Avatar uživatele
michalsanda

Jsem student. Na léto jsem si našel práci hpp na dobu určitou ale jako student a sirotek pobírám důchod mohu o něj přít?

je mne 24 let do 26 let mam nárok na sirotčí důchod. Na léto kdy nemám školu jsem si našel práci do 30září doba do kdy je smlouva. Chci se zeptat když se nechám zaměstnat

  1. nepřijdu o status studenta? (sociální výhody apod.)
  2. nepřijdu o důchod (sirotčí)
  3. lze to obejít

děkuji M.š

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? chudst, barnajka, Salvaje před 4732 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
barnajka

  1. Pokud se po prázdninách normálně vracíš do školy, status studenta ti samozřejmě zůstává. Letní práce nebo brigáda na to nemá žádný vliv
  2. Nepřijdeš, neboj :) Sirotčí důchod je vázaný jen na úmrtí rodiče/rodičů, věk do 26 let a denní/prezenční studium. Pokud všechny tyto podmínky splňuješ, na důchod nárok máš a můžeš si přivydělávat bez omezení. Nárok na důchod ti zaniká jen v případě přerušení/ukončení studia a po dovršení věku 26 let. Takže pokud na podzim ve studiu pokračuješ, buď v klidu :)
  3. Myslím, že není co obcházet :) A i kdyby bylo, vřele doporučuji NEDĚLAT to. S ČSSZ máme dost svých zkušeností – a nemůžu říct, že kladných. Taky jsem polosirotek, brácha je v 2. semestru na VŠ. Když odmaturoval, ČSSZ mu důchod stopla, přestože na podzim nastupoval na vysokou. Trvalo víc než 3 měsíce, než mu ho přiklepli zpátky – no anabáze jako bejk. Poslední 2 měsíce to evidentně natahovali schválně. Oni když chtějí, dovedou člověku pěkně zavařit – jasně, všechno v mezích zákona a předpisů…ale dovedou. Brácha měl všechno v pořádku a stejně se po něm takhle vozili. Radši si nezahrávat. Na chudáka obyčejnýho člověka se vždycky přijde – a ty následky za to nestojí :)

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek