Avatar uživatele
annas

Je známé, že ozón patří mezi jedovaté plyny, je však jen opravdu škodlivý?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? mosoj, vagra, dědapetr, anonym před 4718 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dědapetr

Mimořádně významnou roli pro pozemský život hraje ozonová vrstva atmosféry, která chrání planetu před ultrafialovým slunečním zářením. Je to část stratosféry ve výšce 25 – 35 km nad zemským povrchem, v níž se nachází značně zvýšený poměr ozonu vůči běžnému dvouatomovému kyslíku
Vdechování ozonu vyvolává pokles kapacity plic v závislosti na jeho koncentraci a na hloubce dýchání.[5] Podle Světové zdravotní organizace (WHO) vdechování ozónu vede ke vzniku zánětlivých onemocnění plic, narušení vývoje plic a snížení jejich funkce. Zvyšuje počet hospitalizací, způsobuje vyšší spotřeba léčiv a zvýšenou úmrtnost.[6]

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/O­zon

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Moc se tom nyní nepíše ( jako o dost jiných vážných věcech) ale ozonová díra nad oběma zeměpisnými póly nabývá stále povážlivějších rozměrů. Nedávno jsem četl že se nad severním pólem koncentrace ozonu zmenšila o 40 % !!!
Nad jižním pólem je to totéž a v Austrálii stále stoupá výskyt slepoty ovcí.

Ozon hraje důležitou roli v ochraně naší Země před UV zářením z vesmíru.

Dále to je nejsilnější desinfekční prostředek který má člověk k dispozici.

viz:

Ozón a jeho skvělé vlastnosti (nejsilnější desinfekční činidlo, které má člověk k dispozici) jsou známy již od 19 století. Ozón je možné vyrábět pomocí korónového výboje a většina generátorů tento způsob také využívá. Dostatečné koncentrace ozónu likvidují např. odolné plísně na zdech, zápachy, nepříjemné pachy – např. v chatách po zimě, v automobilech atd.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bigbít

Dá se využívat pro úpravu pitné vody pro hromadné zásobování. Ozon je smrtelně jedovatý plyn, vyrábí se těsně před použitím a to elektrickými výboji kyslíku (riziko pro osoby s kardiostimu­látorem)., u nás se tato metoda využívá minimálně.
Výhoda metody oproti chloraci vody: likviduje i viry, nezanechává zápach, nezanechává pachuť, nevznikají vedlejší nebezpečné produkty.
Nevýhody oproti choraci:
vysoká pořizovací cena, vysoké náklady na energii, nevydrží dlouho ve vodě, nebezpečný dlouhodobě pro člověka.

Zdroj: hodiny hydrologie na škole

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
vagra

Ozón je jeden z nejtoxičtějších plynů, ale zároveň je pro život na Zemi nezbytný. Negativní dopad na naše zdraví mají totiž vysoké koncentrace přízemního ozónu (v troposféře). Ozón vzniká působením slunečního záření na primární emise, např. na výfukové plyny motorových vozidel, na spaliny a na různé průmyslové emise. Naopak ve stratosféře je ozón nutný, protože tvoří ozónovou vrstvu, která nás chrání před UV zářením.

Zdroj: zkráceno z-http://www.se­oclanky.cz/au­to-moto/1277-ozon-skodi-nebo-slouzi.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek