Avatar uživatele
Pruzkumnik

Je výhodnější použít k napájení např. rádia 9V baterii nebo 6×1, 5V baterií?

Zajímá mě poměr cena/výdrž :D

Původní
Co je výhodnější? Použít 9V baterii nebo 6×1,5V baterií k napájení např. rádia?
9 nebo 6×1,5 AAA nebo AA?

Zajímavá 0 před 2690 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

2× alkalická plochá baterie.

http://imgway­.cz/s/5R3

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jukatan

Čím je rozměrově větší, tím má ve většině provedení i větší kapacitu v mA/hod. Naopak čím menší, tím je dražší. Tak pokud hrajete na to rádio až několik hodin denně, vyplatí se vám koupit větší baterie než je malá plochá 9Vti voltová. Buď 2× plochá 4,5V nebo 6× tužková. Skoro za stejnou cenu vám vydrží 2× až 3× déle.

Upravil/a: Jukatan

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Smode

Toto nelze jednoznačně stanovit. Na trhu jsou různé typy a značky baterií a jedna značka dražší může vydržet i kratší dobu než jiná značka levnější. Pokud chceš takřka nejlevnější a nejkratší výdrž použij nejlevnější 9v bat. Pokud chceš dražší řešení a poslouchat rádio každý večer na nízkou hlasitost půl hodinku několik let, použij sériové zapojení dvou 4,5v bat. jako napsal mosoj. Pokud chceš ještě dražší, ovšem nepřenosné zařízení které vydrží napájet rádio věčně, sežeň si někde starý louhový akumulátor z lokomotivy..tam stačí dolít jednou za x let kapku louhu a posloucháš dál :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

Téměř jakékoliv jiné řešení ve srovnání s volbou destičkové 9V baterie je lepší. K napájení radiopřijímače s reproduktorem a výstupním výkonem větším jak 50 mW je vyloženě nevhodná. Zvolit při návrhu radiopřijímače k napájení tento zdroj, je podle mého názoru „na zabití konstruktéra“. Snad jedině u přijímačů se sluchátkovým výstupem bych to bral. Jinak je vhodná pro napájení takových přístrojů, kde proudový odběr činí několik mA, max. tak 15 mA. Kdysi jsem byl požádán jednou známou o opravu rádia (myslím, že to byl Signál, ale už si nejsem jistý), neboť tyto baterie nestíhala vyměňovat. Domnívala se, že je to způsobeno nějakou vnitřní závadou. Závada se nekonala, ale při odběru několika desítek mA to prostě evidentně tato baterie nezvládala a ani nemohla. Po náhradě tohoto zdroje – přibastlení dvou plochých baterií byl problém vyřešen, jen ten vzhled utrpěl. Ale to ji naštěstí netrápilo.
Pokud se jedná o napájení rádia, které má většinou svoje stálé místo a je v blízkosti síťová zásuvka, zvolil bych jednoznačně síťový adaptér. Je to nejlevnější řešení.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek