Avatar uživatele
Karelcz

Jsou OEM licence z druhé ruky pro Windows legální?

Narážím na tento a další obchody: http://www.vyhodny-software.cz/jak-to-funguje/ (daný majitel měl více obchodů na stejné téma)

Rozhodnutí Evropského soudu nechápu. Vím je to, že prodávají OEM licence a jejich aktivace tedy nemusí tak snadná jako originální přenositelná licence Windows. Tvrdí to, že podle soudu OEM licence je možné přenášet jak chci a hotovo. Tedy nakonec to MS musí povolit i kdyby to člověk aktivoval po telefonu a s někým hovořil.

Je to tedy legální a mohu takto mí OS který lze přenášet mezi různými PC? Cena je velice nízká.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3193 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ide o nepredané, tj.nepoužité OEM licencie, čo znamená, software zakúpené so zariadením.
Tento typ OEM je licenčne viazaný na zariadenie, v ktorom bol nainštalovaný.
Z Rozsudku Súdneho dvora (veľká komora) z 3. júla 2012
„Pokud totiž nositel autorského práva svému zákazníkovi zpřístupní rozmnoženinu – ať již v hmotné či nehmotné formě – a současně výměnou za zaplacení ceny uzavře licenční smlouvu, kterou je zákazníkovi uděleno užívací právo k této rozmnoženině na neomezenou dobu, prodává tento nositel uvedenou rozmnoženinu zákazníkovi, a je tak vyčerpáno jeho výlučné právo na rozšiřování. Taková operace totiž zahrnuje převod vlastnického práva k této
rozmnoženině. Proto i v případě, že licenční smlouva následný převod zakazuje, nemůže již nositel práva dalšímu prodeji této rozmnoženiny bránit.“ Upresnenie Súdneho dvoru: „původní nabyvatel hmotné či nehmotné rozmnoženiny
počítačového programu, ve vztahu k níž je právo nositele autorského práva na rozšiřování vyčerpáno, musí učinit rozmnoženinu staženou do svého počítače v okamžiku jejího dalšího prodeje nepoužitelnou“.
Celý text Rozsudku… v pdf: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF­/?uri=CELEX:62011CJ0­128&from=CZ
To znamená, ak predáte takýto software, strácate práva na jeho ďalšie používanie a musíte daný program odstrániť, alebo mimimálne znemožniť jeho plné využívanie.
Takže v prípade fyzického prenosu licencovaného software medzi PC musíte v predchádzajúcom PC daný program znefunkčniť, prípadne odinštalovať.

Pokračovanie v diskusii

Upravil/a: led

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Karelcz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Pre overenie informácie nepozerajte len jeden zdroj, pokiaľ nejde o zdroj originálný.
Vo vašom zdroji ide o predajcu, ktorý sa snaží svoje zásoby predať. Preto k jeho citáciam, si treba overiť ich celý text k danej problematike. Tj. ak sa odvoláva na rozsudok súdneho dvora, treba pozrieť dokumentáciu súdneho dvora.
Vo vašom odkaze, nájdeme aj dôležité odkazy a tie si treba naozaj preštudovať, nestačí len čítať jedno a nepozrieť druhé . takto sa strácajú vzájomné súvislosti.
"Legálnost převodu
rozsudek Soudního dvora EU http://www.vyhodny-software.cz/pro-media/rozhodnuti-esd/
právní posudek eAdvokacie.cz http://www.vyhodny-software.cz/sta­huj/pdf/pravni_vy­jadreni_pred_roz­hodnutim_soudni­ho_dvora_eu.pdf
revue Ústavu práva MU (48–50) http://www.vyhodny-software.cz/sta­huj/pdf/Revue_Us­tavu_prav_a_te­chnologii.pdf
naše odborné vyjádření (2012) http://www.vyhodny-software.cz/pro-media/rozsudek-esd/
pravda o OEM licenci Microsoftu https://transla­te.google.cz/tran­slate?sl=auto&tl=cs&js=­y&prev=_t&hl=cs&i­e=UTF-8&u=http%3A%2­F%2Ftechnologi­e.etrend.sk%2Fhar­dver-a-softver%2Fpouzity-office-mozete-predat-aj-ked-microsoft-tvrdi-opak.html&edit-text=

před 3193 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Karelcz

Díky za podrobné informace.
Tedy když to koupím, tak to budu mít jako OEM. Přenos je možný ale musím předtím vymazat data na pc kde to bylo. Tedy budu se muset asi nějak dohadovat na lince MS, protože OEM se automaticky zablokuje jakmile se tam mění deska…Ale podle soudu to je OK a tedy to musí povolit a mohu to poté přenést…

Poté mám dotaz:
Proč tyhle licence nemají velké obchody jako CZC / Alza? Když to je tak super a legální?

před 3192 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Toto je skôr otázka na obchodníkov – predajcov a dodávateľov.
Všetko je otázka zisku – spotrebiteľ to je len ten, kto to zaplatí.
1 – OEM licencia je pre software dodávané veľkoodberateľom za učelom predaja hardwaru a software ako konečné kompletné zariadenie. Samotný software je dodávaný ako matrica s multilicenciou, z ktorej sa prrenášajú dáta na jednotlivé zariadenia s OEM licenciou. Preto jeho cena je nižšia než cena pre bežného zákazníka v jednotkových maloobchodných predajniach.
2 – Maloobchodná cena. Táto cena záleži aj na typu predaja. Ide vlastne hlavne o predaj v kamenných obchodoch
A/ krabicová verzia – najdrahšia – obsahuje médium so software (CD,DVD,USBKey) a papierovú dokumentáciu včetne licenčného čísla
B/ obálkovú verzia, – len licenčné číslo – je lacnejšia než krabicová verzia, licencované software si zákazník stiahne zo stránky výrobcu, prípadne iných legálnych zdrojov
C/ elektronický predaj – na podobnom princípe ako (B) pracuje aj internetový predaj licenčného kľúča. Celý obchod prebieha v internetovej sieti, čím sa znižujú náklady na hardware a aj cena
D/ cenu veľkoobchodnú , aj cenu oboch maloobchodných verzií výrobca doporučuje, nie určuje. Samotná cena pre koncového užívateľa sa tvorí na základe obchodnej politiky jednotlivých článkov distribučnej siete. Preto sú rozdiely vo výške koncovej ceny.
E/ licencia zakúpená v maloobchodnej sieti je prenosná, ale je viazaná len na jednu inštaláciu vo voliteľnom zariadení, prípadne podľa počtu určených kópií v multilicencii (firemné). V prípade prenosu na iné zariadenie sa musí tento licencovaný software znefunkčniť – prípadne odinštalovať.

před 3186 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

doplnok k bodu E:
…V prípade prenosu SW licencie na iné zariadenie sa musí tento pôvodný licencovaný software znefunkčniť – prípadne odinštalovať. Nemožno vlastniť viac funkčného software než určuje licencia.
PS
tiež som riešila tento problém, ktorý vzniká hlavne pri práci na rôznych miestach kedy vlastne jedno zariadenie (vzdialené) je vypnuté a na druhom sa pracuje. Je to porušenie licencie, alebo nie? Máte námet na novú otázku. Neuplatňujem si na túto otázku licencované autorské právo (otázka bola aj tak už veľakrát položená)

před 3186 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek