Avatar uživatele
anonym

Je v těle puls např. na zápěstí rychlostně synchronizovaný s tlukotem srdce?

puls, tep, tlukot.. možná si tyto pojmy pletu, takže mě můžete opravit.

Jaké je rozmezí pro normální stabilní puls v těle? Bude se lišit na různých místech na těle?

Zajímavá 0 před 2746 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kulpix

Na krku, zápěstích či v tříslech si nahmatáte tepovou vlnu. Přenáší se po velkých tepnách do každého orgánu a pokud tepna vede pod povrchem kůže, můžete ji cítit. Tepová vlna vzniká při stažení levé komory a je vlastně odrazem tepu srdce.

Zrychluje se při fyzické zátěži, protože organismus má tehdy větší nároky na přísun kyslíku. Na jeho rychlost mají vliv i nervové impulsy. Proto je vyšší ve stresu, strachu a očekávání něčeho nepříjemného.

Kdysi se za zdravý považoval puls sedmdesát až osmdesát úderů za minutu. „V souladu s novými poznatky jsme zkorigovali ideální hodnoty tepové frekvence. Optimální je, pokud se pohybují kolem šedesátky,
Že delší život se spojuje s nižšími hodnotami tepu v klidu. Když srdce pracuje na nižších otáčkách, méně se opotřebovává a více vydrží.

Ve výhodě jsou mladší. Jejich srdce snese dlouhodobější zrychlenou aktivitu. Je to však individuální a určitě se na to nespoléhejte. „Pokud jste mladý a vyšetření nepotvrdí srdeční onemocnění, obvykle nedostanete léky. Nejprve upravíte životní styl. Když máte nadváhu, měli byste zhubnout. Omezit kávu, kolové nápoje a cigarety. Ale ty ne nárazově. Kdyby silní kuřáci odrazu přestali kouřit, kardiovaskulární aparát na to může zareagovat dalším vzestupem pulsu.“

Zdroj: https://goo.gl/KDqGFI

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Puls neboli tep či tlukot jsou synchronizovány po celém těle.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Počet tepů za minutu odpovídá v celém těle počtu stahů srdce. Normální klidový tep u mladých lidí je okolo 60, se stářím stoupá. U mně je to teď 80 a prý je to normální.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Tep, tedy frekvence úderů srdce je stejná u srdce, na krku, na paži, snad dochází k poklesu tlaku, ale počet tepů je stále stejný a nezáleží, kde ho měříme.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek