Avatar uživatele
hapiky

Jsou kromě Desatera přikázání zákony, které se dodržují (doporučují) již od počátku věků?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Andělé před 2588 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Desatero je upravené, nejde už o původní znění. Bylo jádrem etiky Tóry, obecně je považované za základy etiky (pro věřící všech 10, pro ostatní 4. – 10., kde se uvádějí mezilidské vztahy,

"Vznik Desatera nelze spolehlivě určit, i když ve starověké církvi se nepochybovalo o tom, že jeho autorem je Mojžíš a že je směrnicí izraelského národa od prapočátku.
Mnoho badatelů však díky nálezům starých kultur, zvláště
v oblasti dnešní Palestiny, a díky bližšímu poznání života
kočovných kmenů dospěli k závěru, že Desatero vzniklo
mnohem později a jeho vznik datují do doby královské jako vliv a plod proroků izraelského náboženství.

Biblické nekrácené Desatero je jakýmsi vyznáním lásky Hospodina k lidu, který vyvedl z otroctví a prostřednictvím Mojžíše hovoří k Izraeli."

Obecná morální pravidla se nazývají tzv. zlaté pravidlo, které se objevuje v křesťanských ,židovských, islámských, , buddhistických a konfuciánských textech.

Např. Kodex Hammurabi je jedním z nejstarších morálních / zákoníků známých historiků..Ham­murabi byl král Babylonský asi 2250 p. n. l. Kodex Hammurabi byla rozdělený do 282 sekcí, které se zzabývaly morálkou v oblasti podnikání, rodiny, sociálních a politických pravidel.
Do zákoníku byly zahrnuty pokuty za falešné obvinění, cizoložství, inces u, přepadení, zanedbání lékařské péče, ,nedbalost.
i. (Viz Kodex Hammurabi, krále babylónského O 2250 BC Roberta Francis Harper, University Press of the Pacific, Honolulu, 2002.)

http://www.uni­versalmoralco­de.com/sources­.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Přikázání i jiné zákony se od počátku věků také porušují.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Desatero není „od počátku věků“ ale od doby, kdy je Bůh daroval Mojžíšovi a lidu Izraele. Existovaly i starší zákony, v Egyptě, v Indii, v Sumeru…
Nějaká pravidla soužití existují i ve smečkách zvířat a jistě je měli i nejstarší lidé, i když je neuměli formulovat nebo zapsat.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek