Avatar uživatele
Dismas

Jsou názvy Osvětim a Osvĕtimany společného původu?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2887 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Pokud jde o význam, ano. Název Osvětimany je odvozený od Osvětimi.

Osvětim je polský název města s velmi dlouhou historií – 800 let. Slovo potvrzuje svůj slovanský charakter.

Význam názvu je , osvícení ", vzbuzující pocit světla.. Souvisí s Velkomoravskou říší,. Potvrzují to i zvyky, které se udržují dodnes.

http://oswiecim­.bix.pl/

„Na Moravě poblíž Uherského Hradiště najdeme obec Osvětimany. A jedno z možných vysvětlení vzniku názvu hovoří o tom, že Osvětimany byly počátkem 10. století založeny osadníky z polské Osvětimi.“
https://www.no­vinky.cz/cesto­vani/360935-osvetim-mesto-zdeformovane-valkou.html

„Moravská jména místní: výklady filologické“
"Jména na -any většinou znamenají kolonie, které braly svá
jména od přistěhovalců. Ale věc možno vysvětliti prostěji a méně odvážně: jako bylo jméno dolany, dolené přeneseno na místo dol, kde jeho obyvatelé sídlili, tak mohlo jméno obyvatelské Osvětim-ěné potlačit a v zapomenutí uvést starší jméno Osvětim.
https://archi­ve.org/stream/mo­ravskjmnamstn01vgo­og/moravskjmnam­stn01vgoog_djvu­.txt

Tato druhá varianta je i v polském zdroji."

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, Dismas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Mohou být a nemusí. Neni dostatek podložených pramenů, z nichž to zjistit.
Osvětim: První písemné zmínky o Osvětimi pocházejí z roku 1179. V té době byla Osvětim hradištěm. Název hradiště a osady ve staropolštině znamenal „místo patřící Osvětimovi“, což je staroslovanské jméno pravděpodobného zakladatele. V době vzniku osady probíhal v Polsku proces feudálního rozdrobení. Vrchní polský kníže Kazimír II. Spravedlivý (seniorátní kníže) daroval Osvětim a okolí svému bratranci a vazalovi Měškovi, knížeti opolskému. V roce 1272 opolský kníže Vladislav I. nadal Osvětim městskými právy. Feudální rozdrobení Polska nabíralo tempo, takže v roce 1290 došlo k rozpadu opolského knížectví a město Osvětim se stalo součástí nově vzniklého Těšínského knížectví.
Osvětimany: První zmínky o vzniku obce sahají již do doby velkomoravské, a to ve spojitosti s horou Sv. Klimenta nacházející se nedaloko v Chřibách. Podle lidové pověsti pochází z této doby pravděpodobně i název obce. Pověst vypráví, že se na místě dnešních Osvětiman setkala byzantská mise vedená bratry Cyrilem a Metodějem s vyslanými muži (many) a zde řekl Metoděj svému bratru „ Bog osvěti many “( Bůh osvěť many)" a tak vznikl název Osvětimany. Původ názvu obce však není tak jednoznačný, důkazem jsou tomu další dvě existující legendy, z nichž první hovoří také o osvícených mužích, kteří přicházeli z hory sv. Klimenta a kázali pod lipami u dnešní hasičské zbrojnice. Odtud „osvícení muži“ Osvětimany. A druhá, která je zcela odlišná a zavádí nás na počátek 10. století, kdy údajně měly být Osvětimany kolonizovány polskými osadníky z oblasti Osvětimi.

Můžeš si tedy vybrat.

Zdroj: Wiki

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek