Avatar uživatele
zjentek

Je vůbec možné považovat za nemajetkovou újmu, potažmo žádat satisfakci za situace, kdy poškozeno je naše domácí zvíře?

Představím si, že mně bezohledný řidič srazil mého milovaného psa. Pokud pes přežije, nejspíše platí zhruba toto:

„Pokud bezohledný řidič přejede vašeho psa, jehož veterinární ošetření a následná péče si vyžádají daleko vyšší náklady, než je obchodní cena psa, můžete náhradu těchto nákladů požadovat po škůdci. Nezáleží tedy na tom, že byste obdobného psa získali zdarma z útulku, bere se ohled na to, že jde o živého tvora. Limitem pro výši náhrady je hledisko rozumného chovatele – samozřejmě, když se bude jednat o staršího psa, nelze žádat náhradu ceny nového kloubu z nejlepší oceli…“

Ale co v případě, kdy pes nepřežije? Bolest ze ztráty může být nesmírná. „Škůdce“ pak zaplatí pouze náklady spojené s odstraněním mršiny? (Bože fuj, jak to zní.) Nebo zaplatí nějaký pohřeb, jehož výše nákladů bude limitována hlediskem rozumného chovatele? NEBO JE ŠANCE NA NEMAJETKOVOU ÚJMU?

A co v případě, že mi psa ukrade bezohledný zloděj? (Třeba původní majitel po deseti letech, to je jedno) Řekněme, že mu „na to“ cca po šesti týdnech přijdou. Co bude pak? Orgány činné mně psa vrátí a zloděj dostane nějaký trest v přestupkovým řízení? Tečka? Anebo je možnost v tomto případě také žádat zadostiučinění pro nemajetkovou újmu? (Třeba z důvodu nedobrovolného odloučení smysly nadaného tvora, kdy může utrpět psychika nejen tohoto tvora…) Díky.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, Rokio, Edison před 2182 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Ano, je to možné. Lze vymáhat vše soudně. Ty však musíš dodržet všechny zákony. Třeba bezohledný řidič ti přejede psa, ale náhradu ti poskytne pouze tehdy, když ti ho přejede třeba na tvém dvorku. Na veřejné komunikaci nemá pes co pobíhat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Nesouhlasím úplně s Drapem … i na veřejné komunikaci může být za přejetí psa odpovědný i někdo jiný než samotný pes. Vedete psa u nohy a předjíždí vás auto. Nedostatečná vzdálenost a ups … Nebo někdo přejede do protisměru a … nebo vyletí z cesty a přejede ho na chodníku. Pak je tu nutná náhrada a o tu v otázce šlo. Myslím, že můžeš dostat mnohem více než jen „pořizovací cenu“. Samozřejmě počítám s tím, že vina je jasná. Třeba dopravní nehoda – viník jasný. Škodu bych uplatnil v civilním řízení u soudu jako nemajetkovou újmu. Tam budete mít stejné práva a možnosti. Ty by si musel dokázat soudu, že tvůj vztah ke zvířeti je (byl) takový, že jeho ztrátou si utrpěl újmu a zasloužíš si být odškodněn třeba částkou půl mega. Je otázka co na to soudce. Ten který by přijal teorii, že na lásku ke zvířeti je možno pohlížet třeba stejně nebo obdobně jako na lásku k jinému člověku, by ti možná mohl přiznat i víc. …zní to přehnaně, ale nedělám si srandu, protože všechno jsou to jen emoce a chemie v nás. Emoce jsou jako vodovod, když otočíš kohoutkem – teče a je úplně jedno kdo kohoutkem otočil. A proto si raději nechte hloupé řeči, když někdo přijde třeba o psa, protože pro něj to s velkou pravděpodobností nebyl jen pes.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek