Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Joomla skryti titulku + jiny redakcni sysem

Zacal jsem delat stranky v redakcnim systemu Joomla 2.5, musim rict, ze mi vubec nic nefunguje, je to desne neintuitivni a tak se chci zeptat odborniku, jestli bych si pomohl, kdybych to proste smazal a zkusil nejaky jiny redakcni system, ktery by byl zdarma a funkcni?

Problemy:
Aktualne resim to, ze hlavni clanek ma titulek, ja chci titulek skryt. V "Uprava clanku" je napravo "Možnosti článku", hned prvni polozka "Zobrazit titulek", dam SKRYT. No a titulek clanku se samozrejme neskryje, proklikal jsem vsechno co jsem mohl, ale co s tim nevim.

Dalsi chyby:
Nainstaloval jsem Virtuemart 2.0.18a, kliknul jsem na Shop, napsalo to:

No Shop Currency defined! Go to .....

Kliknul jsem na Currency: Czech koruna a napsalo to:

vmError: VmTable #__virtuemart_vendors_cs_cz Check not passed. Neither slug nor obligatory value at vendor_store_name for auto slug creation is given

No a takhle je to na stridacku porad, ikdyz dam jinou menu, porad to vypisuje to same.

Dostal jsem radu, ze mam nejdriv nainstalovat cestinu pro Virtuemart a az pak samotny Virtuemart, nepomohlo to.

Myslel jsem, ze ty redakcni systemy jsou od toho, aby bylo vytvareni webovych stranek jednoduchy, ale tohle je des. Vim, ze se tu pohybujou lidi, kteri se tvorbou webu zabyvaji profesionalne, tak se chci zeptat, jestli je to tou Joomlou a neco jinyho by bylo mene depresivni nebo jestli je to takhle normalni a je lepsi si stranky delat sam v HTML, pro me by to znamenalo naucit se PHP, umim respektive umel jsem obycejne HTML, dlouho jsem se tim ale nezabyval.

Předmět Autor Datum
Joomla je super, jen to chce trochu trpělivosti. Co se týče prvního problému, tak je potřeba si uvě…
Redsnake 14.02.2013 15:28
Redsnake
OK problem s titulkem vyresen. (dekuju) Nepsal bych sem, abych pred tim neprosel veskere odkazy na…
RedMaX 14.02.2013 15:45
RedMaX
Nic ve zlém, ale Ty si asi neuvědomuješ, jak velký je to systém. Přirovnal bych to k tomu, jako bys…
Redsnake 14.02.2013 15:50
Redsnake
Ok, dik jeste to zkusim, no prave jsem myslel, ze ovladat Joomlu bude jako ovladat Windows - nic moc…
RedMaX 14.02.2013 15:59
RedMaX
ono když jednou pochopíš "logiku" toho, jak Joomla funguje, tak to je pak pohoda. Spousta rozšířeníc…
Redsnake 14.02.2013 16:04
Redsnake
jestli je to tou Joomlou Není to Joomlu, je to tebou. Neumíš to a hážeš to na Joomlu. Prvně se s ní…
kurelaa 14.02.2013 15:32
kurelaa
ba, ba, souhlasím s tím, že je džumla inuitivnější, kdysi, když jsem válčil s Joomlou zkoušel jsem i…
Redsnake 14.02.2013 15:36
Redsnake
Já to měl naopak. :-)
host 14.02.2013 20:40
host
Existuje k Joomle nejaky manual, kde by krok po kroku vysvetlovali, co ktera polozka dela? Naprikla…
RedMaX 14.02.2013 17:43
RedMaX
Obrázek úvodníku jsem v životě nepoužil, ale imho to bude souviset s tím, jak máš rozvrženou úvodní…
Redsnake 14.02.2013 18:04
Redsnake
Na ten problem s obrazkem jsem prisel, delal jsem vsechno dobre, dokonce jsem to i dobre pochopil, a…
RedMaX 14.02.2013 20:27
RedMaX
Ono je to o tom, jestli máš zapnutou ftp vrstvu a taky jaké přístupové práva má nastavena složka, ka… poslední
Redsnake 14.02.2013 20:46
Redsnake

Joomla je super, jen to chce trochu trpělivosti.

Co se týče prvního problému, tak je potřeba si uvědomit, že nastavení této věci má dvě úrovně. Tedy po rozkliknutí editace samotného článku a dále pokud na článek odkazuješ z menu. Tedy položka menu odkazující na článek tak tam je také nastavení toho, co se tam bude zobrazovat.

Virtuemart není nejjednoduší, ale ani nemá být. Nabízí spoustu možností, mimo jiné napojení na účetnictví, etc. Každopádně ta chyba, kterou popisuješ je klasická, dá se vygooglit.

Pokud neplánuješ velký eshop, tak je virtuemart možná kanon na vrabce. Zkus mrknout na JoomShopping,
na prodávání pár věcí bohatě stačí, máme na tom shop s plackama teramagazin.cz

OK

problem s titulkem vyresen. (dekuju)

Nepsal bych sem, abych pred tim neprosel veskere odkazy na google k te chybe toho virtuemartu, ale nenasel jsem nic, respektive nasel jsem to co mi bylo i poradeno, preinstalovat to, coz nepomohlo.

Neplanuju nic velkyho, me spis jde o to se to naucit, mam ted vic casu, protoze jsem odesel z hlavni prace a delam jen nejaky bokovky a mam par znamych, ktery mi rikali, ze kdybych jim vytvoril eshop, ze by mi za to pripadne i zaplatili :-), ale neni to nic co by spechalo, tak jsem si rekl, ze to zkusim pres ty redakcni systemy, ze to bude jednodussi nez se ucit neco sam od zacatku (to az casem) a prvni volba padla na Joomlu, ale jak rikam, zatim to na me pusobi spis negativne - neintuitivne.

Nic ve zlém, ale Ty si asi neuvědomuješ, jak velký je to systém. Přirovnal bych to k tomu, jako bys byl rozhořčen, že neumíš ovládat mistrovsky win a využít všech jeho fcí za víkend.

Joomla je opravdu super, navíc kdyby člověk uměl trochu programovat, už by to byl systém na opravdu velké projekty. I tak se v tom dá dělat habakuk věcí.

S tím virtuemartem jsou trochu problémy vs verze a postup instalace, zkus jiný verze, stažený odjinud.

EDIT: mě to taky třikrát nefungovalo a už jsem na to pyskoval, pak jsem stáhl virtu odjinud a cajk.
Ale jak říkám, je to monstrozo.

Ok, dik jeste to zkusim, no prave jsem myslel, ze ovladat Joomlu bude jako ovladat Windows - nic moc sloziteho to neni. Zatim mi to prijde mnohem bliz k ovladani Linuxu (kde se clovek musi poctive naucit prikazy), coz jsem myslel spis, ze by bylo prirovnatelne k programovani webu. :-)

Zkusim odinstalovat ten virtuemart a nekde stahnout jinou verzi. (diky)

jestli je to tou Joomlou

Není to Joomlu, je to tebou. Neumíš to a hážeš to na Joomlu. Prvně se s ní nauč dělat a pak teprve můžeš hodnotit. Joomla je pro drtivou většinu začaátečníků intuitivní. Například oproti Drupalu nebo WP je zelenáči většinově hodnocena jako intuitivnější a snadnější systém. Udělej si to v HTML a pak můžeš nadávat jen sám na sebe.

Existuje k Joomle nejaky manual, kde by krok po kroku vysvetlovali, co ktera polozka dela?

Napriklad jsem se ted dostal k tomu, ze mam "Správce článků: Úprava článku", do samotneho clanku lze pomoci editoru vlozit obrazek, ale napravo jsou dalsi moznosti, mimo jine jsou tam "Obrázky a odkazy" a tam jsou polozky "Obrázek úvodníku" a "Obrázek celého článku" a u kazde cesta k obrazku. Logicky me napadlo, ze kdyz tam do obou vlozim cestu k nejakemu obrazku, tak se obrazek vlozi do clanku. Ovsem to jsem se zmylil, na clanek to nema zadny vliv a obrazek se k clanku nepriradi a neobjevi se v clanku. Tak tu marne googlim k cemu tam ta nabidka je. (prijde mi to hrozne neintuitivni, prirovnal bych to k praci ve wordu, ikdyz bych nikdy predtim Word nevidel, tak si projdu menu a zhruba mam predstavu co ty menu znamenaji, kdyz kliknu na vlozit obrazek ze souboru, tak proste vim, ze se mi do dokumentu prida obrazek, ktery zvolim, ale tady proste nechapu vubec vyznam tech polozek, protoze ten vyznam, ktery bych tem polozkam lajcky priradil, proste nic. :-/)

Obrázek úvodníku jsem v životě nepoužil, ale imho to bude souviset s tím, jak máš rozvrženou úvodní stranu. Tedy to možná ovlivňuje rozvržení, pokud to nastavíš na blog.

Každopádně, myslím, že joomlu chápeš jako hotové řešení a tak to úplně není. Ono je to v podstatě jen základní stavební kámen, na které se nabalují další pluginy, moduly, etc. Třeba zrovna na obrázky taky používám jeden a to aby obrázky byly pěkně klikací a po kliknutí se zvětšil obrázek a ostatní obrazovka se zatmavila.

Manuál k Joomla samozřejmě je, mimo jiné i řada publikací.

EDIT: google první odkaz "Joomla obrázky a odkazy" www.efektivne.eu

Nechci mudrovat, ale obrovskou většinu věcí a problémů které jsem za rok co s Joomlou dělám řešil už řešil a popsal někdo přede mnou, takže se řešení dalo vygooglit. To co se mi vygooglit nepodařilo jsem v 99% případech googlil blbě, jak jsem později zjistil.

Na ten problem s obrazkem jsem prisel, delal jsem vsechno dobre, dokonce jsem to i dobre pochopil, ale nahral jsem obrazek pres ftp. Zase jsem ho pres ftp smazal a nahral jsem ho pres spravce medii, no a razem to slo. :-) Na to bude tezky si zvykat, ze se nic nesmi delat pres ftp, ale primo pres webove rozhrani Joomly. ]:)

Jinak teda vysledek byl, ze je to stejne nepouzitelny, respektive pro muj umysl nepouzitelny, takze jsem stejne ten clanek s obrazkem udelal normalne v html a jenom to vlozil jako clanek.

No ja prave jenom, jestli pises v tom smyslu, ze delas s Joomlou uz rok a docela uz to zvladas, tak mi prijde, jestli se clovek za rok nedokaze naucit PHP a udelat si stranky bez redakcniho systemu. ;-)

Ono je to o tom, jestli máš zapnutou ftp vrstvu a taky jaké přístupové práva má nastavena složka, kam obrázky nahráváš. Někde tam děláš chybu, protože je jedno, odkud obrázek nahraješ, nebo aspoň u mě to tak funguje.

Za rok se php rozhodně nejsem schopen naučit. Ono to není jen php, ale i html, css a další. Tady na pár kliků nahodím redakční systém jako jádro. Dalšíma pár klikama nainstaluju inzertní systém, fotogalerii, zařídím stahování souborů a systém na mailingy.....To kdybych měl napsat v php tak to píšu hodně dlouho. Zas bych to měl na míru, ale tak co. Já se třeba php nenaučím asi nikdy :) Prostě jsem na tohle blbej.

EDIT: pokud byl výsledek nepoužitelný,není to imho problém joomly, ale Tvé šablony.
EDIT2: já právě už rok Joomlu aktivně využívám, není to o tom, že po roce bych se ji naučil použít:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru