Avatar uživatele
Kulpix

Jestliže je na monitoru napsané 1280 × 1024 / 60 Hz co se stane, jestliže do něj pustím signál 75 Hz?

Na těch 60 Hz strašně bliká a bolí z něho oči.
Když nastavím 75hz přestane blikat a zlepší se obraz. Hrozí, ale nějaké poškození?

Zajímavá 0 před 2645 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Roman71

Pokud správně fungují ovladače grafické karty, konfigurace ti nedovolí vybrat takové parametry, které by poškodily monitor. Ovladač grafické karty se (v ideálním případě) s monitorem „domluví“ na funkčních parametrech.
V opačném případě hrozí dvě věci.. buď bude obraz deformovaný (čitelný) a bude možné vrátit změny v zobrazeném potvrzovacím okně správného nastavení, nebo na monitoru neuvidíš nic (nečitelný obsah, černá plocha), potvrzovací utilitka usoudí, že nic nevidíš a vrátí po chvilce poslední funkční nastavení. Pokud se tak nestane, je možné v nouzovém režimu vrátit výchozí hodnoty a s nimi systém restartovat.

Pokud se ti nějakým způsobem podaří nastavit nepodporované parametry rozlišení tak, že obraz nebude deformovaný, pravděpodobně v budoucnu přestane něco fungovat. Výrobce monitor otestoval tak, aby byl v uvedených režimech schopen spolehlivě fungovat. V opačném případě za vzniklé závady nikdo neručí.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tforro

Nestane se nic. Doba, kdy se staré ( opravdu hodně staré) CRT monitory ochotně zničili, když grafická karta posílala obraz na jiné frekvenci, než ty monitory zvládaly jsou dávno pryč. Pamatuji si 14" monitor a 486 s grafickou kartou v pci slotu, která uměla zobrazit obraz o nějakém rozlišení až na 100Hz a monitor uměl jen 60Hz. Už tehdy se nic nestalo…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
xxx3

To má být ten skvělý CRT monitor? S těmito hodnotami? Co to je konkrétně za typ? Jinak poškození nehrozí. Pokud to monitor nebude zvládat, bude prostě černá obrazovka, dokud to nepřepneš na obnovovací frekvenci, kterou to na dané rozlišení zvládne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Pokud je na monitoru napsané 1280×1024/60, pak 1280×1024/75 pravděpodobně nezvládne. Ale pravděpodobně zvládne třeba 1024×768/85.
Při Tebou navrhovaném řešení jsou tyto možnosti:

  • vůbec se Ti nepodaří toto rozlišení anstavit na PC
  • monitor zčerná, ev zobrazí okno o nepodporovaném rozlišení
  • obraz se zobrazí ale může být zdeformovaný, nebo neostrý (elektronika nebude navržena tak aby zvládala zpracovat signál o této frekvenci)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Elektronika