Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jeden systém namiesto dvoch

Prosím o radu!O formátovaní a delení disku, ako aj o inštalácii WinXP som si v tejto poradni už niečo čítal, ale napriek tomu potrebujem poradiť.Môj HDD mám rozdelený na 3 partition: 5GB+5GB+70GB.Na jednom 5GB partition mam Win2000ME, na tom druhom 5GB partition mam WinXP a ten 70GB partition využívam na hry,hudbu atď.
1. Chcem si nanovo rozdeliť disk na 30GB a 50GB partition.Na ten 30GB dať WinXP a ten druhý využívať na iné veci.Nikdy som nepracoval s programami ako napr. Partition Magic apod., takže by som to chcel urobiť len pomocou bootovacieho CD s WinXP tak,že najprv postupne sformátujem všetky partície a potom ich odstránim, a následne si vytvorím nanovo dve nové partície 30GB a 50GB. Dá sa to tak spraviť???
2. Je potrebné najprv sformátovať partície predtým, ako ich budem odstraňovať?
3. Je potrebné najprv defragmentovať disky predtým, ako ich budem formátovať a odstraňovať?
4. Tie dve 5GB partície majú formát súborov FAT32. Mám ich najprv zmeniť na NTFS predtým, ako ich budem formátovať a odstraňovať, alebo to nie je potrebné?:-)

Předmět Autor Datum
1. ano ale prides o vsetky data (aj na tej 70GB particii) 2. nie 3. nie 4. nie
MM.. 09.04.2006 16:35
MM..
1. Ano, ale formátování není potřeba. 2. Ne 3. Ne 4. Není to potřeba. Pomocí bootovacího CD WXP ods…
Zarniwúp 09.04.2006 16:36
Zarniwúp
Nez si zacnes s tim hrat, tak si hlavne poradne zazalohuj data o ktera nechces prijit. Postup je jed…
rh 09.04.2006 17:31
rh
Pokud ty data nepotřebuješ udělej to jak ti radí. Pokud ty data potřebuješ a nemáš zazálohované je n… poslední
MM_tank 10.04.2006 11:03
MM_tank

Nez si zacnes s tim hrat, tak si hlavne poradne zazalohuj data o ktera nechces prijit. Postup je jednoduchy, spustis instalaci XP, dojde to do faze kdy se te zepta kde chces Windows nainstalovat. V te fazi odstran stare partition, vytvor nove. Tam ti to nabidne i moznost formatovani.

Pokud ty data nepotřebuješ udělej to jak ti radí. Pokud ty data potřebuješ a nemáš zazálohované je nejjedodušší pustit instalaci, zrušit první dva oddíly 5GB a xp nainstalovat do nově vytvořeného 10g. Pokud by jsi chtěl těch 10giga zvětšit na 30giga musíš použít třeba ten partition magic, mít na 70giga disku co nejvíc místa nejmíň 20giga a v partition magicu těch 70giga zmenšit a těch 10giga zvětšit. Bude to ale "přehazovat" soubory na disku a může to klidně trvat 5hodin a může se stát cokoliv /vypnout elektriku../ takže zazálohovat někam jinam. Ideálně si půjčit disk nakopírovat a rozdělit a nakopírovat zpět. Nejrychlejší.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru