Avatar uživatele
sesednizkola

Jezdíte radši starými vlaky nebo novými moderními klimatizovaný­mi vlaky?

Musím říct, že mi docela vadí nasazování nových moderních vlaků kde mi nejvíc vadí nemožnost otevřít si okénko. V City Elefantech vždycky trpím. Jo, ty starý panťáky kde se dalo okno stáhnout až do půlky, drncání a vůně železa…to se pomalu už vytrácí.

Připadá mi, že se nějaký ten směr vývoje vlaků, aut a autobusů ubírá směrem, kdy snad ani není žádoucí aby cestující si vůbec uvědomovali to, že někam jedou. Budeme za pár let cestu vlakem prožívat jako uzavřeni v nějakých „buňkách“, kde není slyšet nic z venku ani žádné drncání vlaku, ticho a stojatý klimatizovaný vzduch jako někde v čekárně u doktora?

Já si nemůžu pomoc, ale stáhnout si v rychlíku okno a prostě čumět ven z okna mě pořád baví. Když jsem včera pozoroval lidi zahleděné do mobilu nebo i čumějící do podlahy když venku byla tak nádherná krajina, nerozuměl jsem. Většinou jsem v kupé jediný kdo kouká z okénka, ostatní buď spí nebo čtou knihu, čumějí do mobilu. V autě si teda taky radši stáhnu okénko než klimatizaci.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56, jirka F před 2427 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Obé cestování má svá plus. Romatika vs pohodlí a rychlost.

Mám rád taré vlaky a na nějaký výlet občas vláčkem jedu. Pro denní dojíždění bych určitě volil moderní soupravu.

Upravil/a: Emefej

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Klimatizované prostory sice nesnáším moc dobře, ale delší tratě jsou v koridoru o rychlosti 160 km/h a v Pendolinu velmi příjemné. Žádné drncání, perfektně odhlučněné vagóny, až mi bývá líto, že už musím vystoupit. Nicméně se občas z nostalgie rád svezu Rožnovským Pacifikem v historických vagónech – kostitřasech, tažených parní lokomotivou. Něco to do sebe má.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
RyuzakiKate

Mám ráda starý drncáky. I jinak voněj. A když slunko pálí do kolejí, to je vůně. Číst si ve vlaku není zločin, to je snad to nejpříjemnější čtení vůbec. Ale taky raději koukám z okna a buď si povídám se spolucestujícím, nebo si pustím příslušnou hudbu do uší. Posledně jsem se při tý kráse i rozbrečela :)
U těch novejch vlaků se mi nelíbí, že už to vypadá jak v autobuse. Není to ono, pamatuju si, když jsem do takovýho vlezla poprvý a musela se podívat na cedulku, jestli nejsem v nějakým mezinárodním.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Máš pravdu, není nad romantiku starých vlaků. Otevřít si za jízdy okénko a při prvním vyklonění chytit do ksichtu dávku sazí a jisker z parní lokomotivy. K tomu vůně uhlí a hajzlíků. Jó, to bývaly časy…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mvk

Pro mne jsou nové vlaky bezva, protože kolem železnice je kvůli protihlukovým stěnám beztak prd vidět, je tam v létě v zimě příjemně a zkušenosti ze starých žabotlam narvaných zpocenými tlusťochy do Berouna nebo do Benešova nebo do Kralup si rád odpustím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Byly to krásné časy, kdy si člověk stáhl okno a koukal na nádraží, nebo si otevřel okno na chodbě a hned byl příjemný vzduch. Osobně je mi to jedno, ale jeli jsme s manželkou Pendolinem, a to , že se nedalo otevřít okénko a byli jsme odkázáni na klimatizaci zvítězilo nad rychlostí .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Záleží na úhlu pohledu a nárocích na pohodlné cestování. Denně jsem dojížděl cca 30 km za prací do Brna. Romantická byla jízda krajem lišky Bystroušky o pozdním jaře nebo časném podzimu. Ovšem diametrálně rozdílné byly prožitky z jízdy ve starých vagonech v letních vedrech, Rozhicovaný, mírně opožděný a zmoženými cestujícími přeplněný vlak sice posléze vyrazil z nádraží, aby se však zakrátko zastavil u prvního semaforu. Přes rozvalená okna se vzduch ani nepohnul a průjezd tunely připomínal pobyt v rozpálené troubě. Děkuji už nikdy více.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Jezdím vlakem velmi málo. Když už náhodou jedu, tak je mi to jedno co za soupravu přistaví.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
yuko

Výhodou rychlých supermoderních vlaků je, že ujedete velké vzdálenosti za krátkou dobu. Ale ráda se projedu ve starém vlaku, více toho vidím, je to větší romantika. Ale i z rychlovlaku stihnete vidět kus krajiny, fotit, pokud celou dobu nečučíte do mobilu. Jo, jste romantik.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Nevyberám si. Jazdím tým, čo nasadia na trať.
Ale čo neznášam, to sú koženkové sedadlá, bez ohľadu na modernosť, či nemodernosť vlaku. Otvorené okno je príjemné, keď môžte voňať cestu, ale nepríjemné keď na vás prší a fúka silný studený vietor. A to nehovorím o nútenom prijímaní prúdu vzduchu vďaka cestujúcemu, ktorý stojí v závetrí pri otvorenom okne. Ale on zhlboka naberá energiu, teší sa pohľadom na krajinu a čo je ho po vašich zapálených očiach.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek