Avatar uživatele
Rokio

Je vhodné, abych já žádal o příspěvek na péči na svoji vlastní osobu?

Pokud jde o invalidní důchod, tak ten jsem si vyřizoval sám. Obešel jsem úřady, jednal jsem s úředníky a získal jsem invalidní důchod 3. stupně.

To znamená, že mám velkou šanci obdržet i příspěvek na péči, když jsem plně invalidní (poznámka: Toto je můj názor.).

Myslíte si, že bych si ho měl vyřizovat také sám, nebo by bylo lepší, pokud by to udělali rodiče, poněvadž bych tak možná získal vyšší šanci získat vyšší stupeň? Co myslíte?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2329 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Invalidní důchod 3. stupně nezakládá automaticky příspěvek na péči (za nemohoucnost, závislost)… !
„Příspěvek na péči je určen osobám, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti podle zákona o sociálních službách. Z poskytnutého příspěvku pak tyto osoby hradí pomoc, kterou jim může dle jejich rozhodnutí poskytovat osoba blízká, asistent sociální péče, registrovaný poskytovatel sociálních služeb, dětský domov nebo speciální lůžkové zdravotnické zařízení hospicového typu.“
Stupně závislisti (1 – 4)
Můžete žádat samozřejmě sám.
Detaily zde:
https://portal­.mpsv.cz/soc/ssl/­prispevek

Podmínky nároku na příspěvek na péči

Nárok na příspěvek má osoba starší 1 roku, která z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebuje pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm závislosti. Tyto stupně závislosti se hodnotí podle počtu základních životních potřeb, které tato osoba není schopna bez cizí pomoci zvládat.

Při posuzování stupně závislosti osoby se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby: mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity a péče o domácnost (péče o domácnost se neposuzuje u osob do 18 let). Bližší vymezení schopností zvládat základní životní potřeby a způsob jejich hodnocení stanoví vyhláška č. 505/2006 Sb.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Pokud si dokážeš vyřídit příspěvek, nepotřebuješ jej.
Pokud jsi tak nemocen, že je potřeba aby bylo o tebe pečováno a dotyčný na to bral příspěvek, nemůžeš jej brát ty, jelikož o sebe nemůžeš pečovat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Slecna 007

Prosím Vás, příspěvek na péči (PnP) je PnP o osobu blízkou. Takže je zjevné, že si o něj zažádat klidně můžete, ale že vám ho nedají.

Snad, pokud by o příspěvek žádali vaši rodiče, ale z vlastní zkušenosti ví, že je to běh na velice dlouhou trať s výsledkem nejistým. Držím palce.

Zdroj: http://www.skrti­lek.cz/vse-o-prispevku-na-peci-jeho-zvyseni-od-srpna/?gclid=­EAIaIQobChMIv­Zz4n97r1wIVaD­PTCh0x9AtnEAA­YAyAAEgLeFvD_BwE

Upravil/a: Slecna 007

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Pokud bys příspěvek na péči potřeboval, bylo by nejen vhodné, ale
i nutné, abys o něj žádal sám. Příspěvek náleží osobě, která potřebuje
péči, k úhradě této péče.

_______________

Příspěvek na péči:
https://portal­.mpsv.cz/soc/ssl/­prispevek

Kritéria pro přiznání příspěvku na péči:
http://www.pris­pevek-na-peci.cz/kriteria-pro-priznani.html

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena, výkon fyziologické potřeby, péče o zdraví, osobní aktivity, péče o domácnost…

Pokud sis ID vyřídil sám bez cizí pomoci, tak mně z výše uvedenýho vyjmenuj min. tři úkony, který bez cizí pomoci nezvládneš a jejichž nezvládnutí (tři!) je zásadní podmínkou pro získání PnP nejnižšího (prvního) stupně.
To mě zajímá. Napiš do diskuze, bude prča ;)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek