Avatar uživatele
Kepler

Jsem padlý na hlavu já, či bruselští zákonodárci? http://ekonomi­ka.idnes.cz/de­baty-o-dalsim-omezeni-vykonu-spotrebicu-f

Chtějí omezit výkon spotřebičů, proč? S nižším výkonem jen vše potrvá déle. Spotřebované kWh se nezmění – prašť jako uhoď. Co tím sledují?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? kelley, marci1 před 2918 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
xxx3

na hlavu není v tomto případě padlý asi nikdo. Článek je postavený na tom, že se neustále zkoumá možnost úspor u spotřebičů, nic konkrétního se ale zatím nerozhoduje. Navíc myslím, že se v případě těch spotřebičů jedná především o jejich účinnost. Je pravda, že např. u varné konvice už asi nebude moc velký prostor ke zlepšení, naproti tomu u vysavačů je známé, že sací výkon a elektrický příkon nejsou jednoduše přímo úměrné – přesněji řečeno vysavač s nižším příkonem může mít díky vhodné konstrukci vyšší sací výkon než vysavač s vyšším příkonem.
(osobně mám dojem, že to je pouze udička hozená na ty čtenáře, kteří si pravidelně ke kávě chtějí počíst o těch lotrech z Bruselu, jak nám pořád něco zakazují)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Nadnárodní korporace se takto snaží zbavit konkurence, v tomto případě laciných motorů z menších továren a nebo větších někde z Asie.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

S tou účinností a vysavačem máš pravdu (může být lepší účinnost ventilátoru), ale o tom ta bruselská debata není. Píše se o spotřebičích, které generují teplo, nebo se jedná o pohon elektromotorem. Ani v jednom případě už není prostor (aspoň ne nějak významný) ke zvyšování účinnosti.

před 2917 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Podobný dotaz položil mosoj. Můžete si přečíst další názory.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/vyhodite-rychlovarnou-konvici

před 2918 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek