Avatar uživatele
štamgast

Jsou názvy měst Jablonec a Jablunkov odvozeny od jablek?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2891 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

S jablkem přímo ne, ale možná s jabloni, ale může to být docela jinak. Různí se etymologové i jazykovědci, máte-li zájem, dovědět se víc, projděte si odkazy.

http://www.ti­sicileti.cz/in­dex.php?clanek=26&me­nu=004

„O původu jména existuje několik teorií, za nejpravděpodobnější je v současnosti považována ta, že jméno „Jablonec“ je odvozeno od slova „jabloň“ (podle pověsti, která kolovala mezi většinovým německým obyvatelstvem, Jablonec vznikl kolem zájezdního hostince na křižovatce obchodních cest, u kterého rostla jabloň – dnes křižovatka „U Zeleného stromu“ s kruhovým objezdem).
Podle jiné teorie název souvisí s latinským označením „gabulum“, místo, kde se vybíralo clo. Tato teorie je podporována tím, že velká část měst s podobnými názvy (Jablonné, Jablunkov) leží u hranic nebo na významných starých stezkách.“
Další teorie jméno dávala do souvislosti s německým „gabel“ (vidlice, větvení – Jablonec leží na soutoku Novoveského potoka, Lužické a Bílé Nisy).
Více zde: http://o-jablonci.webno­de.cz/news/pu­vod-nazvu-mesta/

K jedné z možnosti původu je v odkazu nahoře uvedené, že změna G na J – např. Gablony na Jablonnou – je již srozumitelnější, když si uvědomíme, že písaři latinských textů, zapisovali j jako g, protože latina j nemá.. Záleželo tedy na čtenáři, jak v kontextu slovo s g- přečetl..

„Původ slova Gablona – ze středověké latiny, toto slovo seopravdu váže k pojmu celnice soli. Slovo gablona je ve francouzské řeči dosud živé. Gableur dosud znamená celního úředníka. Podobně osobní jméno Gábler.“
http://nase-rec.ujc.cas.cz/ar­chiv.php?art=3453

U obce Jablunkov se uvádí toto:
"Jako u jiných sídlišť se i zde vedou různé polemiky o vzniku názvu města Jablunkov. Začneme výrazem Jablan, což prý byl výraz pro javor v nářečí prvních osadníků. Latinský výraz Gabella –Gablun, zase znamenal poplatek v trhové osadě.

Vyskytuje se i verze podle jablonky, rostliny podobné hrušni.
Ať je tomu tak či onak, ovocný strom má Jablunkov ve znaku společně s náboženským symbolem beránka a půlkou hladové slezské orlice."
Zdroj: http://fm.denik­.cz/zpravy_re­gion/kroniky-a-kronikari-naseho-regionu-jablunkov.html

Rozdílná zakončení míst pak souvisejí s tím, kdo je založil.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

I když je tato varianta možná/spíše než od jablek by to asi bylo od jabloně/, je málo pravděpodobná. U mnohých místních názvů bývá téměř vždy několik legend o vzniku názvu.
Název souvisí s latinským označením „gabulum“, místo, kde se vybíralo clo. Tato teorie je podporována tím, že velká část měst s podobnými názvy (Jablonné, Jablunkov) leží u hranic nebo na významných starých stezkách.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek