Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jen taková záhada s lithiovým článkem, poradí někdo?

Mám vedle okna na pořadači s CDA již cca 10 let LCD hodiny s měřením vnitřní teploty (i venkovní pomocí drátového čidla). Napájené jsou lithiovým článkem CR2032, který v nich vydrží cca kolem jednoho roku. Stalo se ale, že jsem na ně úplně zapoměl a cca dva roky baterii nevyměnil. Hodiny samozřejmě ty dva roky nic neukazovaly. Před týdnem o víkendu si ale v sobotu večer manželka všimla, že najednou ty hodiny ukazují, jako by baterka byla v pořádku, jak správné teploty, tak i čas, jenom byl nepřesný. Takhle šly celý večer, ale v neděli ráno už zase nic. Když jsem článek vyndal, naměřil jsem na něm jen 0,45V, tedy logicky hodiny jít nemohly. Na nový 3V článek už zase poslušně fungovaly. Co mohlo způsobit to náhlé, ale přechodné probuzení toho článku k životu po dvou letech? Je mi to záhadou.

Předmět Autor Datum
Uvažuju nad možností, že díky cca 2m drátovému přívodu od venkovního teplotního čidla, který tak moh…
kolega 11.02.2013 12:59
kolega
Pokud by jen fungoval displej, tak bych to ještě pochopil, LCD displeje se rozsvěcují na "nula nula…
Moas 11.02.2013 13:19
Moas
Osobně si myslím, že nemá cenu nad tím moc mudrovat, není totiž šance, jakožto u každého ojedinělého… poslední
Pytlík 11.02.2013 13:47
Pytlík

Uvažuju nad možností, že díky cca 2m drátovému přívodu od venkovního teplotního čidla, který tak mohl sloužit jako jakási anténa (či jímač vf energie), se nějakým náhodným chvilkovým výskytem "nějaké" energie ta baterka trochu vzpamatovala. ... Ale já mám v blízkosti jako takový zdroj energie jenom Wifinu a kdyby to bylo jí, tak by se to projevilo pravidelněji, běží nonstop :-(

Pokud by jen fungoval displej, tak bych to ještě pochopil, LCD displeje se rozsvěcují na "nula nula prd".
Ale aby to krmilo ještě dvě termočidla a RTC? Ony sice taky nemají bůhvíjakou spotřebu, ale nedokážu si představit jímání vf energie v takové míře, aby to rozběhalo to zařízení...
Není to spíš tím, že zasvítilo sluníčko přímo na ty hodiny, kteréžto se rozehřály a vzniknuvší teplo dokázalo z lithiového článku vyždímat ještě špetku energie?

Osobně si myslím, že nemá cenu nad tím moc mudrovat, není totiž šance, jakožto u každého ojedinělého jevu, najít to správné řešení. Můžeme vyslovit několik teorií - a pak se pohádat jak schwarzenbergovci se zemanovci, kdo má pravdu.
Zatím byly dvě teorie: Indukční a tepelná.
K té indukční teorii: Některé obvody pracují tak, že do jistého napětí jsou vypnuty (odběr nula nula nula nula nula nic) a jakmile je napětí překročeno, rozběhnou se, a pokud napětí klesne pod jistou mez (nižší, než rozběhové), tak se zase uspí. Pokud je tam kondenzátor, tak se klidně může nabíjet velmi malým proudem, pak se to spustí, a dokud se kondenzátor nevybije, tak to chvíli běží. Přitom, pokud jejich činností nastane vyšší přísun energie, běží to stále. Takto např. startovaly staré PC zdroje AT.
Jestli ale některá z těchto teorií je správná ... těžko říct.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru