Avatar uživatele
Kopinka333

Jsem studentem VŠ a mohu se odhlásit z úřadu práce?

Dobrý den, jsem přihlášena na úřadě práce, ale byla jsem přijata na vysokou školu. Dne 9. 7. 2014 jsem byla na zápisu ke studiu. Chtěla bych se zeptat jestli už jsem studentem VŠ a nebo jestli musím být stále přihlášena na ÚP. Na potvrzení o studiu mám napsáno, že jsem zapsána ke dni 15. 9. 2014. Chtěla bych jít na brigádu v srpnu, tak bych v tom chtěla mít jasno. Děkuji za odpověď.
Doplňuji:
Maturovala jsem v roce 2012 a na úřadu práce jsem hned po škole, nesehnala jsem práci a na školu jsem se nedostal. Jednalo by se o práci vyskladňování knih a výdělek by byl kolem 9 000 Kč, což když jsem na ÚP tak je „moc“. Vím, že odhlásit se mohu kdykoli, ale jde o ZP a SP, které za mě platí a pokud se odhlásím a nebudu už studentem budu si ho muset platit sama.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3563 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Málo informací k posouzení situace.
Kdy jste odmaturovala?
Od kdy jste evidována na ÚP a co evidenci předcházelo?
O jakou brigádu má jít, přesněji – jak vysoká bude odměna?
Doplňuji:
Ukončit evidenci samozřejmě můžete kdykoliv,
nikdo není povinen se evidovat na úřadu práce
(jde o právo, nikoliv povinnost nezaměstnaných).

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Odhlásit se můžeš kdykoli. Studentem budeš od 15,9. Pokud se odhlásíš dříve, budeš si muset platit sociální a zdravotní.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kopinka333

Maturovala jsem v roce 2012 a na úřadu práce jsem hned po škole, nesehnala jsem práci a na školu jsem se nedostal. Jednalo by se o práci vyskladňování knih a výdělek by byl kolem 9 000 Kč, což když jsem na ÚP tak je moc. Vím, že odhlásit se mohu kdykoli, ale jde o ZP a SP, které za mě platí a pokud se odhlásím a nebudu už studentem budu si ho muset platit sama.

před 3563 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Potřebovala jsem vědět, jestli ještě nemáte nárok na poslední prázdniny po maturitě (na ty jste měla nárok v roce 2012 – v roce, kdy jste složila maturitu), nebo jestli by nemohlo jít o nekolidující zaměstnání (nemohlo kvůli výši příjmu).


Na základě čeho budete v srpnu pracovat?
Půjde-li o pracovní smlouvu nebo o DPČ, odvede za Vás zdravotní i sociální pojištění zaměstnavatel. Kdyby ale šlo o DPP s odměnou do 10.000 Kč, zaměstnavatel by zdravotní ani sociální pojištění neodvedl.

Nezapomeňte u zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani z příjmu, abyste nemusela platit žádnou daň (nepodepíšete-li prohlášení, odvede zaměstnavatel srážkovou daň).


Od 15. září budete mít znovu status studenta.

OBZP hradí zdravotní pojištění v případě, že po celý kalendářní měsíc nejsou zaměstnány nebo v evidenci ÚP, případně nemají status studenta.

Nechcete-li za srpen hradit zdravotní pojištění, můžete evidenci na úřadu práce ukončit na vlastní žádost nejdříve 4. srpna.

Za 1. srpen (pátek) ještě uhradí zdravotní pojištění stát, který za Vás začne zdravotní pojištění znovu hradit od 15. září. Tzn., že v srpnu ani v září nebudete muset hradit zdravotní pojištění jako OBZP.


Poznámka:
Je bohužel častý omyl, že úřad práce nebo školy za někoho něco hradí, to není pravda – zdravotní pojištění za studenty i za uchazeče o zaměstnání hradí stát.

Podobně u sociálního pojištění,
které za studenty ani uchazeče nehradí nikdo.
(Stát za nikoho nehradí sociální pojištění.)

před 3562 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek