Avatar uživatele
zjentek

Je ve Slovníku spisovného jazyka českého heslo „medicimbál“?

A jaký si myslíte, že má toto slovo vlastnosti? Je to slovo „ploché“, či tak něco? ČI úplně naopak? Těmto věcem moc nerozumíme a konkrétně mne VELMI zajímají. Dají se takový otázky vůbec vysvětlit způsobem, jakým by to pochopil i ten, kterej žádný slovník nemá? Tudíž podobný výrazy pak logicky nemá ani v hlavě, žejo, když nemá slovníky.
Víte, s hlavou je to podobný jako s garáží, tam taky, pokud do ní nacpete starý knížky, tak krásný, nový auto se tam už nevejde. Uměl by to tedy někdo moudrý vysvětlit? My se hodně manuálně nadřem, takže času na „čtení si“ moc nezbývá, k pravdám docházíme spíše intuitivně, než abychom si jednoduše přečetli něčí myšlenky. Vím, je to velmi složitý život, žádné pohodlí, ale co se dá dělat, když nová, čistá garáž čeká na další užitkový vůz, vydřený manuální prací v záhonu… ..v garáži sice máme, co tam patří, ale jinak na výběr tedy nemáme, čas má každý jen na to, čemu ho dá, takže díky moudrým za radu s medicimbelem.

Zajímavá 0 před 2752 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

„Medicimbal“ je nespisovný upravený tvar spisovného výrazu „medicinbal“, který najdeme ve slovnících.

Ke zkomolení došlo zřejmě kvůli tomu, že mb se vyslovuje lépe než nb, nebo z chybného vysvětlení původu slova.
.
Původ z anglického „medicine ball“. Koule (míč) sloužily zdraví, byly lékem, tedy " nedicínou".

Pokud si chcete ještě doplnit informace „v garáži“, zlepšit fyzickou kondici, přečtěte si něco o prospěšnosti medicinbalu a jeho dlouholeté historii.

http://www.fit­coach.cz/?p=17285

Historie
"Ukázalo se, že medicinbal dostal pravděpodobně své jméno od řeckého lékaře Hippokrata, který kolem roku 400 př. n. l. používal medicinální míče k rehabilitaci svých pacientů. V té době to byly vaky ze zvířecí kůže v podobě koule naplněné pískem. Na obrázcích a dochovaných záznamech můžeme vidět medicinbal u perských zápasníků v roce 1000 př .n. l. a u gladiátorů v Egyptě
.
Nová renesance přišla od lékaře Hieronymouse Mercurialise, který je autorem knih o gymnastice v roce 1569, a který podporoval návrat starých cvičebních metod. On sám znovu obnovil používání medicinálního míče a doporučil míč jako nástroj k prevenci a nástroj na rehabilitaci. Sám vytvořil použití i náplně medicinbalu v podobě náplně s peřím a i celkově lehčích variantách v závislosti na použití.

V roce 1800, Friedrich Froebel, německý pedagog, představil plán národní tělesné přípravy, která zahrnoval používání medicinálního míče. Medicinbal se začal široce používat v tělesné přípravě, a to až do druhé světové války, kdy je využívali vojenské organizace, vysoké školy, tělocvičny a další organizace.

Velkou popularitu získal v roce 1920 a 1930, kdy prezident Herbert Hoover popularizoval použití medicinálního míče ve fitness ve svém znění jako Hoover míč (Hoover ball).

Po druhé světové válce, s příchodem cvičebních strojů Nautilus a dalších, odešel medicinální míč do zapomenutí, a až po roce 1970 začal narůstat tlak na návrat starých osvědčených metod s hlediska zlepšení výkonosti sportovců, protože se stroje neukázaly jako nejlepší cesta.

Dnes s příchodem funkčního tréninku získává medicinbal znovu své slavné jméno a proto je třeba s ním zacházet správně a ne jako s činkou. Je to jednoduchá, ale úžasně efektivní pomůcka, která dokáže zlepšit vaši výkonost a zdokonalit váš pohyb."
http://www.co­retraining.cz/2012/09/­medicinalni-mic-%E2%80%93-nejstarsi-pomucka-zarucene-vysledky/

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… toto ne, je tam medicinbal: http://ssjc.uj­c.cas.cz/sear­ch.php?hledej=Hle­dat&heslo=medi­cinbal&sti=EM­PTY&where=hes­la&hsubstr=no

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Není, jenom mediciNbAL.

Aspoň to napište správně…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Med icimbel- podobnost s imbecilem je čistě náhodná!'

před 2752 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Člověče, ty jsi snad ten imbecil, nebo cimbál. Tak si to srovnej.

před 2752 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Ten „tvůj“ prostor tady na netu začíná bejt hodně cejtit, tak si to srovnej, protože okolo něj se pohybují prostí lidé, jako jsem já. Sleduj veřejný dění, jak se svou pýchou dopadne třeba Zeman a trochu se z toho přiuč, cenobite, příklad jsi hodně podobnej.

před 2751 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jen tak pro zajímavost, přečetl sis někdy po sobě své příspěvky? Tak se nediv, že jsem reagoval tak jak jsem reagoval.

před 2751 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Ne, nikdy.

před 2751 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

…ale čtu tady „ty druhé“ a to samo už tady zjenteka jaksi „utvořilo“.

před 2751 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek