Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bootování OS.Windiws XP z externího SATA disku přes eSATA rozhraní

Dobrý den.
Mám externí box akasa - integral pro připojení externího disku sata i pata s možností volby přes eSATA nebo USB 2 konektor.Všechno je v pořádku,nejsou nutné ovladače,při obou způsobech připojení disk v systému vidím a mohu s ním pracovat.Můj záměr byl ale jiný.Na disku mám instalaci os. XP.Windows pro. a předpokládal jsem,že budu mít možnost z tohoto disku bootovat aníž bych ho musel připojovat přímo na desku do sata konektoru.
Pokud propojím disk datovým kabelem sata/sata přímo na desku není problém.Pokud jej připojím z externího boxsu datovým kabelem eSATA/eSATA nebo USB 2/USB 2 nedostanu nabídku k bootování z tohoto zařízení pokud si jí vyvolám. V BIOSU disk nevidím a ani ve volbě pořadí bootování není nabídka bootování USB HDD , nebo eSATA HDD. Vidím možnost propojení delším stíněným datovým kabelem SATA/SATA přímo z desky do externího boxu,což by znamenalo určité úpravy na zadní stěně boxu.Proto se na vás obracím s dotazem, jestli neznáte elegantnější řešení,případně jestli by problém vzřešilo připojení přes Bracket inter.SATA/exter.eSATA Mockrát děhuji za každou radu.

Předmět Autor Datum
1. Musíš si ověřit, ke kterému řadiči patří vyvedený eSata port. Obecně to bývá přídavný řadič od jM…
touchwood 26.10.2009 09:41
touchwood
Mám externí box akasa - integral pro připojení externího disku sata i pata s možností volby přes eSA…
MM_tank 26.10.2009 10:28
MM_tank
Děkuji za odpovědi. Prošel jsem si znovu BIOS a zjistil jsem,že připojení eSATA je povoleno,ale jak…
Vladimír53 26.10.2009 20:40
Vladimír53
Buď to jestli je box normální zjistíš tím bracketem nebo to chce od někoho půjčit jiný esata box. N…
MM_tank 26.10.2009 21:27
MM_tank
Cez USB to nepojde urcite to nevie Win bez specialnych zlozitych uprav. Cez eSATA by to malo ist to…
MM... 26.10.2009 21:32
MM...
.. pokial je ten eSATA na externom radici tak to nerozchodis ptz nemas vo Win jeho ovladac.
MM... 26.10.2009 21:34
MM...
Dík za odpověď.Pokusím se to vyřešit přes ten bracket.Původně jsem si myslel,že budu moci bootovat i…
Vladimír53 27.10.2009 09:00
Vladimír53
bootovat mozes z cohokolvek, ale nie Win nainstalovane na inom pripojeni. A na USB tie Win ani nenai…
MM... 27.10.2009 11:04
MM...
Je to tak. Ja mam na eSate W7 a funguje to perfektne a bootuje to z nich taky. Jestli ale jedou i ji…
Radek 27.10.2009 11:08
Radek
Jestli Ti dobře rozumím,tak to znamená,že když jsem instaloval ty win.na jiném PC.tak proto tady ten…
Vladimír53 27.10.2009 12:25
Vladimír53
Nie tak som to nemyslel, ale ked boli instalovane na inom pripojeni tak nenabootuju, aj keby si mal…
MM... 27.10.2009 13:21
MM...
Tak jsem ještě zkusil novou instalaci win.Disk připojený přes eSATA na který bych instaloval se ukáz… poslední
Vladimír53 27.10.2009 20:00
Vladimír53
... pokial nevies nijak donutit dosku aby bolo to eSata bootovatelne v BIOSe tak ten bracket z norma…
MM... 27.10.2009 11:09
MM...

1. Musíš si ověřit, ke kterému řadiči patří vyvedený eSata port. Obecně to bývá přídavný řadič od jMicron nebo Marvell a nikoli port ze SouthBridge
2. pokud je tomu tak, jak jsem psal v bodě 1., je třeba v BIOSu nastavit správné pořadí bootování, externí řadič (pokud vůbec bootování podporuje) je většinou zahrnut pod položkou pojmenovanou většinou jako "SCSI", "additional card", "extenal host adapter" apod. V nejhorším případě můžeš zkusit nastavit položku "boot other devices" na Yes, ale pak bys musel zakázat boot z integrovaného SATA řadiče.

Mám externí box akasa - integral pro připojení externího disku sata i pata s možností volby přes eSATA nebo USB 2 konektor.

Tady by mohl být problém pokud řadič mezi disk a "vývodní kabel" cpe nějakou elektroniku tak proto to možná nejde. Obyčejný box by jel, tenhle je kombinovaný s pata a proto si myslím že nemusí být tak transparentní.

Když ho připojíš je v biosu vidět ten externí disk mezi normálními disky ? Jde z něj nastavit bootování ?
Taky bys mohl uvést typ desky..

Děkuji za odpovědi. Prošel jsem si znovu BIOS a zjistil jsem,že připojení eSATA je povoleno,ale jak říkáš tento řadič není zahrnut do bootovacích zařízení.Nabídka bootování je disketová mechanika,CD ROM mechanika,2x USB zaříz.a SATA disk . Jako poslední jsou ostatní zařízení.Zakázal jsem bootování ze všech zařízení a nechal jsem jenom volbu ostatní zařízení.Disk připojený ne eSATA nebyl nalezen. Nevím jestli tento postup byl uplně správný. Také jsem si v BIOSu najel na HDD a je tam pouze disk systémový.Už jsem si objednal Bracket inter,SATA/exter.eSATA tím bych se měl připojit přímo na volný port SATA na desce,které se mi v BIOSu ukazují jako neobsazené myslím si,že by se to tímto mohlo vyřešit - pokud se nepotvrdí poznámka
o které mluví druhý kolega tedy o elektronice vsazené do výstupu z boxu.Možná,že by pomohlo přehrání BIOSu novější verzí,ale do toho bych se raději nepouštěl,následky by mohly být nevratné.To raději zvolím přímé propojení kabelem SATA/SATA. Něco o konfiguraci: základní deska-MSI P6N SLI Platinum (MS 7350 ), Čipset-nVIDIA nForce 650i SLI ,Typ BIOSu AMI (02/09/07)V 1.1 Ještě jednou děkuji a až se mi podaří tento problém vyřešit napíši o tom.VL.

Tak jsem ještě zkusil novou instalaci win.Disk připojený přes eSATA na který bych instaloval se ukázal,ale s hláškou,že k němu není přístup.V BIOSu nemůžu najít jak to změnit.Řadič eSATA je tam povolen.Tak počkám až dorazí bracket.Všem díky za snahu mi pomoct.Zatím ahoj VL.

... pokial nevies nijak donutit dosku aby bolo to eSata bootovatelne v BIOSe tak ten bracket z normalneho SATA by to mal urcite vyriesit. eSATA je to iste co SATA.
K tomu eSATA este v BIOSe treba hladat vsetky nastavenia tykajuce sa SATA, moze tam byt extra nastavenie pre druhy SATA controller alebo RAID controller, kedze to eSATA moze byt na extra radici na doske, bootovanie sa moze nastavovat v extra OPROM ktore nieco zobrazi pocas POST (napr. aj press Ctrl-S to enter setup apod - tam su potom nastavenia tej OPROM) alebo v tom pripade moze byt v poradi bootovania BIOSu nie eSATA ale SCSI alebo SCSI OPROM apod a to je potom to eSATA...)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru