Avatar uživatele
tforro

Je vhodné upravit stojatou pitnou vodu tak (popř. čím), aby byla při napuštění zdravotně nezávadná?

Mám ve sklepě, kde je přes léto stabilní teplota okolo 18–20°C nádrž na 1000L určenou na pitnou vodu. Je vhodné, popř. čím tuto vodu, kterou napustím z vodovodního řadu upravit aby byla pitná = zdravotně nezávadná po celé léto? Tím, že bude v té nádrži je z ní vlatně stojatá voda u ktéré předpokládám zhoršení kvality.

Původní neotázka
Úprava stojaté pitné vody

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2915 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
led

V prípade kritickej situácie možno použiť napríklad (možno si to vojaci pamätajú) „tablety na dezinfekciu vody“ kedy 1 tbl. dezinfikuje 1liter vody, prípadne možno použiť „filtre Seychelle“ ktoré boli testované podľa EPA/ANSI protokolov a spĺňajú NSF 42 a 53 štandardy. Po zachytení nečistôt je voda následne obohatená o ióny vápnika, draslíka a sodíka. Poskytne filtráciu až na 99,99%.
Tieto „chráníče zdravia“ neuvádzam zdroj, aby nebola nežiadúca reklama, ale poznám ich z vlastnej skúsenosti a žijem, sú dostať aj v obchodoch v ČR, špecializovaných „na prežitie v prírode“

Zdroj: výraz Survival dajte do vyhľadávača

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Na pití bych bral určitě tu čerstvou z vodovodního řadu. Při teplotě 18 – 20 stupňů se voda bude kazit. Lze ji čistit samozřejmě chemicky, ale nevyjde to příliš levně a stále by se musela kvalita upravovat. Dalším řešením, které by mohlo pomoci, by bylo vyložit nádrž z vnitřní strany stříbrem. Ovšem náklady by byly opět vysoké.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Dokonce i voda z řadu není dokonale baktéríí prostá, ve stojaté vodě se breberky pomnoží. Existují sice desinfekční prostředky, dokonce i takové, které příliš neovlivní chuť vody (na bázi aktivního kyslíku), ale radši bych se na to nespoléhal. Pak ještě existují antibakteriální filtry. Všechno to ale přináší náklady. Jedinou spolehlivou desinfekcí je var, takže bych ji bral jenom na vaření a jako vodu užitkovou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

skúste tento odkaz pre výrazy: survival pitna voda
https://www.go­ogle.cz/#q=sur­vival+pitn%C3%A1+vo­da

před 2915 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek