Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bootovanie z externého HDD boxu cez eSATA

Ahoj,
rozmýšľam o značnom vylepšení doterajšieho zálohovania svojich dát (na pamäťové karty a DVD). Nové riešenie by malo spĺňať takú podmienku, aby zálohovanie bolo čo najrýchlejšie a zároveň by bolo ideálne, ak by sa napr. po havárií interného disku, dal zo zálohy spustiť operačný systém a bez veľkých zdržaní pokračovať napr. v rozrobenej práci.

Uvažoval som o kúpe externého pevného disku s rozhraním eSATA. Lenže vďaka ich cenám a výberu sa mi to príliš nepozdáva, dobré disky s takýmto rozhraním sú jednoducho trochu pridrahé. Tak mi napadlo kúpiť externý box a do neho dať "nejaký lepší pevný disk s rozhraním SATA" = značka Toshiba, Samsung, žiaden WD a Seagate. Toto riešenie spĺňa všetky moje požiadavky, pretože mobilita nie je tentoraz vôbec prvoradá. Len si nie som istý, či v prípade potreby dokáže PC nabootovať z externého HDD boxu. Nemá s tým niekto nejaké skúsenosti? Mám dosku Intel DG965SS (cca rok stará) s niekoľkými SATA portami. Pravdepodobne bude potrebné vyviesť na zadnú stranu PC port eSATA, čo by ale snáď nemal byť problém. Čo myslíte, dokáže takýto disk v prípade potreby dočasne zastúpiť interný HDD v PC?

P. S.: Ak Vás napadlo ako riešenie pole RAID, tak tomu by som sa rád vyhol, z priestorových dôvodov a kvôli zložitosti.

--
Marián

Předmět Autor Datum
eSATA by mal byt ako normalny SATA PC dokaze bootovat takmer z cohokolvek, problem je ze ci z toho d…
MM.. 22.11.2008 20:52
MM..
Mno, neni to tak ouplne pravda. E-SATA je pouhy stekr (redukce) na zaslepce, ktery se pripojuje na s…
mif 22.11.2008 21:23
mif
No, on sa pytal na bootovanie a nie na hotplug. Na zalohovanie hotplug nutne nepotrebuje, a myslim z…
MM.. 22.11.2008 21:26
MM..
:-D V tom pripade si muze disk strcit primo do... kejzu, ne? A hotplug na native IDE nefunguje - chc…
mif 22.11.2008 21:35
mif
Empiricky overene na doske XY kde robil BIOS opity cinanko neznamena ze to nejde nikde (P.S. hotplug…
MM.. 22.11.2008 21:37
MM..
Esata je jen sata s redukcí, počítač nic nepozná a bude se chovat jako by jsi měl v počítači dva sat…
MM_tank 23.11.2008 19:35
MM_tank
Ďakujem vám všetkým za odpovede, mrzí ma, že som sa nemohol ozvať skôr. Vyzerá to teda tak, že exter…
Majo 2 26.11.2008 16:55
Majo 2
Dovnitř počítače se dělají hezké kovové esata šuplíky, hdd se do nich strká bez kolejniček nebo něja…
MM_tank 26.11.2008 21:35
MM_tank
bootovanie z externého disku cez esata/usb je naprosto bez problémov-mám disky v ICY boxe,LaCié exte… poslední
ogl 27.11.2008 02:34
ogl

eSATA by mal byt ako normalny SATA
PC dokaze bootovat takmer z cohokolvek, problem je ze ci z toho disku budu vediet bootovat Windows - ake problemy budu ho tam nainstalit tak aby necpal nieco na ten povodny disk, a ake s tym budu mat problemy ked tam bude posahany alebo ziaden povodny disk.

Mno, neni to tak ouplne pravda. E-SATA je pouhy stekr (redukce) na zaslepce, ktery se pripojuje na standardni SATA port (a na hadici zdroje). Bude-li externi disk trvale pripojen a napajen, neni vubec zadny problem. Chce-li ovsem tazatel disk vypinat/odpojovat za behu PC, bude treba povolit v BIOSu AHCI funkce, coz se bez reinstalace systemu neobejde (pokud teda nema na AHCI instalovany system).

Esata je jen sata s redukcí, počítač nic nepozná a bude se chovat jako by jsi měl v počítači dva sata disky.Stačí pak v biosu nastavit že se má bootovat z toho druhého
product.jsp

Co se týká toho připojování a odpojování za chodu (pokud by jsi samozřejmě v tu chvíli z něho nebootoval) tak i když nemáš nastavený ahci režim tak většinou stačí disk připojit a ve správci zařízení dát aktualizovat hardware. Před odpojením v něm disk jednoduše zakážeš. Podobně to jde i s pata disky:-)

Ďakujem vám všetkým za odpovede, mrzí ma, že som sa nemohol ozvať skôr. Vyzerá to teda tak, že externý box mi bude vyhovovať. Trvale pripojený ho mať totiž nebudem (to by som si ten disk dal rovno do PC ako bolo povedané). Čo sa týka odpájania za behu, tak to je vítaná vec, ale ak by to robilo problém, nie je to nutné. Kľudne najprv pripojím disk, zapnem počítač, nazálohujem údaje a pri najbližšom vypnutí PC disk (v tom boxe) odpojím.

Čiže funkcia hotplug nie je nutnou podmienkou. Ak pôjde - tak chvalabohu, samozrejme. :-) Túto otázku som položil hlavne preto, aby som vedel, či na bootovanie z portu eSATA nie sú potrebné nejaké špecialitky (ako je to napr. pri USB - bootovanie z USB musí podporovať základná doska). Vyzerá to však, že teda nie.

Ešte raz ďakujem, prípadné poznatky o externých HDD boxoch sú naďalej vítané. Momentálne mám vyhliadnutý takýto box SPIRE, akurát je to číselný typ 174 a nemá ventilátor. Ostatná výbava je však tá istá. Čo vy naň? Box si vyberám podľa toho, aby mal:
USB a eSATA port
dobré chladenie (podľa možností pasívne)
veľkosť nehrá až takú rolu
cenu do 1300,-- Sk
možnosť pripojenia aj štandardného elektrického adaptéra (v prípade poruchy toho, čo je v dodávke)

Máte nejaký lepší typ?

Dovnitř počítače se dělají hezké kovové esata šuplíky, hdd se do nich strká bez kolejniček nebo nějakého šuplíku cena cca 650kč. Z hlediska chlazení by to bylo lepší,ale jestli máš podmínku ať je to externí.
edit
product.jsp

bootovanie z externého disku cez esata/usb je naprosto bez problémov-mám disky v ICY boxe,LaCié externé firewire/esata,Iomega eGO,zo žiadneho som nemal problém naštartovať windows xp sp1/sp2/sp3,vista business/ultimate a to ani na doskách s VIA PT890,intel 915/945/955/965GL/G33/P35 čipsetoch,takisto cez esata pripojenie nebolo problém inštalovať vistu,ktorá zásadne odmieta inštaláciu na externé usb/firewire disky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru