Avatar uživatele
Kulpix

Jsou dva jogurty denně pro zdraví, nebo na škodu?

Zajímavá 0 před 2859 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Záleží na zdravotním stavu jedince a na jeho ostatních denních chodech. Jogurt je lepší spíše jeden, protože více je zbytečně velká dávka vápníku. Ledviny to moc rádi nemají, ale pokud máte jogurty rádi, tak alespoň pravidelně pijte ať se vám nedělají kameny v ledvinách. Navíc jogurt je kyselinotvorný a tělo spíše překyseluje. Já radím jogurt ráno, pak nějaký oběd a na sváču už raději třeba šunku s máslem a pečivem a k tomu např. ledový salát nebo jinou zeleninku a pak večeře. Já doporučuji brát pravidelně hořčík, který zajistí správné ukládání vápníku v těle a hodně, tak pomůže ledvinám, které jsou často přetěžovány.

Hyperkalcémie neboli zvýšená koncentrace vápníku v krvi může být velmi závažný stav s řadou možných komplikací. Před výčtem příčin tohoto stavu je nutné si říci něco o vápníku a udržování jeho koncentrace v krvi.

Vápník má zásadní význam pro stavbu těla i pro biochemické pochody. Vápník v kostech tvoří oporu těla, vápník se dále podílí na přenosech nervových vzruchů, na funkci svalů a na procesu krevního srážení.

Vápník se v krvi nachází v koncentraci 2.2 až 2.6 milimolů na litr, přičemž asi polovina tohoto množství je volná a druhá polovina je vázaná na bílkoviny. Největší množství vápníku se nicméně nenachází v krvi, ale v kostech. Kosti jsou tak největší zásobárnou vápníku v těle. Za kriticky vysokou hodnotu se obecně považuje hladina vápníku v krvi vyšší než 3.75 milimolů na litr.

Koncentrace vápníku v krvi je poměrně složitě řízena a existuje mnoho faktorů, které se tohoto řízení účastní. Hladinu vápníku v krvi umí zvýšit hormon parathormon a vitamin D, snižuje ji hormon kalcitonin. Parathormon se vytváří v příštítných tělíscích, což jsou čtyři malé kuličky ve štítné žláze. Parathormon umí zvýšit hladinu vápníku tím, že začne odvápňovat kosti, a tím, že zvýší tvorbu vitaminu D v těle.

Vitamin D přijímáme v potravě, ale mnohem větší množství si ho vytváříme v našem těle. Proces účinné formy je složitý a probíhá v ledvinách, játrech a kůži. Pro celý proces má velký význam sluneční záření. Vitamin D zvyšuje vstřebávání vápníku střevní sliznicí a poněkud tlumí jeho vylučování ledvinami.

Kalcitonin je také tvořen v příštítných tělíscích. Dokáže snížit hladinu vápníku v krvi a je tak v podstatě hormonem opačným k parathormonu.

Hladina vápníku ovšem závisí i na funkci ledvin (vylučování vápníku do moči) a na hladině krevních fosfátů. Pro vápník a fosfáty platí v krvi pevná rovnováha – součin jejich koncentrací je konstantní. Stoupne-li hladina krevních fosfátů, poklesne hladina vápníku a naopak

Příčiny: Uvádím jen některé z příčin, a to pochopitelně ty, které považuji za nejčastější a nejvýznamnější.

  1. Kostní metastázy – Hyperkalcémie je smutným doprovodem generalizovaných nádorových onemocnění, kdy se metastázy tumoru dostaly do kostí. Výrazně patrné je to zejména u tzv. osteoklastických tumorů, jejichž metastázy postiženou kost s oblibou odbourávají. Osteoklastické chování nalézáme typicky u metastáz rakoviny prsu.
  2. Imobilizace – Dlouhodobé znehybnění pacienta na lůžku a nečinnost pohybové soustavy začne po čase vést k odvápňování kos­tí.
  3. Mnohočetný myelom – V tomto případě se jedná o zvláštní nádorové onemocnění vycházející z bílých krvinek, které umí tvořit protilátky (B-lymfocyty). Nádorové buňky s oblibou napadají kosti jako jsou žebra či lebeční kosti.
  4. Hyperparatyreóza – Tento stav je spojen se zvýšenou produkcí parathormonu příštítnými tělísky vlivem jejich onemocnění. Dochází k odvápňování kostí a zvyšování hladiny vápníku v krvi. Příčinou je obvykle nezhoubný nádor příštítného tělíska, vzácněji i nádor zhoubný.
  5. Předávkování vitaminem D – V případě nadměrného příjmu tohoto vitaminu může dojít ke zvýšení hladiny vápníku v krvi se všemi negativními důsledky. Riziková je dávka nad 100 mikrogramů denně. Podobný efekt může mít i předávkování vitaminem A, který v nadbytku do metabolizmu vápníku zasahuje také.

Pozn: Do této skupiny můžeme okrajově zařadit i stavy, kdy se v těle začnou tvořit látky účinkující podobně jako vitamin D. Takové sloučeniny vznikají v organizmu například při sarkoidóze, ale i při řadě zhoubných onemocnění.

6. Chronické selhání ledvin – Zde je to trochu složitější. Selhávající ledviny se nedokáží dobře zbavovat fosfátů a jejich koncentrace v krvi stoupá. Jak jsem psal výše, tak součin koncentrace fosfátů a vápníku jsou konstantní, a proto dojde k poklesu krevního vápníku – vniká hypokalcémie. Ve snaze zvýšit hladinu vápníku začne naše tělo tvořít v příštítných tělíscích více parathormonu (označujeme to jako sekundární hyperparatyreóza), odvápňovat kosti a hladinu vápníku zvyšovat. Hladina vápníku v krvi u selhávání ledvin proto může být i normální nebo v případě přehnané reakce i vysoká.

Projevy: Příznaky hyperkalcémie mohou být zprvu poměrně nenápadné. Nemocný si může stěžovat na únavu, svalovou slabost, vyčerpanost, bývá apatický a bez zájmu. Při nadbytku vápníku se zpomaluje pohyblivost trávícího traktu. Objevuje se sklon k zácpě, někdy nevolnost a zvracení. Souvisí-li nadbytek vápníku v krvi s odvápňováním kostí, může nemocný pociťovat jejich bolest a objevují se zlomeniny vznikající při minimálních úrazech (odborně se označují jako patologické fraktury). Nadbytek vápníku v krvi bývá spojen s ukládáním vápenatých solí v různých orgánech těla. Dobře je to vidět v ledvinách, kde se mohou vytvářet vápenné močové kameny, které pak působí ledvinné koliky.

Asi nejzásadnější je vliv vápníku na srdeční sval. Zvýšená koncentrace vápníku může vést k vážným poruchám srdečního rytmu, které mohou způsobit srdeční zástavu a smrt postiženého.

Vyšší koncentrace vápníku zvyšuje riziko vzniku žaludečních vředů a častěji se objevují případy akutního zánětu slinivky břišní.

Vhodné je poznamenat, že tolerance vysoké hladiny vápníku je poměrně individuální. Při rychlém zvýšení může být již krevní koncentrace nad 3 milimoly na litr spojena s výraznými příznaky, při pomalém zvyšování může být pozoruhodně tolerována i koncentrace vyšší. Je to zřejmě dáno přizpůsobivostí našeho organizmu.

Zdroj: http://www.ste­fajir.cz/?q=vy­soky-vapnik-hyperkalcemie

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pro zdraví, tedy alespoň u většiny lidí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pucipuci

Všechno je tak pasterizované a umělé…že klidně 3, akorát se z toho třeba po*ereš.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek