anonym
Nebyl bych si tak jistý tím že to byla pravá hořká čokoláda,
nejspíše to byli jenom samé náhražky a barvivo s cukrem.
Skutečný čokoládový výrobek musí mít podle vyhlášky č. 43/2005 Sb.,
která se řídí směrnicí EU, v případě hořké čokolády nejméně
43 % kakaové sušiny, v případě mléčké čokolády 30% kakaové sušiny
a v případě čokoládové polevy nejméně 16 % tukuprosté kakaové
sušiny. Pravé čokolády mají svoji výrobní specifikaci. Mnoho výrobků,
které vidíme na českých pultech, jsou jen čokoládové náhražky, které
obsahují často jen pět až deset procent kakaa, ale někdy je kakao
vynecháno úplně a je nahrazeno karabovým práškem, který vzniká semletím
oplodí svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a
velbloudi. Tuky, které jsou obsaženy v těchto náhražkových čokoládách,
často obsahují vysoký obsah nasycených mastných a transmastných kyselin
a cukru.