Avatar uživatele
Kelt

Je změna právního řádu krok lidstva dopředu, nebo ne?

Pokud vezmu právní řád a trestání lidí dříve a dnes. Například za feudalismu, přepadali loupežníci jiného, všechno mu sebrali a tak to pokračovalo až dotyčné chytli a pověsili. A přitom se dali na loupežnictví proto, že jim sebrali (vrchnost) majetek. Nebo Jean Valjean je odsouzen za krádež chleba pro hladovějící děti k 19 letům na galejích. Dnes někdo udělá něco podobného, například ukradne mnohem hodnotnější vě,c než je chleba, třeba auto, a není potrestán třeba vůbec. Stejně tak, když někdo někoho přepadne. Srovnávám ekonomickou situaci pachatelů a velikost trestu dříve a nyní. Máte k tomu něco? Můžete souhlasit nebo nesouhlasit. Děkuji

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? klumprt, Rokio před 2701 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Trestní zákon nikdy a nikde nebyl spravedlivý. Dřív byly tresty drakonické, nepřiměřené, nespravedlivé. Postupně se ale blížíme ke spravedlivějšímu řádu. Nikdo dnes už neoběsí člověka jen proto, že má jiný názor, a nikdo nikomu neusekne ruku za krádež. Tedy až na jisté barbary.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

Lidská spravedlnost je slepá a nedokonalá. Není možné vytvořit stoprocentně fungující a stoprocentně spravedlivý systém boje proti zločinu. Dneska se nadevše ctí zásada, že lepší je nepotrestat viníka, než potrestat nevinného. Proto ty složité a táhnoucí se procesy plné stížností, odvolání, dovolání a všelijakých komplikací. Jde to i na vrub efektivitě trestu. Když někomu dáte trest po třech letech různých tahanic, tak to nemá takovou účinnost, jako kdybyste mu hned při dopadení rozbili hubu a napráskali mu bejkovcem.
Přemýšlím o znovuzavedení tělesných trestů, ale v současné situaci by to bylo komplikované. Jednak trest by stejně nemohl přijít okamžitě (což je podmínkou jeho účinnosti), jednak je zde riziko, že by mohlo dojít k mučení nebo nelidskému zacházení. Což dneska je taky nepřípustné.
Ostatně stačí se podívat do Listiny základních práv a svobod a tam vám dojde proč spousta věcí, které šly, dneska už nejde. Listina je ústavní zákon a nadto vyplývá z mezinárodních smluv, takže s ní jen tak nikdo nehne.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Chce to opět zavést trest smrti, tím se Země dost očistí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tforro

Vzhledem k tomu, že lidí je jak… (prostě hodně), tak si myslím, že je to zpátečnický krok. K čemu živit v kriminále násilníky, zloděje, feťáky a zkorumovné politiky? Na takový je jen jeden trest spravedlivý.
Je samozřejmě třeba rozlišovat například mezi zabitím z nedbalosti a úmyslem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek