. To jen k náhledu na jiné, aby se mohlo trochu porovnat.
Ale když se zvolí životní cesta podle svého, je to lepší, než stát v parku s partou a hulit tam a smát se po celé mládí hovadinám.

Ještě k tomu zdánlivě skvělému cestování do Austrálie. Je to zábava být každý den v hotelu, občas si tam teda dovést tu zamilovanou fankyni to je fakt. Ale tam schází osobní život. No já bych toho Tiësta moc neadoroval. Víš proč? Protože on byl nebo začal pracovat, byl a je pracovníkem jakési mezinárodní aktivitě boj proti HIV. Tam asi začala jeho dráha. To vše nevadí. Ale chci připomenout že on to měl připravené, jo, to technické zázemí. Ty haly, zvuk, světla, kamerový záznam. 100 kamer, 1 nad ním, vše v HD. Ale je pravda že díky této podpoře získal víc ponoření a pak i vytvořil své autorské tracky. Které jsou imho skvělé, pohrál si, fakt.
No ale kdo si dnes vzpomene na d'agostino? Ten přece taky skvěle míchal a něco vytvořil. Jestli nemá na to čas nebo co dělá, to nikdo neví. Možná to někoho přestane bavit a řekne si že už je na to starý. Ale na to by musel vydělat, ne aby šel pracovat někam do dílen.

/ ((PS. Brácho doufám že jsem tě popsal objektivně a nepoplival:-) ))

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Samozžejmě že je. Má to jen jednu podmínku. Musí si tě někdo zvát, abys jim zahrál.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání