Avatar uživatele
dudu

Jedná se o seriozní vizi nebo o šílenost?

Asi před čtyřiceti léty jsem se zaujetím přečetl vědecké pojednání s názvem „Genetická časovaná bomba“, které popisovalo možnou budoucnost a rizika genetiky způsobem nad kterým jsem žasl nebo nevěřícně kroutil hlavou. Dnes musím /mohu/ pokorně přiznat, že autor měl téměř ve všem pravdu.
Proto také nezatracuji nejnovější „informační bombu“, že se možná u dnes narodilo první dítě, které se díky práci genetiků a „vítězství na smrtí“ dožije v optimálním věku až tisíce let!
Co by vám asi probíhalo hlavou pokud byste se ocitli na místě toho nic netušícího drobečka? Těšili byste se na nesmrtelnost nebo si řekli díky, ale raději podle dosavadních zvyklostí /přibližně kdy asi / včas odejdu?

Upravil/a: dudu

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, Jiří Bohumil, aliendrone před 2336 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Strašně rád bych znal zdroj a celé znění článku. Nejsem na to odborník, tak to nemůžu zpochybňovat, ale považuju to za hoax. 1000 let? Pěkně děkuju, stačí stovka. Život je pro mně obnošená vesta už teď. Někdy.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Teoreticky to možné je. Osobně jsem přesvědčen že k narození takového dítěte zbývá ještě spousta času. Pokud by taková situace přece jen nastala, tak to dítě nebude mít žádné takové myšlenky, jen se přizpůsobí přirozeně svému okolí.
Pro nás je ovšem představa, žít v takové době a chodit 700 – 800 let do práce, než se člověk dočká důchodu, přímo děsivá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Co bude, až tady nebudeme … Připomněla jsem si Čapkovu Věc Makropulos, v níž se hlavní hrdince stal věčný život prokletím, nikoliv darem. Dobře, že existuje smrt.

Že by dlouhověcí tvorové byli něco jako Čapkovi roboti? Lidé by vyhynuli, roboti by ovládli svět. Že by opět Čapek předvídal? Kdo či co by skutečné lidi zachránilo?

Víc ale věřím tomuto článku.

„Pokud sníte o věčném životě, pak byste měli začít hledat kámen mudrců. Podle vědců totiž do nekonečna prodlužovat lidskou "životnost“ nejde. Nizozemští statistici dokonce našli i strop našeho života, u žen je to v průměru 115,7 let, muži se dožijí „jen“ 114,1 let.

„Lidé žijí v průměru déle, nicméně ti nejdéle dožívající mají kolem 115 let. Maximální délka se v minulém století nezměnila ani s rozvojem technologie a lékařské péče,“ řekl profesor John Einmahl. Ten se svým týmem porovnával data z více než 75 tisíc Holanďanů. Podobnou studii provedli loni i američtí vědci a jejich závěry se velmi podobají" atd. .

Zdroj: https://globe24­.cz/technika/40472-kolika-let-se-clovek-muze-dozit-podle-vedcu-jsme-mozna-na-maximu

O tom se nedá uvažovat. Přece se opotřebávají i věci, takže by se robotům vyměnila součástka, nevěřím … Tak je hodně lidí na světě, skuteční lidé by se neuživli, chyběla by voda, potraviny atd.

V souvislosti se změnou klimatu by se změnil i povrch země … jsem v tom směru pesimista … Opakuji, že každý pokrok není cesta vpřed …
Ale nikdy neříkej nikdy …

Jak budeme vypadat za 1000 let? Tmavší, krásnější a s červenýma očima
https://www.ex­pres.cz/clovek-za-tisic-let-0oc-/svet.aspx?c=A151024­_162716_dx-svet_bpet

"Technologie, především ty nano, které umožní vpravit do našeho těla miliony malých robotů, kteří budou likvidovat nemocné buňky a nádory, ale také například měnit podle potřeby barvu našich očí nebo vylepšovat kvalitu našich svalů. atd.

Jenže spíš by nás mělol zajímat. co bude tady a teď, zda se jako lidé nezničíme, stejně přírodu, zda nás neobsadí tvorové z jiné planety a začne se od nuly …

Ale přiznávám, že toto neřeším, jedině že bych se objevila znova na světě v nějakém převtělení, ale to už bych nevěděla, jak jsem žila, co jem byla …

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Teoreticky tomu asi nic moc nebrání, většina toho čím jsme se co pár let prakticky kompletně přemění a přestaví, staré buňky jsou nahrazovány novými, nejspíš by to tak mohlo fungovat poměrně dlouho kdybychom stárnutí neměli v genech zakomponované z praktických důvodů. Stejně jako cokoliv jiného čím nás evoluce obdařila i náš věk je výsledkem evolučního konsensu s naším životním prostředím. Vyšší nebo nižší číslo by z nějakého důvodu nebylo nevýhodné, ale pokud vědci příjdou na to jak toto genetické stárnutí zpomalit jen u vyvolených jedinců, negativní vliv na celou společnost by to mít nemělo, tak uvidíme. Ona konec konců jen schopnost žít není všechno, pokud například nebudete mít už od čtyřicítky schopnost předávat své geny novým generacím je vám celkem prd platné, že žijete tisíc let :)

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Pokud vím, tak experimenty na lidském genomu jsou zakázané. Je mi jasné, že to vůbec nic neznamená, ale určitě by se tím nikdo veřejně nechlubil. (Zkoumání a popis genomu je jedna věc, gen. úprava je něco jiného)

Po teoretické stránce by to neměl být problém, (přečůrat telomery, resp. nějak narušit/obejít jejich funkci) a po praktické je téměř jisté, žeby se to dalo už se současnými technologiemi a znalostmi zmáknout.

Ne že by to mělo nějaký význam, jsme ve finálním stádiu existence, za 100 let už lidstvo nebude tak jako tak (domnívám se, že už kolem roku 2050 bude neodvratné finále), tudíž proč to řešit, že? :D :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

1 – medzi serioznou víziou a šialenosťou býva niekedy až nebadateľne tenká hranica. to, čo mnohí považujú za serioznu víziu, iní považujú za šialenosť.
2 – drobeček – v súčasnosti je takáto informácia na úrovní nemenovaných novín s názvom krátkeho záblesku medzi nebom a zemou známych novinárskymi kačicami.
3 – pri dnešnej legislatíve a plánovaného odchodu do dôchodku vo svojom detskom veku 65 rokov, by tento drobček ani nestihol využiť svoje školské znalosti a pri minimálnom dôchodku (nemal potrebný počet odpracovaných rokov) by musel živoriť ďalších 900 rokov bez práce. Brrr.
4 – pripájam sa k nášmu dlhovekému Keplerovi a pekne prosím, prosím, o zdroj tejto neuveriteľnej informácie.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Roman71

Za stávajících podmínek žít 1000 let by se mi pravděpodobně nechtělo. S dokonalým zdravím a v čistém přírodním prostředí, to už by byl jiný zážitek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Je to šílenost. Pokud by se takto „upravovali“ všichni, první co by bylo nutné, vyřešit migraci na jiné planety, což bude jistě, ještě dlouho, nereálné.
Země by byla velmi brzo přelidněná a lidstvo by vymíralo ne přirozenou cestou-dožitím 1000 let, ale hladem a na následky zničeného životního prostředí a to podstatně dříve.
Pokud by ale takto byli „upraveni“ pouze „vyvolení“ a ne mnoho, s abnormálními vědomostními a kladnými morálními vlastnostmi, kteří by lidstvu byli přínosem, pak by to mohlo být i zajímavé a prospěšné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Někde jsem četla, že hranice, které by se lidé mohli dožít,
je někde kolem 136 (nebo 145? → už si nejsem jista) let.

Na místě toho dítěte by se mi hlavou honilo totéž, co ostatním dětem.
(Děti o životě a jeho délce nepřemýšlejí stejně jako my – starší).

Přemýšlím, jak bych se na takovou informaci dívala dnes, jak
by na mne dnes zjištění, že se mohu dožít např. 125 let, působilo.
Nevím, jestli bych o to stála…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ten který je

Dříve než se podíváme do budoucnosti,ne­uškodí zapátrat do nejstarších dob lidstva.V šeru dávných věků se lidé dožívali několika sta let – mluví o tom bible v období před potopou.Porušil něčím člověk nějaký zákon,způsobil si nemoci a tedy ztratil dlouhověkost?Dle mého asi ano.Co jsou to nemoce?Asi děláme něco špatně proti nějakému řádu.Každá nemoc s něčím souvisí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dudu

Jen tak mimochodem – zde uvádím jedna podobnost:

  • v Rusku údajně žije mladík, který se od narození vyznačuje mimořádnými schopnostmi. Ten tvrdí, že má vazbu na marťany a jeho posláním je ochránit pozemšťany před nukleární katastrofou, která kdysi postihla civilizaci Marsu. Uvádí, že zbytek obyvatel ještě stále žije ve skrytu marsovských tunelů.

A teď pozor – tyto bytosti prý dýchají kysličník uhličitý, jejich stárnutí se zastaví ve věku asi 35-ti našich let a poté žijí až po dobu sedmi staletí. Není těch podobností až příliš?

před 2335 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dudu

Zde je adresa článku jehož obsah zmiňuji:
https://www.w4t­.cz/prvni-clovek-ktery-se-dozije-tisice-let-se-uz-mozna-narodil-65472/?utm_sou­rce=www.seznam­.cz&utm_medium=sek­ce-z-internetu

před 2335 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek