Avatar uživatele
klob1

Jsou autobaterie v odkazu níže dobrá, nebo špatná koupě?

Mám autobaterie, které leží hladem, a chci z nich napájet pár věcí, odběr max cca 300mA, když vypadne proud ze sítě. No tohle, že by udržovalo jejich nabitý stav, aniž by se musely ty baterie hlídat?
Nabíječka by byla autobaterii stále připojená, takže by ji udržovala, když by vypadl proud, tak by se napájelo z té baterky, a jak by zapnuli proud, tak by se baterka dobíjela.

http://zbozi.ak­cniceny.cz/na­bijecka-autobaterii-1-ks-2092950/

Děkuji za názory.

Zajímavá 0 před 2955 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
cochee

To v odkazu není baterie, ale nabíječka a v principu by to šlo, pokud ovšem výrobce v návodu nepíše, že po dobití se má nabíječka odpojit (tedy nesmí být připojena trvale), což ovšem nevíme. Zamýšlená funkce má ještě jednu chybku: takhle postaveno to nestačí, chtělo by to ještě zařadit nějaký elektronický přepínač, který v době, kdy síť funguje, přepne celý obvod tak, aby spotřebiče braly proud pouze ze sítě a ne zároveň z baterií a z této nabíječky. Takové řešení existuje „vše v jednom“ a nazývá se UPS neboli nepřerušitelný zdroj, používá se poměrně běžně s počítači. V jedné skříňce je malý akumulátor a nabíjecí a přepínací elektronika.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Nabíječka z odkazu vhodná není.
Jestli těch pár věcí bude připojených až po vypnutí sítě, bude stačit udržovací nabíječka. Konzervační proud se nastavuje na 1/500 – 1/1000 kapacity akumulátoru.
Po použití se musí akumulátor nabít normální nabíječkou.
Jestli budou v provozu trvale, bude potřeba nabíječka, která po nabití přepne na konzervační dobíjení. Takové nabíječky se dají koupit hotové nebo jako vestavné zdroje nebo se dají postavit na základě obvodu UC 3906.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

K tomu co píše Cochee – UPS
Většina UPS má vše v sobě, zabalené v líbivém kabátku – OK, ale zároveň je stavěná na 230V vstup i výstup (má v sobě měnič) a to už nemusí být OK pro dané použití. Existují obvody, které:

  1. Dobíjí baterii ze sítě
  2. Poskytují těch 12V (cca 11–14V) z baterie
  3. Odpojí zátěž v případě, že je výpadek v síti a baterie je vybitá (hrozilo by zničení)

Ty obvody jsou o „něco“ dražší (co pamatuji tak možná 1200), obvykle mají minimální krytí (IP 00, IP20) a jsou tedy určeny pro zástavbu a připojit a pracovat na nich tedy smí jen člověk s eltech. kvalifikací.

před 2954 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

No klob1 píše, že ty zátěže to má napájet při výpadku sítě, takže buď mají zátěže možnost dvojího napájení, jak 230 V~, tak 12 V=, anebo má klob k dispozici měnič 12>230 V. Obojí lze napájet z té UPS, která má výstup jen těch 230 ~, ve druhém případě by se ten měnič stal nadbytečným. Souhlasím ale i s posledním odstavcem odpovědi Hlad

před 2954 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

… nedopsal jsem: Hlady. Klob1 mi napsala i SZ, prý k té nabíječce není návod, takže není jasné, umí-li i normální nabíjení nebo jen udržovací. Tak v tom případě odpověď neznám, protože nabíječku neznám osobní zkušeností.

před 2954 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek