Avatar uživatele
barnajka

Je větší zločin NEPOSKYTNOUT potřebnému první pomoc, a nebo mu neodbornou pomocí UBLÍŽIT?!

Mockrát jsem v sobě tohle dilema řešila a fakt nevím, jak bych se zachovala. První pomoc znám jen teoreticky – nikdy jsem neměla možnost jakkoliv si ji vyzkoušet v praxi, třeba na cvičné figuríně a pod dohledem odborníka. Kdybych se najednou nachomýtla u nějaké bouračky nebo jiné kritické situace, měla bych strach dělat si z oběti pokusnýho králíka. Ta cena za selhání by byla příliš vysoká – pro nás oba. Asi bych volala záchranku a dokud by nepřijela, z místa bych se nehla. Doufám.
No jo – jenže když jde někdy vyloženě o vteřiny, chudák zraněný se příjezdu té záchranky ani nemusí dožít!!!

Ptám se: kdybyste byli soudci a mohli soudit čistě podle svýho vlastního svědomí: potrestali byste člověka, který CHTĚL pomoct, ale zkazil to?!?! Dejme tomu, že oběť měla reálnou šanci přežít, ale jen díky špatné první pomoci nakonec zemřela.
Jaký trest byste dali?

A co člověk, který radši volá záchranku, místo aby dal první pomoc sám…Když tyhle zbytečný průtahy budou oběť stát život – je ten člověk vinnen? Jaký trest si zaslouží?

Díky moc za zamyšlení :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? iceT, chudst, dědapetr před 4732 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Prvú pomoc je každý človek povinný poskytnúť v rámci svojich možností a schopností.
Nie je to len priama PP – tj. fyzická zdravotná pomoc – ale aj zabezpečenie odbornej zdravotnej pomoci, zabezpečenie priestoru pred vznikom ďalších prípadných zranení.
Takže je toho dosť. Najťažšie je to správne a rýchle rozhodnutie o priorite postupu.
Bola som viackrát účastníčkou prvej pomoci, v rôznych priestoroch, každý prípad je iný s vlastnými prioritami. Nemôžem dopredu povedať, čo najprv robiť. Dôležité je nestratiť hlavu a aspoň čiastočne konať.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Terryle

Zajímavá otázka. Ono je vůbec otázkou, co se považuje za poskytnutí nebo neposkytnutí pomoci?
Já to beru asi takhle: Je nesporný, že jsou lidi, kteří pomoc poskytnout prostě neumí – nemají na to buď povahu, nebo vědomosti, nebo obojí. Ale myslím, že pokud ten člověk aspoň trochu projeví snahu pomoci a třeba zatelefonuje pro záchrnaku, případně se pokusí sehnat někoho jiného, kdo by PP mohl poskytnout, snad je venku z obliga. A jen šílenec nebo naprosto zoufalej pozůstalej by ho žaloval. A kdyby na soud došlo, snad by soudce vzal v potaz především to, že byla snaha…
Neposkytnutí PP já osobně beru jako trestnej čin, pokud projedeš kolem ošklivé bouračky, kde je jasné, že jsou těžce zranění a neobtěžuješ se zastavit a něco udělat. Nebo na zraněnýho koukáš s rukama v kapsách a nechceš na něj sáhnout, aby ses neušpinila od krve. Ale pokud děláš, co je v Tvých silách, je to snad v pořádku…
Jiná situace je samořejmě, když jsi např. jako svědek nehody v šoku a chováš se naprosto nesmyslně. Ale to je něco jinýho.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dědapetr

Povinnost poskytnout první pomoc

Do příjezdu záchranné služby je občan povinen poskytnout první pomoc dle svých možností a schopností. První pomoc nemusíme poskytnout, pouze pokud by bylo ohroženo zdraví zachránce (požár, úseky pod napětím apod.), či někoho jiného. Neposkytnutí první pomoci je trestným činem, dle zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů, stanoví v § 150 a § 151 sankce za neposkytnutí pomoci. Tento trestný čin je v zákoně přesně formulován, rozdílnou trestní sazbou je rozlišeno neposkytnutí pomoci v případech:
kdy tak bylo možno učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného,
kdy byl podle povahy svého zaměstnání dotyčný povinen takovou pomoc poskytnout,
kdy řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného.

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Prvn%C3%A­D_pomoc

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
chudst

Divate se na to spatne, budte v klidu: podle zakona je sice kazdy obcan povinnen poskytnout prvni pomoc, ale jen pokud neohrozi ani sebe! (A samozrejme ani pacienta.) Takze co musite: zavolat zachranku. Pote je to vicemene na vas.

Pokud jste v soku, tak asi nic moc kloudneho sama neudelate. Pokud jste psychicky silnejsi jedinec, ktery se vzpamatuje a je schopen nejak pomoci, pak pomuzete – zachranka je navic s vami neustale ve spojeni pres telefon a dava vam rady. Opet ale plati: pokud byste byla v ohrozeni vy (kolaps…), nechejte to radeji na jinem cloveku, ktery je pobliz.

Pokud jste psychicky silnejsi jedinec (= kolena se asi trosku roztresou kazdemu, ale umi to ovladnout) a jste na miste pouze sama, okamzite zkontrolujte situaci: pokud je tam nejake krvaceni z tepen, a neco, co neprodlene vyzaduje vas zasah, zasahnete a pak volejte sanitku. Pokud jsou tam lide v bezvedomi, zkontrolujte, zda-li ziji, pak volejte sanitku, kterou informujte o situaci, a pak dle svych moznosti eventualne ozivujte. Zachranka na vas bude prubezne mluvit, co mate delat: pokud to udelate a clovek zemre, vy musite byt v klidu – zemrel by pravdepodobne tak jak tak. Ze zakona jste z obliga, co se vasi psychiky tyce, ta se s tim bude muset srovnat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek