Avatar uživatele
anonym

Jsou nějaké romské osady legální, nebo se vždy jedná o nezákonné stavění?

Kdo rozhodne o jejich demolici? Pokud tu demolici provede spolek nějakých lidí mimo policii, tak se jedná o zločin?

Četl jsem na to zajímavý članek z roku 2013. Romové skutečně vyhlásili válku? Skutečne byla válka?

Pokud zbouráte naše osady, bude z toho válka, varují slovenští Romové
20. července 2013 6:14

Více než čtvrt milionu slovenských Romů bydlí v nelegálně postavených osadách. Podle návrhu nového stavebního zákona budou mít obce a úřady povinnost tyto „černé stavby“ odstranit. Podle některých romských předáků hrozí romské nepokoje, nebo dokonce etnická válka.
Slovensko, romská osada Letanovce

Slovenské ministerstvo dopravy se chystá prosadit nový stavební zákon, který by udělal konec „černým stavbám“ na Slovensku. U našich východních sousedů se však nejedná jen o haciendy zbohatlíků, které se staví bez ohledu na zákony a názor úřadů, ale především o desítky tisíc domů a chatrčí v romských osadách především ve středním a východním Slovensku.

V nich podle odhadů žije 250 až 300 tisíc Romů, tedy přibližně tolik, kolik má obyvatel celá Ostrava. Drtivá většina z nich je postavena nejen nelegálně, tedy bez náležitých povolení, ale i na cizích pozemcích, které obyvatelům osad nepatří. Proces legalizace, kterému se snaží pomáhat různé nevládní organizace, probíhá velmi pomalu a zatím se týká jen zlomku domů v osadách.

Nový zákon, který by měl být přijat už na podzim a vstoupit v platnost by měl v červnu příštího roku, přitom s legalizací „černých staveb“ prakticky nepočítá, píše slovenský deník Sme.sk. Někteří romští předáci varují, že bourání osad by mohlo vést k nepokojům, či dokonce výbuchu etnické války na Slovensku

Zdroj: http://zpravy­.idnes.cz/slo­vensko-romove-osady-0v9-/zahranicni.as­px?c=A130719_171323_zah­ranicni_pul

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2838 dny Sledovat Nahlásit



Otázka ještě nemá žádnou odpověď.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek