Avatar uživatele
autacek

Jsem o prázdninách mezi bakalářským a magisterským studiem považovaný za vyživované dítě, když mám živnostenský list?

(magisterské studium bude na jiné škole a zápis je až po prázdninách)

Zajímavá 0 před 2493 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
sesednizkola

„Vyživovací povinnost rodičů vůči dětem je nejčastěji projednávaným druhem vyživovací povinnosti. Vyživovací povinnost rodičů trvá do doby, než jsou děti samy schopny se živit. Nijak to nesouvisí s věkem dítěte, vyživovací povinnost nezaniká dosažením zletilosti, tedy osmnácti let. Pokud dítě i po tomto věku dále studuje, trvá vyživovací povinnost až do konce studia. Je ale třeba, aby se jednalo o studium smysluplné, jímž se dítě připravuje na budoucí povolání. Pokud dítě střídá školy bez toho, aby některou z nich dokončilo, nelze na rodičích spravedlivě požadovat další placení výživného. To je ovšem třeba řešit na základě konkrétních okolností. Vyživovací povinnost naopak může skončit i před osmnáctým rokem věku, pokud dítě ukončí školu a v dalším studiu nepokračuje.“

Pokud vydělávás dost na život, vyživováci povinnost rodiče uz nemají. Vyživovací povinnost určitě není obnovitelná, tzn. když už jednou seš o sebe dokázal postarat a pak už ne, rodiče ti pomocí nemusí, to by byl vyživován pomlu každý druhý dospělý.

Otázka je, jestli kdybys dál rodiče k soudu pro neplnění vyživovací povinnosti a doložil to nulovým daňovým přiznáním a popřípadě i nemajetnosti tj. měl živnostenské oprávnění ( živnostenské listy se nevydají už přes deset let – to bys jako vysokoškolský student měl vědět!) ale dosud nedostudoval a nikdy nevydělával, jestli by tu povinnost měli, ale podle mě ne, ale nemohu to říct na jistotou, tady by to chtělo právníka.

Tak edit.
Vyživovací povinnost rodičů k dětem je flexibilní, což znamená, že v průběhu času může zanikat a znovu se obnovovat. Třeba když dospělé pracující dítě onemocní a přestane být schopné se živit.

Svůj příspěvek jsem myslel, že obnovitelná není pokud je dítě lempl nebo začne brát drogy v dospělosti a díky tomu se přestane být schopné o sebe postarat. Pokud skončí ochrnutý na vozíku a nemá manželku, pak mají povinnost zase rodiče bez ohledu na věk.

Upravil/a: sesednizkola

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek