Avatar uživatele
sesednizkola

Je z morálního hlediska špatné svést řeholnici?

Co myslíte, je to odsouzeníhodný čin z pohledu věřícího člověka či ateisty? Řeholnice se zakouká do opraváře třeba, ten zase do ní a vystoupí z řádu. Vezmou se a žijí spokojený rodinný život. Každá holka se dá přeci sbalit. Jak to vidí bůh?

Jinak, samozřejmě se podobnými dotazy nechci dostat na úroveň Dismase (kde je mu vubec konec? dostal ban, nebo proč nepíše?), ale prostě jsem o tom tak nějak přemýšlel. Přeci jen, říct někde, že má žena je bývalá „jeptiška“, je asi dost zvláštní.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, anonym, Cenobita před 2803 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Bohu je to asi jedno. Co je a není morální si, určuje jen člověk. Řeholnice se vůči řádu zachovala nemorálně, vůči sobě morálně. Člověk by měl poslouchat jen svůj rozum a své srdce (všimněte si laskavě pořadí).
Jinak ano, Dismas obdržel ban. Taky barbakan.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Morálku máme každý trošku jinou. Podle té mojí jde o dobrý skutek.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

IMHO to není dobrý nápad. Už tak to má holka dost těžké.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bububabu

Každá holka se dá sbalit, aha, a na to jsi přišel kde?
Každý člověk není stvořen pro manželství, jenže bud to neví a nebo nechce vědět a tak jsou v každém vztahu do kterého neustále vstupují nešťastní. Bohužel v dnešní době je každý hnaný aby žil v manželství a nebo v páru, ale tak to správné není.
V Bibli je psáno: ‘Všichni to nechápou, jenom ti, kterým je to dáno. Jsou totiž lidé k manželství neschopní už od narození a jsou k manželství neschopní, které takovými udělali lidé, a jsou konečně takoví, kteří se manželství sami zřekli pro nebeské království. Kdo může pochopit, ať pochopí!’“ (Mt 19,10–12).
Dokonce znám mnoho žen i mužů kteří zasvětili svůj život Bohu a přitom žijí čistý život a to ne v klášteře ale mezi námi.
Pokud řeholní sestra se nechá svést mužem pak její víra a řeholní přesvědčení je velice ale velice slabé a taková v klášteře nemá vůbec být. Proto před řeholním zasvěcením je několik roků třeba žít ve světě aby se vyloučily do budoucna takovéto problémy a potom ještě několik roků jenom jako novicka kdy může kdykoliv klášter opustit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Čas od času se to stává, Cenobitka je svedená řeholnice:

http://www.cos­playisland.co­.uk/costume/vi­ew/61798

Morálně bych s tím problém neměl, ale bude to asi dost těžký oříšek, protože ony jsou nevěsty Ježíše Krista a to je sakra konkurent.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Vychází z reality rčení „Když fena nechce, pes neskočí“?.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Podobné jako svést něčí ženu. Pro někoho to bude nepřijatelné, pro jiného normální…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Pro koho to má být špatné? Pro tu ženu, nebo pro muže? Znal jsem případ, že farář (katolický)vys­toupil z církve , kvůli ženě, na druhé straně může žena, která nenajde partnera vstoupit do církve. Takže a+ b = b + a

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Záleží na tom, zda jste věřící, jaká je vaše morálka atd.

"Bůh zakazuje poměr s prostitutkami.
Bůh nabízí prostitutkám přijetí, odpuštění a spasení, pokud se budou kát a uvědomí si své hříchy a požádají o odpuštění “

http://www.bi­bleinfo.cz/to­pics/bi288.html

Jenže v době italské renesance to bylo jinak. Žena si mohla zvolit jednu z cest, vdát se, nebo se stát jeptiškou, zůstat svobodnou, případně se stát kurtizánou.

Pokud si přečtete knihu Rozpravy o mravech hříšných kurtizán od: Pietro Aretina, dovíte se, že často ženy prošli všemi stavy. Začínaly v klášterech, kde bylo plno neřesti.

Kurtizána Nanna líčí své přítelkyni to, jak prošla všemi třemi stavy . – jako jeptiška, provdaná žena a nevěstka. Jde především o tom, jak oblbnout muže a jak si je získat. pak učí svou dceru, jak muže obelstit a jak je získat.

Dílo je satirické, svět je podle Aretina plný hříšných žen „kurev“ a záletných manželek, jeptišky na tom nejsou s počestností lépe, V Benátkách bylo v této době asi 10 – 12 tisíc nevěstek.

Tehdy morálku zřejmě málokdo řešil.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek