Avatar uživatele
Spartaboy

Je vesmír dokonalý i se vším zlem?

Myslím si že vesmír je kouzelný, nádherný a dokonalý přestože je v něm zlo. Myslím si že by totiž nemohly existovat horory, knihy plné napětí a dobrodružství kdyby neexistovalo zlo, Tolkien by například nikdy bez toho že by existovalo zlo nenapsal Pána prstenů. U spousty z vás tolik oblíbený Harry Potter by musel být úplně jinak napsaný a je možné že by potom nebyl tak oblíbený. Myslíte si že je vesmír dokonalý takový jaký je? Myslím si že kdo vidí všude ve světě jen zlo, havárie apod. se moc dívá na zprávy. Kdybysme si například odmysleli smrt a byla by pravda to čemu věřím že život je věčný jen jeho formy se mění (reinkarnace) nebyl by potom takový vesmír skutečně dokonalý i se vším zbývajícím zlem?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? klumprt před 2309 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Přisuzovat universu vlastnosti jako dobro/zlo je nesmyslné. Dokonalost je pouhý ideál – nic REÁLNÉHO není dokonalé (i když se to o některých věcech tvrdí).

Zab mě, ale já si myslím, že vesmír (život a vůbec ;) :D :D) je KRÁSNÝ. A krása je přece určitou formou dokonalosti, no ne? :)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Psychotic

Vzhledem k tomu, že ‚dokonalost‘ i ‚zlo‘ jsou ryze subjektivní věci a každý si je může definovat, jak chce… neexistuje konkrétní odpověď.

Za sebe můžu říct, že svět, kde děti umírají na leukémii, dokonalý není.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

O Vesmíru se nedá říct, zda je dokonalý, nebo nedokonalý. Vznikl a mění se podle přírodních zákonů, jinak ani nemůže. Na hvězdnou oblohu je jistě nádherný pohled, ale když přiletíme blíž k některým objektům, najdeme místa tak děsivá, že si to člověk ani neumí představit, protože mu schází měřítko a má jen pozemské zkušenosti. Není dobrý ani špatný, protože to jsou pojmy, které si vytvořil člověk podle toho, co je mu ke prospěchu a co ne. Človíčkovi by asi Vesmír připadal zlý, protože tam existují jen místa, která pro něj nejsou příznivá a jsou životu nebezpečná.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klumprt

Vesmír je apatický a lhostejný k pojmům dobro a zlo. To jen tady na zeměkouli je takový nepatrný ostrůvek dobra, které neustále bojuje o přežití.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Pravidla vesmíru se nám nikdy líbit nebudou. Jsou často krutá a smrt je přirozeným nástrojem jeho vývoje, spravedlnost přitom nehraje v evoluci žádnou významnější roli. Proto si vyspělé civilizace definují určitá morální pravidla nad rámec přírodních zákonů. Děláme to proto abychom se tu cítili dobře a bezpečně, což ale nemění nic na tom, že těmito pravidly jen nabouráváme přirozenější řád věcí a přinejmenším zákonitosti evoluce – nejspíš to vždy bude v konfliktu, je jen na nás zda dokážeme těžit z rovnováhy kterou tyto skupiny pravidel vytváří a jak často sklouzneme jen k zákonům džungle, „sežer než budeš sežrán“ (na kterých však v podstatě z širšího pohledu vůbec nic špatného není, jsou rozhodně mnohem přirozenější celému procesu vývoje vesmíru, jen jsou pro nás bohužel příliš nelidská 🙂 ).

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Jak může část celku, systému, hodnotit tento celek, systém? Molekula plynu v reaktoru za určité teploty a tlaku je popsána stavovou rovnicí a její pohyb je určen podle počtu pravděpodobnosti a spoustou dalších faktorů. Zvířata a živočichové také nehodnotí okolí, a to, že někteří jedinci se smíří s osudem, nebo se snaží najít nějaké řešení, byť má za následek utrpení mnoha lidí, také není univerzální. Pokládáme se za pány na Zemi, ale stačí nějaké zemětřesení, sopka , prudší vítr a civilizovaný člověk vybavený nejmodernější technikou prchá, aby se zachránil a tak by reagoval i člověk před 50 000 lety. Neznáme a nemůžeme hodnotit, zda je země, vesmír a pod dokonalý, protože jsme jen součástí celku a neznáme všechny zákonitosti. Takové pojmy jako dobrý, zlý, dokonalý, prospěšný jsou lidské výmysly. Tak jako pro člověka, je život jepice krátký, je možné, že i život lidstva je z hlediska vesmíru ještě kratší a bezvýznamnější.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pruzkumnik

Řekněme že vesmír už víc dokonalí být nemůže :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
luckykubrt

Vesmír dokonalý je. Bůh Jehova s archandělem Michaelem, který je mistr ve svém díle shlédli na svůj výtvor a bylo to velmi dobré. 🙂 Zkazili se jen někteří andělé, kteří působí to zlo. ☹

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Nevím o žádném zlu ani dobru ve vesmíru.
Dokonalý – existuje-li – je jenom Bůh.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

aliendrone: reálně dokonalá je třeba koule, jako geometrické těleso. Nic kulatějšího už fakt není 🙂

před 2325 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Hmm, to je ŠPATNÝ příklad. Víš, koule jako těleso je jen IDEÁL. Nejde o to, že vesmír je podle podle mne diskrétní (všechno tomu nasvědčuje), koule (dokonalá) reálně nemůže existovat ani v kontinuálním vesmíru.

Jistě je ti už jasné, na co narážím – je to iracionalita čísla Pí. Vyrobíš kouli, podíváš se na ni pod lupou a zjistíš, že to NENÍ dokonalá koule, že jsou na jejím povrchu nerovnosti, plošky. OK, provedeš povrchové úpravy, leštění… koule se úplně zrcadlově leskne, zdá se, že je dokonalá. Ale NENÍ, stačí se podívat mikroskopem. A takhle můžeš pokračovat DONEKONEČNA, jelikož číslo Pí má nekonečný iracionální rozvoj.

Ostatně to platí pro všechny kružnice (a její vyšší prostorové formy jako povrch koule či 3-sféry atd.).
Kružnice je prostě jen pravidelný nekonečnoúhelník. DOKONALOU kouli v reálu získáš teprve po NEKONEČNÉM množství povrchových úprav. Což sice s platonicky ideálním vesmíru je úplná brnkačka, v reálném něco takového zkoušet je poněkud zcestné. Tak jakápak REÁLNĚ dokonalá koule. To je POUHÝ sen, idea, se kterou běžně pracujeme, nezamýšlíme se nad tím – nicméně REÁLNĚ NIKDY NEDOSÁHNEME, prostě proto, že REÁLNĚ dokonalá koule NEEXISTUJE. :)

(ale i tak hezká námitka, všiml jsem si až teď – nejsem moc důsledný v pročítání svého streamu, k tématům se vracím nahodile [přesněji dle osobní preference a aktuální nálady] :D :D :D)

před 2309 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Psychotic

Pouze pokud definuješ kulatost jako dokonalost. Podle stejné logiky může být dokonalé cokoli a kdokoli. Třeba já jsem dokonalý, protože nikdo jiný není víc Psychotikem nežli já.

před 2325 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek