Avatar uživatele
anonym

Jsem jedna z několika lidí kteří křivě svědčí u soudu což je nyní prokázáno důkazy předloženými obžalovaným.ško­dacca20m

Jaký trest nám nyní hrozí když jsou důkazy nezvratitelné?Po­dlehla jsem oznamovateli-žalobci!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4568 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Křivé svědectví (správně křivá výpověď) je trestný čin. V zásadě platí, že každý je povinen dostavit se k soudu, příp. k jinému orgánu činnému v trestním řízení a podat svědectví. Výpověď může svědek odmítnout jen ze zákonem stanovených důvodů, zejména je-li v blízkém příbuzenském poměru k obviněnému nebo pokud by si pravdivou výpovědí přivodil nebezpečí trestního stíhání sám sobě nebo jemu blízké osobě a nebo v případě, že by porušil státem uloženou nebo uznanou povinnost mlčenlivosti.
Pokud svědek nemá některý z těchto důvodů k odmítnutí výpovědi, vypovídat musí, a to pravdu. Jestliže úmyslně nebude vypovídat pravdu, tedy bude lhát, dopouští se trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku podle § 346 trestního zákoníku. Za to mu může být uložen trest odnětí svobody na dobu až tří let, či některý z alternativních trestů. V některých odůvodněných případech ale může být trestní sazba od dvou do deseti let odnětí svobody, pokud tak pachatel způsobí značnou škodu nebo pokud tak jednal v úmyslu poškodit jiného v zaměstnání nebo v rodině nebo způsobit jinou vážnou újmu.

Zdroj: internet

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
haunted

doufam ze aspon 10 let…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek