Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bootování Linuxu z Flash disku

Zdravím,

Pokouším se celý den nabootovat na flash disk OS - Slax (www.slax.cz)

Soubory - boot a podobně jsem už na flashku nahrál ... hrabal jsem se i v BIOSu PC a stejně se furt spouští normální Windows z HDD ...

Také jsem zkusil program MySLAX Creator, který to vše udělá za mě ... i přesto se furt spouští windows místo linuxu z flashky.

Kde je prosím chyba ? :-(

Pokud znáte nějaký jiný a 100% funkční Linuxový OS na Flash Disk, nebo program, který to dokáže, budu moc rád.

Děkuji !!

P.S.: Nevěděl jsem kam to zařadit, jestli je to špatně tak se omlouvám.

Předmět Autor Datum
When Slax is unpacked to your device, it will create '/boot/' and '/slax/' directories there. Only o…
gd 23.10.2010 21:24
gd
Když jsem v BIOSu oddělal (disable) i HDD a podobně tak mi furt jel windows ... zkoušel jsem tam nec…
Anonymníí 23.10.2010 22:40
Anonymníí
Co kdybys prozradil, co to je za desku? Je v biosu povoleno USB Legacy -> Enabled?
host 23.10.2010 22:57
host
Je v biosu povoleno USB Legacy -> Enabled? Podívám se Co kdybys prozradil, co to je za desku? To…
Anonymníí 23.10.2010 23:00
Anonymníí
To bohužel nevím Je to naní napsáno nebo existují diagnostické utility, třeba Everest od Lavalysu.
host 23.10.2010 23:05
host
USB Legacy tam není ... nejspíš to deska nedokáže ...
Anonymníí 23.10.2010 23:17
Anonymníí
Nejspíš.
host 23.10.2010 23:32
host
Po nakopírování složek se Slaxem na flash je nutno spustit soubor /boot/bootinst.bat (pokud se to dě…
zlý muž 24.10.2010 08:36
zlý muž
A nešlo by to nějak pustit bez bootování přímo v PC z té flashky ... ? že bych si to na mým PC všeck…
Anonymníí 23.10.2010 23:38
Anonymníí
Bootov%C3%A1n%C3%AD Samotný výraz zavádění operačního systému popisuje proces, kdy se z datového no…
gd 23.10.2010 23:52
gd
Přečti si alespoň co ti tu radí, když už se na něco ptáš. Když chceš vědět co máš za desku tak odpov…
kropf09 24.10.2010 00:29
kropf09
Tak si to vypal na CD/DVD a mas klid. Flashku muzes samozrejme pouzivat na ukladani dat... Právě to…
Anonymníí 24.10.2010 01:11
Anonymníí
pozri si stránky o PEN linuxe,tam je všetko podrobne popísané o bootovaní z flashdiskov,sdkariet a p…
audax 24.10.2010 08:36
audax
Je to trochu orisek, ktery trapi uz jen hrstku lidi bez nativniho bootoani z USB Flash disku. A tady…
MiraG 28.12.2010 13:24
MiraG
Zde je jak vytvorit a BOOTOVAT z Flash pomoci bootovaciho CD na strojich, ktere neumi primo bootovan… poslední
MiraG 28.12.2010 13:33
MiraG

When Slax is unpacked to your device, it will create '/boot/' and '/slax/' directories there. Only one more step is needed to make Slax boot from your USB device or disk: you have to manually navigate to the newly created /boot/ directory and run bootinst.sh script (if you are in Linux) or bootinst.bat script (if you are in Windows).

The method mentioned above will simply install syslinux bootloader to your device's MBR (master boot record). Syslinux works only on FAT filesystem (which is widely used on most USB flash keys, Cameras and MP3 players). If your device or disk is formated using a different filesystem (it is strongly recommended to use a native Linux filesystem like XFS), you will have to use 'liloinst.sh' script instead. Currently, liloinst doesn't provide the same nice boot menu like syslinux, but this will be implemented soon.

hrabal jsem se i v BIOSu PC

A? Nastavil jsi priority bootovani? Umi tva deska vubec bootovat z USB? Nektere desky s Intel BIOSem potrebuji nastavit zpusob ulozeni dat na flashdisku, aby z nej nabootovaly.

Jen ze srandy odpoj disk ze systemem. Tak poznas, jestli to zkousi vubec bootovat z flashky nebo je to jen spatne poradi.

Když jsem v BIOSu oddělal (disable) i HDD a podobně tak mi furt jel windows ... zkoušel jsem tam nechat jen USB-HDD a tak ... takže buď to v BIOSu nastavuju někde jinde než mám, nebo deska fakt neumí bootovat ... myslím že je více než 7 let stará ...

Po nakopírování složek se Slaxem na flash je nutno spustit soubor /boot/bootinst.bat (pokud se to dělá z Windows) nebo bootinst.sh (pokud se to dělá z prostředí Linuxu).

od toho okamžik je flash disk bootovací.

Otázkou zůstává, zda jeho hardware umí bootovat z USB. Podle dotazu usuzuji, že tazatel toho o Linuxu moc neví. Z dotazu ani z proběhlé diskuze není jasné, co vlastně tazatel udělal pro to, aby USB Flash učinil bootovací.
Slax s úspěchem používám (používal jsem) a jediný problém nastal, když si Windows "něco" zapsaly do jeho boot sektoru, potom stačilo jen obnovit bootování výše uvedeným způsobem.

A nešlo by to nějak pustit bez bootování přímo v PC z té flashky ... ? že bych si to na mým PC všecko ponastavoval, nainstaloval ty linuxy v tom a tak různě.

Na jiných novějších PC by mě to už jelo nejspíš normálně ...

Bootov%C3%A1n%C3%AD

Samotný výraz zavádění operačního systému popisuje proces, kdy se z datového nosiče zkopíruje operační systém nebo jeho část do operační paměti počítače, a následně se v ní spustí.
...
Popis zavádění systému na platformě x86
Jakmile proběhne úspěšný test zavádění systému, POST, najde a zavede (vygeneruje se přerušení 19h) se tzv. bootovací sektor (boot sektor) – tomuto procesu se říká bootování. Bootovací sektor je v tomto případě oblast 512 bajtů na záznamovém médiu, které je jako první nastavené v paměti BIOSu – ESCD (lze změnit v Setupu). Výrobce standardně nastavoval u starších PC jako první bootování z diskety, poté z pevného disku a nakonec z CD mechaniky. U novějších jsou tyto možnosti nastavitelné. Dnes je možné bootovat i pomocí sítě. Bootsektor se nachází na prvním sektoru záznamového média (v případě pevných disků je to válec 0 hlava 0 stopa 0 sektor 1) nastaveného pomocí jumperů na HDD nebo v Setupu jako primární. Pakliže BIOS hledá a nenajde, zastaví se a vypíše patřičné chybové hlášení.

BIOS se snaží najít na tomto sektoru Master Boot Record (MBR) – hlavní spouštěcí záznam. Ten nahraje do paměti na adresu 0000:7C00 a v případě úspěchu mu předá řízení. Správnost MBR BIOS zjišťuje pomocí kontrolní hodnoty umístěné na posledních dvou bajtech sektoru - AA55h (zápis je uložen ve formátu little endian). V případě chybného MBR se bootovací proces přeruší pomocí softwarového přerušení 18h, které vygeneruje chybové hlášení

Tak si to vypal na CD/DVD a mas klid. Flashku muzes samozrejme pouzivat na ukladani dat...

Tak si to vypal na CD/DVD a mas klid. Flashku muzes samozrejme pouzivat na ukladani dat...

Právě to nechci, jde mi oto, mít na Flashce soubory i s OS a přenášet na různé PC.

Přečti si alespoň co ti tu radí, když už se na něco ptáš. Když chceš vědět co máš za desku tak odpověď není - nevím - ,ale nainstaluji Everest, Belarc, Aida 32 atd...a přečtu si odpověď, nehledě na to že na www.Motherboard.cz bude deska dokonale popsána.

Myslím, že už to nemá cenu zjišťovat, v té době kdy tahle deska byla vyrobena nejspíš ani Flash disk ani neexistoval ... po tolika pokusech je mě jasný, že to na mým PC nepůjde ...

Je to trochu orisek, ktery trapi uz jen hrstku lidi bez nativniho bootoani z USB Flash disku. A tady je jedno z moznych reseni,ze stranek www.pendrivelinux.com ,primo pro Slax.

USB Boot CD pro SLAX 6.0.9

Následující SLAX Boot CD je možné použít k zavedení SLAX 6.0.9 z USB zařízení na počítačích s využitím systému BIOS, který nativně nepodporuje bootování z USB. Mohlo by to být také použit pro zavedení SLAX Linux z flash disku na Intel Apple Mac, MacBook nebo MacBook Pro, který používá EFI místo BIOSu. Tento SLAX USB Boot CD byla vytvořena Tomáš M (tvůrce SLAX) na SLAX.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru