Avatar uživatele
Petr777

Je v pořádku uvedený postup, který jsem popsal v doplnění otázky?

Původní neotázka
Zdravim, mam dotaz, vcera jsem byl vypovídat jako svědek ve správním řízení.

Když vypovídal obvinění, tak jsem musel opustit místnost a počkat na chodbe, když jsem šel vypovídat jako svědek, tak tam obviněný zůstal po celou dobu mě výpovědi.

Je to v pořádku ?

Děkuji

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2719 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
eleonnore

Myslím, že to není nic proti ničemu. Nejsem si jistá, ale podle nějakého selského rozumu – pokud vypovídá 1. osoba (a je jedno, jestli obviněný nebo svědek), jeho výpověď může ovlivnit následnou výpověď 2. osoby (druhého to může ovlivnit, jeho vzpomínky zkreslit). 2. osoba už výpověď té 1. těžko ovlivní, soud/policie ji zaznamenala.

Z toho důvodu, pokud policie vyslýchá více osob (a je jedno, jestli jsou to obvinění, nebo svědci), vyslýchá všechny zvlášť. Osoby se totiž ve svých svědeckých výpovědích mohou navzájem ovlivňovat, ať už vědomě či nevědomě. Pokud už je pak obviněný u posledního výslechu přítomen a sám už vypovídal, policie či soud jeho výpověď má zaznamenanou. Ale chápu, vypovídat proti obviněnému tváří tvář nemusí být příjemné.

Svědci bývají vždy méně spolehliví než forenzní důkazy. My lidé si často něco zpětně domyslíme, vsugerujeme.

Upravil/a: eleonnore

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

…pokud se nepletu, obviněný má právo prostudovat si svůj spis >>> takže z toho logicky plyne, že by měl bejt u všech výpovědí, aby se mohl bránit…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek