Avatar uživatele
Kulpix

Jsou tavené sýry opravdu tak nezdravé, jak média uvádí, nebo to trochu zveličují?

A je to kvůli tomu množství soli v nich obsažené?

Zajímavá 0 před 2857 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

Těžko říci. Některá média to uvádí, jiná zase naprostý opak.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
quentos

Pravdu se asi nikdy nedozvíme. Českomoravský svaz mlékárenský to vyvrací jako mýtus, viz odkaz. Otázka ovšem je, zda to není opět polopravda v rámci propagandy, aby nedošlo k poklesu zisků z prodeje.

Zdroj: http://www.cmsm­.cz/myty-o-tavenych-syrech-a-jak-proti-nim-argumentovat/

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Jako dítě jsem je jedl pořád a taky žiju. Až s postupem let, kdy jsem zjistil fakt, že lidi můžou umřít a že jsou potraviny, které nejsou zrovna zdravé a můžou mi pak způsobit nepříjemnosti, tak jsem kolem sýrů začal být obezřetnější. Přešel jsem úspěšně na Lučinu a od té doby nevím o lepším možném sýru a není to ani taveňák. Taveňáky sice nebyly chuťově nijak špatné, alespoň co si z dětství pamatuju. I když spousta potravin měla v 90letech mnohem lepší kvalitu a chuť než je tomu dnes. Ano množství soli je nehorázné. Já sůl neuznávám a nepotřeboval bych jí nikde. Co chci tak si sám posolím, ale nesolím, protože mi o chuť nejde. Jde mi spíše o zdraví a pěkný nízký tlak a dobrou funkci srdce a tak dále. :)

Souvislosti je třeba hledat už u kravského mléka, ale i tavené sýry zde dobře shrnuli a je tam i dost nehezkých informací o soli, které jsem ani neuvedl. Stačí se podívat do odkazu:

Kravské mléko obsahuje mnoho škodlivých látek a mimo mléčného tuku – másla, které je naopak pro člověka vhodným tukem, je rozhodně lepší se mu vyhýbat. Především čistá forma mléčného tuku – přepuštěné máslo ghí, je pro běžnou denní spotřebu téměř ideálním tukem, většinou kupodivu i pro alergiky. Jinak mléko obsahuje značný podíl bílkoviny – kaseinu a většina starších truhlářů Vám řekne, že kasein je velice dobré lepidlo na dřevo. Mimo to, že se jedná o velice silný alergen, chybným trávením kaseinu může vznikat kazomorfin, který řadíme mezi opiáty zasahující mozek a funkce centrálního nervového systému. Kasein a ostatní mléčné bílkoviny, také vytváří v našem trávícím traktu množství hlenu, našeho úhlavního nepřítele zanášejícího sliznici střeva. Ze stejných důvodů značně škodí téměř veškeré produkty z kravského mléka. Především sýry, nejhorší jsou tavené, navíc vznikají pomocí pepsinového, či chymozinového syřidla i dalších chemických přísad. Dokonce jsou škodlivé i všude propagované velice zdravé živé jogurty se záruční dobou až několik měsíců, zavařené víčkem. Nikdo kupodivu nepřemýšlí nad tím, jak se dá živá kultura zavařit do kelímku a ten z neznámých důvodů nevybuchne, což by se podle mého názoru mělo stát, ale asi zde platí jiné přírodní zákony, než ty běžně známé. Starší občané si jistě vzpomenou na jogurty ve skleničce, živé a možná i zdravé, přikryté papírovým víčkem a s krátkou dobou trvanlivosti. Určitě je ještě mnoho dalších důvodů, proč se kravskému mléku a výrobkům z něho vyhýbat, ale to je příliš široké téma, které sem nepatří. Pokud již nemůžete žít bez mléka, používejte kozí, naprosto čerstvé, které tolik škodlivých vlastností nemá a podle lidového pořekadla „je mlsný jako koza“, koza skutečně nic špatného nesežere, na rozdíl od krávy.

Zdroj: http://www.zdravi-az.cz/Potravi­ny_jako_jedy_i_le­ky_05.php

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Ono asi záleží jak který. Nejde asi tak úplně o množství soli, ale o tkzv. „tavící soli“, které mají za úkol způsobit, že sýr zůstane mazlavý. Jenže těch je více druhů a ne všechny jsou vyloženě škodlivé.

Hodně odiskutovaná jsou také hormony a antibiotika, která se z mléka dostanou do sýra a navíc napomáhají tomu, že sýr netuhne a zůstane „tavený“. Jenže ta antibiotika jsou i v jogurtech, mléce apod., takže těžko vinit zrovna taveňák.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Adamos00

I když zkonzumuješ sedminasobek soli denně nic ti to neudělá horší je přidána éčka a škodliviny..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek